Romanförfattaren Antje Ravik Strubel vinner tyska bokpriset

0
77

Tyska författaren Antje Ravik Strubel, som har tagit hem årets tyska bokpris – ett av de viktigaste litterära priserna i Tyskland – fördjupar sig i detta område i sin roman Blaue Frau ( bokstavligen: Blå kvinna).

I den litterära världen tycks allt för närvarande kretsa kring det förflutna: vikten av det, hur man kan komma överens med det, lära sig av det, oroa sig över det eller gå bortom det.

I Storbritannien, till exempel, har den historiska romanen upplevt en oöverträffad renässans under det senaste decenniet, med författare som Hilary Mantel i spetsen. I USA är återberättelser av forntida sagor populära och klättrar ofta upp på bästsäljarlistorna. På samma sätt gick årets Nobelpris i litteratur till författaren Abdulrazak Gurnah, som skriver om Europas koloniala förflutna på den afrikanska kontinenten på ett humant, humoristiskt och uppriktigt sätt.

Tysk författare Antje Ravik Strubel, som har tagit hem årets tyska bokpris – ett av de viktigaste litterära priserna i Tyskland – fördjupar sig i detta område i sin roman Blaue Frau (bokstavligen: Blå kvinna).

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Huvudpersonen i romanen är Adina, även kallad Sala eller Nina, som har sökt skydd i Helsingfors. Som barn längtar hon efter att lämna sin by i Krkonosebergen i Tjeckien där hon växte upp. Där säljer hon glögg till tyska turister. En av dem kysser henne mot hennes vilja eftersom hon inte kommer att servera alkohol till honom. Hans vänner kallar honom Ronny.

Kraftstrukturer undersöks

Mötet har en djupgående negativ effekt på Adina. På de första sidorna kartlägger Ravik Strubel elegant och konstfullt de stora teman som hennes roman tar upp. Framför allt fokuserar den på hur ojämnt makten är fördelad än idag mellan män och kvinnor; mellan Öst- och Västeuropa. Det handlar också om kraften i det förflutna: Hur kan vi använda den för att gå vidare in i framtiden? Vad kan vi lära oss av det? Vad kan vi göra med det? Vad gör friheten det möjligt för oss att göra i Europa och på andra håll – särskilt som kvinnor?

Trots den dåliga erfarenheten flyttar Adina till Tyskland och tar en praktikplats i ett kulturcentrum i Uckermarksregionen i den nordöstra delen av landet. Där våldtas hon, men ingen tar henne på allvar. Som ett resultat blir Adina en “osynlig” kvinna, fortsätter till Helsingfors där hon arbetar under bordet på ett hotell. Hon inleder ett förhållande med den estniske professorn Leonides, som är ledamot av EU-parlamentet.

Juryn för det tyska bokpriset beskrev romanen som en “stor bok” som utvecklas till en “berättelse om kvinnlig självförstärkning” och är en “reflektion om minneskultur i öst och väst.” Ravik Strubel lyckas, enligt juryn, att “ ge röst till det som verkar vara oförklarligt. ”

Både poetiskt och spännande

< p>Juryn noterade också att Ravik Strubels bok är en bok som konfronterar våld genom litteratur. Romanen är ett exempel på vad berättandet kan åstadkomma.

Med stor skicklighet sammanväver Ravik Strubel olika berättelser, språk och miljöer som en tjeckisk by, Tyskland och Helsingfors. Boken avslöjar öden för människor som möts på en kontinent där de får röra sig fritt, med alla faror och glädjeämnen som detta innebär. Det är en bok om vår nutid som är lika poetisk som spännande. Det gör Blaue Frau till både timmens roman och “årets bok.”

Bokpriset ökar försäljningen

Tyska bokpriset är inte bara ett av de viktigaste litterära priserna inom Tyskland, det ger ett märkbart lyft för pristagarnas försäljning’ böcker. Även internationellt får pristagare stor uppmärksamhet, vilket leder till att många verk översätts till andra språk.

I år var fem andra författare nominerade: Norbert Gstrein, Monika Helfer, Christian Kracht, Thomas Kunst och Mithu Sanyal. Det tyska bokpriset delas ut som en del av bokmässan i Frankfurt, som öppnar denna vecka. Den är utformad efter det brittiska Bookerpriset. Förra året vann författaren Anne Weber priset för Annette. A Heroic Epic.

Denna artikel har översatts från tyska.

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna om böcker och litteratur, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.