Storbritannien möter krav på “Plan B” med virusfall som är höga och stigande

0
51

Människor bär ansiktsmasker när de lämnar Piccadilly Circus tunnelbanestation i London (AP)

Livet har återgått till det normala för miljoner i Storbritannien sedan koronavirusrestriktioner hävdes under sommaren. Men medan reglerna har försvunnit, har viruset inte gjort det.

Många forskare uppmanar nu regeringen att återinföra sociala restriktioner och påskynda boostervaccinationer eftersom antalet infektioner med coronaviruset redan är Europas högsta, stiger ytterligare.

Storbritannien registrerade 43 738 nya fall av covid-19 på tisdagen, något färre från de 49 156 som rapporterades i måndags, vilket var det största antalet sedan mitten av juli. Nya infektioner har i genomsnitt varit mer än 44 000 per dag under den senaste veckan, en ökning med 16 % jämfört med veckan innan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Förra veckan uppskattade Office for National Statistics att en av 60 personer i England hade viruset, en av de högsta nivåerna som setts i Storbritannien under pandemi.

I juli hävde premiärminister Boris Johnsons regering alla lagliga restriktioner som hade införts mer än ett år tidigare för att bromsa spridningen av viruset, inklusive ansiktsskydd inomhus och regler för social distansering. Nattklubbar och andra trånga lokaler fick öppna för full kapacitet, och folk rekommenderades inte längre att arbeta hemifrån om de kunde.

Vissa modellbyggare fruktade en stor ökning av ärenden efter öppningen. Det inträffade inte, men infektionerna förblev höga och har nyligen börjat öka _ särskilt bland barn, som i stort sett förblir ovaccinerade.

Också stiger är sjukhusinläggningar och dödsfall, som i genomsnitt har varit 130 per dag under den senaste veckan, med 223 rapporterade bara på tisdag. Det är mycket lägre än när fallen senast var så här höga, innan en stor del av befolkningen vaccinerades, men fortfarande för hög, säger kritiker av regeringen. Storbritannien har registrerat mer än 138 000 dödsfall i coronavirus, det högsta antalet i Europa efter Ryssland.

Mot den bakgrunden tycker vissa att britterna har varit för snabba med att återgå till pre-pandemiskt beteende. Masker och social distansering har nästan försvunnit i de flesta miljöer i England, inklusive skolor, även om Skottland och andra delar av Storbritannien fortfarande är lite mer strikta. Även i butiker, där masker rekommenderas, och på Londons transitnätverk, där de är obligatoriska, är följsamheten ojämn.

En plan att kräva bevis på vaccination för att delta i nattklubbar, konserter och andra massevenemang i England lades ner av den konservativa regeringen mitt i motstånd från lagstiftare, även om Skottland införde ett vaccinpassprogram denna månad.

Vissa forskare säger att en större faktor är avtagande immunitet. Storbritanniens vaccinationsprogram fick en snabb start, med sprutor som gavs till äldre och utsatta med början i december 2020, och hittills har nästan 80 % av de berättigade personerna fått två doser. Den tidiga starten innebär att miljontals människor har vaccinerats i mer än sex månader, och studier har föreslagit vacciner’ skyddet avtar gradvis med tiden.

Miljontals människor i Storbritannien erbjuds booster shots, men kritiker säger att programmet går för långsamt, med cirka 180 000 doser om dagen. Mer än hälften av de personer som är berättigade till en boosterdos har ännu inte fått en.

Storbritannien väntade också längre än USA och många europeiska länder med att vaccinera barn i åldrarna 12-15, och endast cirka 15 % i den åldersgruppen i England har fått en spruta sedan de blev berättigade förra månaden.

& #8220;Det är viktigt att vi accelererar boosterprogrammet,” sa epidemiologen Neil Ferguson, medlem av regeringens vetenskapliga rådgivande grupp för nödsituationer.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Ferguson sa att en faktor som påverkade Storbritanniens höga ärendenummer var att det har förlitade sig starkt på AstraZeneca -vaccinet, “ och även om det skyddar mycket bra mot mycket allvarliga utfall av COVID, skyddar det något mindre bra än Pfizer mot infektion och överföring, särskilt inför deltavarianten. ”

Han noterade också att “de flesta västeuropeiska länder har hållit på plats fler kontrollåtgärder, vaccinmandat, mandat för att bära mask och tenderar att ha små bokstäver och absolut inte antal fall som ökar lika snabbt som vi&#8217 ;har.”

“Men i slutändan är detta ett politiskt beslut som regeringen ska fatta,” sa han till BBC.

Forskare i Storbritannien håller också ett öga på en ny subvariant av den dominerande deltastammen av viruset. Mutationen, känd som AY4.2, står för ett litet men växande antal fall i Storbritannien.

Francois Balloux, chef för University College London Genetics Institute, sa att subvarianten kan vara något mer överförbar och var övervakas noggrant.“ Men han sa att bevis tydde på att det inte har drivit på den senaste tidens ökning av antalet ärende i Storbritannien.”

En rapport från lagstiftare som släpptes förra veckan drog slutsatsen att den brittiska regeringen väntade för länge med att införa en låsning under de första dagarna av pandemin, missade en chans att begränsa sjukdomen och ledde till tusentals onödiga dödsfall. Kritiker säger att det upprepar det misstaget.

Förra månaden sa premiärministern att landet kan behöva gå över till en “Plan B” _ återinföra åtgärder som obligatoriska masker och ta in vaccinpass _ om fallen steg så högt under hösten och vintern att sjukvården hamnade under “ohållbart” belastning.

För nu säger regeringen att den inte kommer att ändra kurs, utan kommer att försöka öka vaccinationsfrekvensen, med en ny annonskampanj och ett ökat antal webbplatser utanför skolor där barn kan ta emot deras skott.

Johnsons talesman, Max Blain, sa “vi visste alltid att de närmaste månaderna skulle bli utmanande.” Men han sa att regeringen försökte skydda “både liv och uppehälle.” Sa Blain. “Det viktigaste budskapet för allmänheten att förstå är boosterprogrammets avgörande betydelse.

Men han tillade: “Det finns inga planer på att flytta till plan B. 8221;

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.