G20 delt over kull, 1,5 graders klimagrense i forkant av toppmøtet i Roma – kilder

0
50

En demonstrant holder opp et skilt mens han deltar på en fredags for fremtidig klimastreik i Milano, Italia i forkant av Glasgow-møtet i COP26. Bilde tatt 1. oktober 2021. (REUTERS)

Gruppen på 20 rike land er uenige om å avvikle kull og forplikte seg til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader Celsius mens de forbereder seg på et avgjørende toppmøte i Roma neste uke, kjente kilder med forhandlingene sagt.

Behovet for å dempe utslipp vil stå høyt på dagsordenen for G20-samlinga i Roma 30.-31. oktober, sett på som en viktig sprangstein umiddelbart foran bredere FN-klimaforhandlinger, kalt COP 26, som skal avholdes i Glasgow, Skottland.

Les også |Hva står på spill på COP26?

Så langt har store forurensere som Kina og India gravd i hælene deres, og lite fremskritt har blitt gjort siden G20-energi- og miljøministre møttes i Napoli i juli, sa tre kilder, som ba om å ikke bli navngitt på grunn av følsomheten til samtaler.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Land beveger seg ikke, for øyeblikket sørger de fortsatt bare for at posisjonene deres blir hørt høyt og tydelig,” sa en av kildene.

Men han la til at slik uforsonlighet var normalt på dette stadiet, og at det neppe ville komme noen innrømmelser før G20-klimasherpaer møtes ansikt til ansikt neste torsdag og fredag, rett før lederne deres. #8217; helgemøte.

“Der jeg ser problemet er i forpliktelsen til 1,5 grader og i fase ut av kull og fossilt brensel fra Kina, India og Russland,” sa en annen kilde, en G20-minister.

I Napoli anerkjente energi- og miljøministrene ønskeligheten av å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, men klarte ikke å nå målet.

De klarte heller ikke å oppnå enstemmig enighet om å fastsette datoer for å avslutte subsidier til fossilt brensel, stanse internasjonal finansiering av kullprosjekter og fase ut kullkraft helt, og ba ledere om å bygge bro over gapene på det kommende Roma-toppmøtet.

Toppnyheter akkurat nå< ul class="pdsc-related-list">

 • 'Domstolers rettslige infrastruktur alltid en ettertanke': CJI reiser bekymringer i nærvær av lovminister
 • Amit Shah i Srinagar, møter familie til inspektør drept av terrorister
 • Kerala: Tre år og klimaendringenes herjinger
 • Klikk her for mer

  BIG-HITTERS STAY HOME

  < p>Minst fire G20-ledere forventes ikke å komme til Roma, inkludert Kinas Xi Jinping, ved roret for verdens største klimagassutslipper, og Russlands Vladimir Putin, sjef for den største energiprodusent.

  En kilde sa at selv om slike fravær var “ikke et godt politisk signal,” de ville ikke nødvendigvis hindre fremgang.

  Verken Russland, Kina eller India har forpliktet seg til å oppnå netto null karbonutslipp innen 2050, ansett som et viktig mål for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Så langt har Kina vist seg mest motvillige til å forplikte seg til 1,5 graders taket, mens India er mest uforsonlige i ikke lover netto nullutslipp innen 2050, sa en av kildene.

  Kina og India er også blant en gruppe land som ennå ikke har presentert nye nasjonale planer, kjent som Nationally Determined Contributions (NDCs) i forkant av COP 26, for hvordan de vil bidra til å dempe klimaendringene.

  COP26 president, Storbritannias Alok Sharma, sa i en tale denne måneden at G20, som står for 80 % av de globale utslippene, ville være “make, or break” for å oppnå suksess i Glasgow.

  En av kildene sa imidlertid at gjennombrudd var mer sannsynlig i Glasgow enn i Roma. Store utslippskilder som Kina, India og Russland har en tendens til å føle seg presset og oppjaget av de vestlige landene på G20, sa han, noe som gjorde dem defensive og motvillige til å gi inn bakken.

  Det mye større FN-forumet var mer “nøytralt” og bidrar til kompromisser, sa han.

  Roma G20 vil også fokusere på koronaviruspandemien og hvordan man kan fremme global økonomisk bedring, sa Italias statsminister Mario Draghi, som leder møtet, onsdag.< /p>

  📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

  For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.