Nikolas Cruz erkänner sig skyldig till massakern i Parkland -skolan 2018

0
57

< p>Släktingar till offren som satt i rättssalen och tittade på förhandlingen via Zoom skakade på huvudet eller bröt ihop i tårar när Cruz gick in i sina vädjanden och bad senare om ursäkt för sina brott.

”Idag såg vi en kall och beräknande mördare erkänna mordet på min dotter Gina och 16 andra oskyldiga offer i deras skola,” sa Tony Montalto. “Hans skyldiga är det första steget i rättsprocessen men det finns ingen förändring för min familj. Vår ljusa, vackra och älskade dotter Gina är borta medan hennes mördare fortfarande åtnjuter livets välsignelse i fängelset.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De skyldiga erkännandena kommer att skapa förutsättningar för en straffrättegång där 12 jurymedlemmar kommer att avgöra om Cruz, 23, ska dömas till döden eller livstids fängelse utan villkorlig frigivning. Med tanke på fallets ryktbarhet planerar kretsdomaren Elizabeth Scherer att granska tusentals presumtiva jurymedlemmar. Juryvalet är planerat att börja den 4 januari.

Cruz kom med sina grunder efter att ha svarat på en lång rad frågor från Scherer som syftade till att bekräfta hans mentala kompetens. Han åtalades för 17 mord och 17 åtal för försök till första gradens mord på de skadade i attacken den 14 februari 2018 på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, strax utanför Fort Lauderdale.

När flera föräldrar skakade på huvudet bad Cruz om ursäkt och sa: “Jag är väldigt ledsen för det jag gjorde. … Jag kan inte leva med mig själv ibland.” Han tillade också att han önskade att det var upp till de överlevande att avgöra om han levde eller dog.

Anthony Borges, en före detta Stoneman Douglas-student som sköts fem gånger och skadades svårt, sa till reportrar efter utfrågningen att han accepterade Cruz ursäkt, men noterade att det inte var upp till honom att avgöra den erkände mördarens öde.

“Han tog ett beslut att skjuta skolan”, sa Borges. “Jag är inte Gud som tar beslutet att döda honom eller inte. Det är inte mitt beslut. Mitt beslut är att vara en bättre person och att förändra världen för varje barn. Jag vill inte att detta ska hända någon igen. Det gör ont. Det gör ont. Det gör verkligen ont. Så jag ska bara fortsätta. Det var allt.”

Cruz’s advokater meddelade att han hade för avsikt att erkänna sig skyldig under en förhandling förra veckan.

Jennifer och Tony Montalto, föräldrar dödad elev Gina Montalto anländer till Broward County Tingshus. (AP)

Efter vädjanden på onsdagen berättade tidigare Broward-statsåklagaren Mike Satz om detaljerna kring morden. Cruz dödade 14 studenter och tre anställda på Alla hjärtans dag 2018 under en sju minuters rasande genom en trevåningshus vid Stoneman Douglas, sa utredare. De sa att han sköt offer i korridorerna och i klassrum med ett AR-15 halvautomatiskt gevär. Cruz hade blivit utvisad från Stoneman Douglas ett år tidigare efter en historia av hotfullt, skrämmande, ovanligt och ibland våldsamt beteende som gick tillbaka till förskolan.

Skötningarna fick några Stoneman Douglas-elever att starta March for Our Lives rörelse, som driver på för starkare vapenrestriktioner nationellt.

Sedan dagar efter skjutningen hade Cruz advokater erbjudit honom att erkänna sig skyldig i utbyte mot ett livstidsstraff och sade att det skulle skona samhället för den känslomässiga oroligheten att återuppleva attacken vid rättegång. Men Satz avvisade erbjudandet och sa att Cruz förtjänade en dödsdom och utsåg sig själv till ledande åklagare. Satz, 79, avgick som statsåklagare i januari efter 44 år, men är fortfarande Cruzs chefsåklagare.

Hans efterträdare, Harold Pryor, är emot dödsstraffet men har sagt att han kommer att följa lagen. Liksom Satz accepterade han aldrig försvarserbjudandet – som vald tjänsteman hade det varit svårt, även i det liberala Broward County, där demokraterna är fler än 2 till 1 mot republikanerna.

Genom att låta Cruz erkänna sig skyldig , kommer hans advokater att kunna hävda under straffförhandlingen att han tog ansvar för sina handlingar.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.