M1 Pro eller M1 Max MacBook: Vilken ska du köpa?

0
88
Apple

Apple Silicon-drivna MacBooks blir bara mer kraftfulla och imponerande, men hur mycket kraft behöver du egentligen? Om du är upprörd om vilken MacBook Pro som är bäst för dig, hjälper vi till att göra ditt beslut lite enklare.

How Are M1 Pro och M1 Max Liknande

De största skillnaderna i M1 Pro- och M1 Max -chipset beror på två saker: grafikfunktioner och maximal mängd minne. Om du vet att du behöver 64 GB enhetligt minne kan du sluta läsa just nu och välja M1 Max, eftersom det är det enda av de två chipsen som stöder det. (M1 Pro kan bara få upp till 32 GB enhetligt minne.)

RELATERAD Vad är skillnaden mellan Apples M1, M1 Pro och M1 Max?

För alla andra är det lite mer komplicerat. Både M1 Pro och M1 Max har upp till 10 CPU-kärnor och en 16-kärnig neuralmotor. Båda stöder även hårdvaruacceleration för mediacodec, inklusive H.264, HEVC, ProRes och ProRes RAW.

Dessa chips är kraftfullare än 2021 M1-processorn, som kunde hantera 4K-videoarbetsflöden själv. Med den extra kraften kommer både M1 Pro eller M1 Max att ge mer än tillräckligt med kraft för vanliga videoredigeringsuppgifter.

Hur skiljer sig M1 Max från M1 Pro?

M1 Max lägger inte bara till fler kärnor till M1 Pro och kallar det en dag, men det ökar antalet betydligt. M1 Pro har en övre gräns på 16 GPU-kärnor, medan M1 Max fördubblar det antalet med upp till 32 GPU-kärnor.

Annons

Minnesbandbredden fördubblas också, med M1 Max erbjuder upp till 400 GB/s till M1 Pro’s 200 GB/s. I takt med att minnet ökar, ökar också kostnaden för att flytta objekt i minnet, så den här ökningen av minnesbandbredd kommer att märkas mest med kraftiga 2D- eller 3D-videor.

På tal om video, M1 Max fördubblar ytterligare ett tal här. M1 Pro har en enda ProRes-kodnings-/avkodningsmotor och en annan videokodningsmotor. M1 Max stöter detta upp till två ProRes-kodnings-/avkodningsmotorer och två videokodningsmotorer.

Vem behöver M1 Max?

Hur M1 Pro och M1 Max fungerar innebär att det inte finns någon nackdel med att välja M1 Max förutom priset. Det kommer inte att påverka batteritiden negativt om du använder M1 Max för enkel webbsurfning istället för M1 Pro. Istället kommer du inte att använda all kraft du betalat för.

När det är dags att börja arbeta med kraftfulla ljud- eller videoprojekt är det där extra kraft kommer väl till pass. Även då är M1 Pro förmodligen det bättre valet för de flesta.

Apple

Om du redigerar 4K-video, kommer antingen M1 Pro eller M1 Max förmodligen att hantera allt du behöver. Flera videokodningsmotorer är den typ av funktion som de flesta av oss inte behöver oroa sig för. Det här är de funktioner som verkligen gör att dessa bärbara datorer passar för proffsanvändare, men de har också en prislapp som matchar.

Som sagt, om du arbetar med rörlig grafik, 3D eller andra tunga lyft, välj M1 Max och vila dig säker i vetskapen om att du omöjligt kunde ha en bättre bärbar Apple-dator, åtminstone för närvarande.

Annons

Å andra sidan är den 400 GB/s minnesbandbredden inte långt ifrån vad Sony PlayStation 5 erbjuder, så vi kan se utvecklare komma med spel eller appar för att använda av den kraften i framtiden.

14-tums eller 16-tums MacBook?

Det var inte så länge sedan som den större MacBook Pro var datorn för “riktiga proffs,” medan den mindre var “lite” version. Med M1 Pro och M1 Max är det inte längre fallet.

RELATERAD Hur “Unified Memory” påskyndar Apples M1 ARM Mac

Du kan få M1 Max och 64 GB enhetligt minne i antingen 14-tums eller 16-tums MacBook Pro, tillsammans med så mycket lagringsutrymme som du vill. När det gäller ren grafisk prestanda, trycker du på fler pixlar med 16-tumsskärmen, men dessa chips kan driva flera 4K+-skärmar, så det är inte särskilt viktigt.

Mest kraftfull MacBook

16-tums MacBook Pro (M1 Pro, 2021)

Oavsett om du väljer en 14-tums eller 16-tums skärm, kommer 2021 års MacBook Pro med M1 Pro eller M1 Max att hantera allt du kan kasta på den.

Amazon

$ 2499,00

Har du ens behöver en MacBook Pro?

Apple

Från och med oktober 2021 kan du inte gå fel när du köper en Mac bärbar dator. Nu när Apple är helt fokuserat på Apple Silicon behöver du inte oroa dig för om din dator kommer att verka hopplöst föråldrad om ett år.

En fråga värd att ställa är om du behöver en MacBook Pro överhuvudtaget. Att vilja ha en är en helt annan historia. Till och med basmodellen MacBook Air är en ganska kapabel dator vid det här laget, särskilt om du utför typiskt kontorsarbete på den. Om du vill ha något lite mer exklusivt än en MacBook Air kan du fortfarande få en billigare 13-tums MacBook Pro med ett M1-chip också.

Annons

Om du gör tung video- eller ljudredigering är en MacBook Pro ett lämpligt verktyg för jobbet, särskilt om du använder Final Cut Pro, Logic eller andra Apple Silicon -appar. En anmärkning är att du förmodligen inte vill välja 13-tums modellen, som är daterad vid denna tidpunkt. Oavsett om du går 14-tums eller 16-tums, kommer du sannolikt att bli nöjd med resultatet.

Om du behöver hjälp med att välja rätt bärbar dator för Apple kan du ta en titt på vår sammanfattning av de bästa MacBook-datorerna du kan köpa.

De bästa MacBooks av 2021 för skolan, spel och mer Best Overall MacBook 2020 Apple MacBook Pro med Apple M1 Chip (13-tum, 8 GB RAM, 256 GB SSD -lagring) – Space Gray Amazon

$ 1175,00
$ 1299,00 Spara 10%

Bästa budgetalternativet 2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, Bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 929,00
$ 999,00 Spara 7%

Bäst för studenter 2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 929,00
$ 999,00 Spara 7%

Budget 4K-skärm Dell S2721Q 27 tums 4K UHD, IPS Ultra-Thin Bezel Monitor, AMD FreeSync, HDMI, DisplayPort, VESA-certifierad, Silver Amazon

$ 314,99
$ 374,99 Spara 16%

Bäst för spel 2019 Apple MacBook Pro (16 -tums, 16 GB RAM, 512 GB lagringsutrymme, 2,6 GHz Intel Core i7) – Space Grey Amazon LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Hur man lägger till bilder i frågor i Google Formulär
  • › Så här tar du bort dina foton på Facebook
  • › Razer tror att du vill ha ett PC-spelheadset som vibrerar
  • › Hur man får en länk till ett foto eller video på Instagram
  • › Fixningen för långsamma AMD-processorer på Windows 11 är här