Hærens kontraterroroperasjon i Poonch minner om streiken i Hilkaka for 18 år siden

0
146

I Nar Khas skogsområde i Poonch-distriktet onsdag. (PTI)

Den pågående operasjonen mot militante som holder seg høyt oppe i Poonch-ryggene i Jammu er den lengste i området siden 2003. Det er ingen klarhet om hvor mange militante hæren kjemper mot, og hvor lenge de har gjemt seg i de tykke skogene på Pir Panjal-sporene som har utsikt over distriktene Poonch og Rajouri.

< p>Grenseoverskridende infiltratører har lenge vært kjent for å bruke Poonch-Pir Panjal-ruten for å få tilgang til Sør-Kashmir. Men de er ikke kjent for å bli i området lenge på grunn av dens blandede hindu-muslimske befolkning som er fiendtlig innstilt til både pakistanske og kashmiriske militanter.

Best of Explained

Klikk her for mer

Dette er grunnen til at mulig tilstedeværelse av militante i flere uker i området har løftet røde flagg i sikkerhetsetablissementet. Det har også fremkalt sammenligninger med en tid da Poonch var et arnested for militans, og et sikkerhetsmareritt. Det tok en langvarig operasjon i 2003 for å rydde ut militantene – og mye lenger tid å vinne over lokalbefolkningen.

En base for pakterrorister

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Målet for disse operasjonene var et sted kalt Hilkaka. Poeng av pakistanske militante hadde infiltrert over kontrolllinjen (LoC) i Poonch og gravd inn for langdistanse i Hilkaka, en landsby i Bakerwal i Surankote tehsil, omtrent 10-12 km inne i LoC.

De pakistanske terroristene, som tilhørte Lashkar e-Taiba, Jaish-e-Mohammad, Al-Badr og noen andre grupper, hadde gjort landsbyen om til en egen festning. De hadde konvertert hundrevis av dhoke (storfe som ble brukt av Bakerwal til dyrene deres) i de bratte bakkene til bunkere armert med betong og stein, bygget andre festningsverk inkludert et sykehus og lagret rasjoner for å mate 500 mann i to måneder.

Fra 1999 drev pakistanerne praktisk talt en parallell administrasjon i området – frem til 2003, da hæren bestemte seg for å skylle dem ut.

Knusing av slangene

Det hadde vært flere møter i området før hæren utførte operasjon Sarp Vinash mellom kl. april og mai 2003. Ryddingen av Hilkaka var den største motopprørsoperasjonen i Jammu & Kashmir inntil da.

Med minnene fra Kargil-krigen i 1999 fortsatt friske, og hæren som kom seg etter operasjon Parakram, den massive mobiliseringen etter angrepet på parlamentet 13. desember 2001, var det bekymring for at terroristene i Hilkaka kunne hindre hærens logistikk fra å nå LoC i tilfelle av et utbrudd av fiendtligheter med Pakistan.

Forberedelsene til et fullstendig angrep begynte i januar 2003. Operasjonen fant sted i et 150 kvadratkilometer stort område mellom tre store rygger, på de vestlige utløpene av Pir Panjal.

Rundt 15 000 tropper – på størrelse med en divisjon eller tre brigader – var involvert i operasjonen som varte i omtrent to uker.

Mi-17-helikoptre ble brukt til å løfte tropper til Hilkaka, og Lancer-angrepshelikoptre ble brukt til å buste betongbunkere i store høyder.

Sikkerhetsstyrker ved Surankote i Poonch. (PTI)

I følge den indiske hæren var det totale antallet drepte militante 62. Troppene ble sagt å ha funnet AK-47-rifler, PIKA-våpen, snikskytterrifler, granatkastere, selvlastende rifler, eksplosiver og et stort antall radioapparater og annet kommunikasjonsutstyr.

Hæren mistet to soldater. Under operasjonen betalte regjeringen i den tidligere staten J & K en kompensasjonspakke på 7,5 millioner kroner til Bakerwal -gjeterne som ble beordret til å holde seg utenfor området.

Les også |India legger til ildkraft i den østlige delen av LAC med nye induksjoner og oppgraderinger

Ubesvarte spørsmål

Senere ble det forsøkt å styrke tilstedeværelsen av siviladministrasjonen i området. Veier ble bygget for å gi tilkobling. Hæren gjorde en spesiell innsats for å nå ut til Gujjar-Bakerwal-befolkningen i området. Mange av lokalbefolkningen fikk arbeid med hæren som bærere.

Den pågående operasjonen i Bhatta Durian i Balakote tehsil i Poonch, som går inn på den ellevte dagen 21. oktober, er mye mindre enn Sarp Vinash.

Antallet militante som er tilstede i området antas å ikke være mer enn åtte, om ikke færre. Men det er den første lange avstanden i området siden den gang Hilkaka-restene ble tørket opp.

Hærens personell på møtestedet i Mendhar, Poonch , på søndag. (PTI)

Muligheten for at en gruppe terrorister i 2021 har forskanset seg i det samme området i over to måneder, drept ni sikkerhetsstyrker og fortsetter å unngå observasjon, har skapt bekymring for at grenseoverskridende innsats er på for å gjenopplive militansen i området.

Sikkerhetstjenestemenn sa at først etter at området er ryddet vil de kunne forstå hvor lenge militantene hadde gravd seg ned, hvordan de hadde holdt seg, hvor mye, om noen, lokal hjelp de hadde mottatt, og hvordan de hadde klart å unngå oppdagelse.

Området ligger godt innenfor LoC, og patruljeres av Romeo Force, en avdeling av Rashtriya Rifles.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.