Tusentals flyr från Myanmar till Indien med rädsla för en växande flyktingkris

0
55

Phil Robertson, biträdande chef för Human Rights Watchs division Asia, varnade för att situationen för flyktingarna kommer att bli svårare med tiden. (Arkiv)

Skrivet av Sui-Lee Wee

Rädda bönder och barnfamiljer i Myanmar flyr in i Indien när militärjuntan som tog makten i en kupp i februari fortsätter att söka upp och eliminera motstånd längs landets gräns.

Tatmadaw, som Myanmars militär kallas, har riktat sig mot områden som är hem för tusentals beväpnade civila som kallar sig People's Defense Force. Soldater har skjutit raketskjutare i bostadsområden, bränt ner hem, avbrutit internetåtkomst och matförsörjning och till och med skjutit på flyktande civila, enligt invånarna.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Under mer än sju decennier har väpnade konflikter, politiskt förtryck och riktade kampanjer mot minoriteter som rohingyerna tvingat hundratusentals människor från Myanmar att söka skydd i andra länder. Många fler väntas nu följa efter.

Biståndsgrupper säger att de förbereder sig för en flod av flyktingar men är oroliga över att länder kring Myanmar som Thailand kan trycka tillbaka dem. I Chin State i nordvästra Myanmar har en hel stad med cirka 12 000 människor nästan tömts ut den senaste månaden. Invånare har rapporterat om en stor ansamling av trupper under de senaste veckorna, vilket signalerar ett potentiellt bredare tillslag av Tatmadaw och lämnar många människor desperata att fly.

Efter att trupper brände ner hans hem den 18 september med raketdrivna granater, Ral That Chung bestämde sig för att han inte hade något annat val än att lämna Thantlang, hans stad i Chin State.

”Jag älskar Myanmar, men jag återkommer bara om det finns fred”, sa Ral That Chung, som gick för åtta dagar med 10 medlemmar av hans familj för att nå Indien. “Det är bättre att lida här än att leva i rädsla i mitt eget land.”

Under de åtta månader som gått sedan armén tog kontrollen, har ungefär 15 000 människor i Myanmar flytt till Indien, enligt FN. Catherine Stubberfield, talesperson för FN:s högkommissarie för flyktingars Asien- och Stillahavsbyrå, sa att byrån har spårat omkring 5 000 personer som framgångsrikt tagit sig in i Indien från Myanmar efter de senaste sammandrabbningarna.

“Den brutalitet där hela byar attackeras utan åtskillnad har skapat en fruktansvärd situation där människor är absolut desperata”, säger Tom Andrews, FN: s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar. “Och saker och ting blir värre.”

Flyktingarna säger att de sover i skogarna i dagar, några av dem går utan mat när de tar sig till Indien. När de väl når övergången till floden Tiau som skiljer de två länderna åt, tar de en bambuflotte eller båt över för att nå säkerheten.

I byn Ramthlo sa Crosby Cung att alla 1 000 människor som bor där förberedde sig för att lämna. Byborna, sa han, har valt ut två till tre platser där ungefär 500 människor kan gömma sig i skogen tills de är redo att bege sig mot den indiska gränsen. Förra veckan satte soldater eld på en grannby.

“Det är verkligen tråkigt att se”, sa Cung. ”Att lämna din by och fly in i djungeln är inte vad vi vill göra. Jag vill skydda min by så att de inte plundrar och bränner ner byn. Men vi, civila, kan inte göra någonting. Vi har inget annat val än att fly.”

Den senaste tidens utvandring har varit mest uttalad i Chin State, ett högborg för People's Defense Force där civila ofta har drabbats av bördan av Tatmadaws grymhet. I augusti och september var 28 av de 45 människor som dödades i gränsregionen på landsbygden civila, enligt Chin Human Rights Organization.

Chin State gränsar till den indiska staten Mizoram och är övervägande kristen. Många av lokalbefolkningen i Mizoram är också etniska Chin och har nära band till Chin-folket i Myanmar, men deras tålamod har testats av ett nyligen utbrott av covid som Mizoram-tjänstemän har skyllt på flyktingar.

En distriktstjänsteman i Mizoram som avböjde att bli namngiven eftersom han inte var behörig att prata med nyhetsmedia sa att även om den indiska regeringens policy är att hålla gränserna stängda för flyktingar, hjälper lokalbefolkningen inofficiellt dem som flyr från Myanmar. Om lokalbefolkningen inte gav hjälp, sa tjänstemannen, skulle flyktingarna dö.

Phil Robertson, biträdande direktör för Human Rights Watchs Asia-division, varnade för att situationen för flyktingarna skulle bli svårare med tiden.

”Resurserna kommer att bli alltmer knappa, och det kan finnas press att skicka tillbaka dem, ” sa han.

I Indien bor flyktingarna i fäbodar med plåttak eller plastpresenning ovanför. Van Certh Luai, 38, en flykting som anlände till Mizoram efter att ha gått i tre dagar, sa att hennes familj på sex får bara 3 liter vatten om dagen för att dricka, tvätta och bada. Myggar njuter av deras hud. Men familjen säger att de stannar kvar.

“Jag vill inte att mina tre barn ska växa upp i rädsla”, sa Van Certh Luai.

Striden i Chin State började i augusti, när 150 soldater anlände till staden och började skjuta granatkastare och skadade. människor och skadade hus. Den 6 september sa Chinland Defence Force – Chin-armen till People's Defense Force – att den dödade 15 soldater.

Rättighetsaktivister säger att juntan har riktat in sig på Chin State eftersom den är hem för Chin National Front, den första etniska väpnade gruppen som kastade sitt stöd bakom den så kallade National Unity Government, organisationen som grundades av Myanmars avsatta folkvalda ledare. Rebellgruppen har också tränat tusentals antikuppdemonstranter som har tagit till vapen mot militären.

Oskyldiga civila har fångats i korselden.

Cer Sung sa att hon hörde skott och bomber falla vid 16-tiden. 15 augusti medan hon kokade popcorn hemma i Thantlang, i Chin State. I panik letade hon efter sin 10-åriga son, som tittade på sin favorit-hindi-tecknad film på tv, fjärrkontroll i vänster hand. När hon kom in i huset började fragment av artillerigranater falla mellan henne och hennes son.

Cer Sung, 44, mindes att hon såg vänstra sidan av sin sons kropp gå upp i lågor. Hans vänstra pekfinger, det på fjärrkontrollen, blåstes av. Han dog på plats.

“Jag är arg på Myanmars armé för att de brutalt dödade min enda son,” sa Cer Sung och snyftade.

Hon och hennes familj har bestämt sig för att stanna i Myanmar tills vidare, rädda för att stanna men också rädda för att ta reda på hur livet skulle se ut om de skulle lämna. Andra familjer har försökt gå så snabbt att de inte haft mycket tid att förbereda sig.

Sui Tha Par sa att hon hittade sin man, Cung Biak Hum, liggande vid sidan av en väg med två skottskador i ryggen och bröstet efter att han rusade för att släcka en brand orsakad av Tatmadaw-trupper i Thantlang den 18 september. Hans ringfinger hade blivit avskuren och hans guldbröllopsband saknades, enligt familjemedlemmar.

“De sköt min man till döds”, sa Sui Tha Par gråtande.

Hon är gravid och räknar med att föda nästa månad, sa hon. Efter att ha begravt sin man beslutade hon och hennes två söner, 11 och 7 år gamla, att åka till Mizoram.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.