Översvämningarna i Venedig förvärras under lågsäsong mitt i klimatförändringarna

0
401

Människor bär sitt bagage när de vada genom vattnet under en flod av 1,44 meter (4,72 fot), nära Rialtobron i Venedig, Italien i december 2019. (AP)

Efter att Venedig drabbats av den näst värsta översvämningen i sin historia i november 2019, översvämmades det med ytterligare fyra exceptionella tidvatten inom sex veckor, vilket chockerade venetianerna och utlöste rädsla för de allt värre effekterna av klimatförändringarna.

Den upprepade invasionen av bräckt lagunvatten i Markuskyrkan i somras är en tyst påminnelse om att hotet inte har avtagit.

“Jag kan bara säga att i augusti, en månad då detta aldrig hände, hade vi tidvatten över en meter fem gånger. Jag pratar om augusti månad, då vi är tysta,” Sankt Markus chefsvaktmästare, Carlo Alberto Tesserin, berättade för Associated Press.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Venedigs unika topografi, byggd på vedhögar bland kanaler, har gjort den särskilt sårbar för klimatförändringar. Stigande havsnivåer ökar frekvensen av högvatten som översvämmer den 1 600 år gamla italienska lagunstaden, som också gradvis sjunker.

Det är ödet för kuststäder som Venedig som kommer att tänkas på. klimatforskare och globala ledare möts i Glasgow, Skottland, vid en FN:s klimatkonferens som börjar den 31 oktober.

Venedigs värsta scenario för höjning av havsnivån i slutet av århundradet är häpnadsväckande 120 cm (3 fot, 11 tum), enligt en ny studie publicerad av European Geosciences Union. Det är 50 % högre än det värre fallet globala sjöstigningsgenomsnittet på 80 cm (2 fot, 7 1/2 tum) som prognosen av FN:s vetenskapspanel.

Utsikt över översvämmade Markusplatsen i Venedig, Italien. (AP)

Stadens samspel mellan kanaler och arkitektur, av naturliga livsmiljöer och mänsklig uppfinningsrikedom, har också förtjänat den ett erkännande som ett UNESCO: s världsarvslista för sitt enastående universella värde, en utnämning som har riskerats för sent pga. av effekterna av överturism och kryssningsfartygstrafik. Den undkom listan över utrotningshotade efter att Italien förbjöd kryssningsfartyg att passera genom St Mark’s Basin, men varningsklockorna ringer fortfarande.

Sitter vid Venedigs lägsta plats, erbjuder Markuskyrkan en unik position för att övervaka effekterna av stigande hav på staden. Piazza utanför översvämmar vid 80 cm (cirka 30 tum), och vatten passerar narthexen in i kyrkan med 88 cm (34,5 tum), vilket har förstärkts från tidigare 65 cm (25,5 tum).

“Förhållandena fortsätter att förvärras sedan översvämningen i november 2019. Vi är därför säkra på att under dessa månader är översvämningar inte längre ett tillfälligt fenomen. Det är en vardaglig händelse,” sa Tesserin, vars hedersbetygelse, Förste Procurator of St Mark’s, går tillbaka till 800-talet.

Under de senaste två decennierna har det förekommit nästan lika många översvämningar i Venedig över 1,1 meter ’ 8211; den officiella nivån för acqua alta, eller högvatten, provocerad av tidvatten, vindar och måncykler – som under de föregående 100 åren: 163 vs 166, enligt stadsdata.

Exceptionella översvämningar över 140 cm (4 fot, 7 tum) accelererar också. Det märket har träffats 25 gånger sedan Venedig började föra sådana register 1872. Två tredjedelar av dessa har registrerats under de senaste 20 åren, med fem, eller en femtedel av totalen, från 12 november till 23 december 2019.

“Vad som händer nu är på kontinuumet för venetianer, som alltid har levt med periodiska översvämningar,” sa Jane Da Mosto, verkställande direktör för We Are Here Venice. “Vi lever med översvämningar som har blivit allt vanligare, så min oro är att folk inte riktigt har insett att vi befinner oss i en klimatkris. Vi lever redan nu. Det är inte en fråga om planer för att hantera det i framtiden. Vi måste ha lösningar redo för idag.”

>Skadan vid kolumner i Markuskyrkan i Venedig, Italien. (AP)

Venedigs försvar har anförtrotts Moses-systemet med rörliga undervattensbarriärer, ett projekt som kostar cirka 6 miljarder euro (nästan 7 miljarder dollar) och som efter årtionden av kostnadsöverskridanden, förseningar och en mutskandal , är fortfarande officiellt i testfasen.

Efter förstörelsen av översvämningarna 2019 lade Rom -regeringen projektet under ministeriets kontroll för att påskynda slutförandet och började förra året aktivera barriärerna när översvämningar på 1,3 meter (4 fot, 3 tum) är nära förestående.

Barriärerna har höjts 20 gånger sedan oktober 2020, vilket besparar staden en säsong av allvarliga översvämningar men inte från de lägre tidvatten som blir allt vanligare.

Den extraordinära kommissionären, Elisabetta Spitz, står vid sundheten i undervattensbarriärerna, trots oro från forskare och experter om att deras användbarhet kan överträffas inom årtionden på grund av klimatförändringar. Projektet har återigen försenats, till 2023, med ytterligare 500 miljoner euro (580 miljoner USD) i utgifter, för “förbättringar” som Spitz sa kommer att säkerställa dess effektivitet på lång sikt.

“Vi kan säga att den effektiva livslängden för Moses är 100 år, med hänsyn till det nödvändiga underhållet och de åtgärder som kommer att genomföras,& #8221; sa Spitz.

Paolo Vielmo, en ingenjör som har skrivit expertrapporter om projektet, påpekar att havsnivåhöjningen beräknades till 22 centimeter (8 1/2 tum) när Moses först föreslogs för mer än 30 år sedan, långt under FN:s forskare. #8217; nuvarande värsta scenario på 80 cm. “Det gör Moses ur strid,” sa han.

Enligt nuvarande planer kommer Moses-barriärerna inte att höjas för översvämningar på 1,1 meter (3 fot, 7 tum) förrän projektet får slutgiltigt godkännande. Det lämnar St Mark’s utsatt.

Tesserin övervakar arbetet med att skydda basilikan genom att installera en glasvägg runt basen, som så småningom kommer att skydda myrligt lagunvatten från att sippra inuti, där det avsätter salt som tär på marmorspelare, väggbeklädnader och stenmosaik. Projektet, som fortsätter att avbrytas av högvatten, skulle vara klart till jul. Nu säger Tesserin att de kommer att ha tur att ha det klart till påsk.

Regelbundet högvatten framkallar en blase respons från venetianerna, som är vana vid att släpa runt gummistövlar vid varje översvämningsvarning, och glädje från turister, fascinerade av synen av Markus gyllene mosaiker och kupoler som reflekteras i stigande vatten. Men företagen längs Markusplatsen ser sig själva i allt högre grad på grund av klimatkrisen.

“Vi måste hjälpa den här staden. Det var ett ljus för världen, men nu behöver det hela världen för att förstå det, ” sa Annapaola Lavena och talade bakom metallbarriärer som hindrade vattnet att nå 1,05 meter (3 fot, 5 tum) från att invadera hennes kafé med marmorgolv.

“Aqua alta blir värre, och det blockerar helt affärer. Venedig lever tack vare sina hantverkare och turism. Om det inte finns mer turism dör Venedig,” hon förklarade. “Vi har ett stort ansvar för att försöka rädda det, men vi lider mycket.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.