Forklart: I Punjab, som er bundet av meningsmålinger, en uvanlig politisk slugfest som involverer Atal Bihari Vajpayee og Sahir Ludhianvi

0
49

Atal Bihari Vajpayee og Sahir Ludhianvi (Arkiv)

I Punjab har den foreslåtte omdåpen av et høyhusprosjekt i Ludhiana av kongressregjeringen skapt en uvanlig politisk kamp som involverer en politiker og en poet — begge velrenommerte i sine respektive felt.

Lansert som ‘ Atal Apartments ’ etter tidligere statsminister og BJP-trofast Atal Bihari Vajpayee i 2010-11 under forrige SAD-BJP-regjering i Punjab, har Ludhiana Improvement Trust (LIT) nå besluttet å gi nytt navn til boligprosjektet til ‘Sahir Ludhianvi Apartments’ — et trekk som har invitert til skarp kritikk ikke bare fra BJP, men også dens tidligere allierte Shiromani Akali Dal (SAD) som også har betegnet dette trekket fra kongressregjeringen som ‘respektløs’ av ‘ stor leder ’ som Vajyapee. The Indian Express forklarer kontroversen.

Også i Explained |I søkelyset for lynsjing, Nihang Sikhs: deres historie i Punjab, og nåværende status

Hva er ‘Atal Apartments’ prosjekt? Hva er den nåværende statusen?

En høyhusordning lansert i 2010-11 under SAD-BJP-regimet, ‘Atal Apartments’ ble oppkalt etter tidligere statsminister Atal Bihari Vajpayee. Opprinnelig ble det foreslått at prosjektet vil ha høyhusleiligheter på 8,80 dekar med førsteklasses land i Shaheed Karnail Singh Nagar i Ludhiana. Prosjektet ble lansert av Ludhiana Improvement Trust (LIT), et statlig myndighetsorgan, med påstand om at det ville være det første høyhusprosjektet i Ludhiana med leiligheter opp til 12. etasje. Under konseptualiseringen i 2010 og videre lanseringen i 2011, var den lokale organavdelingen i Punjab med BJP. I 2010 var BJP’s Manoranjan Kalia ministeren for lokale organer under hvem prosjektet ble konseptualisert og grunnsteinen ble lagt av hans etterfølger, Tikshan Sud (også fra BJP), 21. desember 2011.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men selv etter elleve år henger prosjektet i brann og konstruksjonen har ikke klart å ta av på bakken. To ganger har ordningen blitt skrinlagt på grunn av færre søknader fra potensielle kjøpere. I januar 2019 hadde LIT satt i gang en ny ‘etterspørselsundersøkelse’ for 636 leiligheter og inviterte ferske søknader. Nesten 800 søkere satte inn 10 000 Rs hver og viste interesse for å kjøpe leiligheter, men ordningen ble igjen skrotet i 2020. Mens noen søkere da fikk refusjon, venter andre fortsatt med et håp om at prosjektet kan ta av igjen.

Grunnsteinen til Atal Apartments, installert i 2011 av Ludhiana Improvement Trust, nær Shaheed Karnail Singh Nagar i Ludhiana (Ekspressfoto: Gurmeet Singh)

Hva er LITs nye grep som har skapt en kontrovers?< /h2>

Med kongressleder Raman Balasubramanium som formann, har LIT nå foreslått å relansere prosjektet med ‘Sahir Ludhianvi Apartments’ som det nye navnet. Sahir Ludhianvi ble født som Abdul Hayee 8. mars 1921 i Ludhiana i udelte Punjab og ble en berømt poet og tekstforfatter. Til dags dato er navnet hans synonymt med Ludhiana og har satt byen på verdenskartet. I henhold til den nye planen vil prosjektet ha 576 leiligheter — inkludert 336 for høyinntektsgrupper (HIG) og 240 for middelinntektsgrupper (MIG), og koster Rs 37,9 lakh til 47,5 lakh avhengig av beliggenhet fra 1. til 12. etasje.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvordan har BJP reagert?

BJP, som befinner seg i Punjab midt i bøndenes agitasjon, prøver nå å satse på Vajpayees arv med denne nye saken og organiserer protester i Ludhiana mot flyttingen. Lederne sier at de ikke er imot Sahir Ludhianvi som var “utvilsomt en av de største poetene landet noensinne har hatt”, men “å erstatte Vajpayee's navn fra et prosjekt er totalt uakseptabelt og vil ikke bli tolerert i det hele tatt. kostnad”.

Senior BJP-leder Manoranjan Kalia, som da var minister for lokale organer da prosjektet ble konseptualisert, sa: «Kongressen setter en veldig feil presedens som er fullstendig urettferdig og uakseptabel. Sahir Ludhianvi har sin egen plass i historien, i poesiens verden. Men hvordan kan kongressregjeringen i det hele tatt tenke på å erstatte navnet på en legendarisk leder som Atal Bihari Vajpayee som er respektert på tvers av partigrensene av alle og var en statsminister som alle landsmenn elsket. Med denne presedensen kan BJP i morgen begynne å gi nytt navn til bygninger oppkalt etter kongressledere. Jeg vil snart skrive til Punjab CM Charanjit Singh Channi og fordømme denne avgjørelsen og kreve den umiddelbare tilbakeføringen. Denne ideen om å navngi prosjektet etter Ludhianvi er rett og slett ulogisk. Så mange andre bygninger eller et hvilket som helst annet prosjekt kan ganske enkelt bli oppkalt etter Ludhianvi for å gi ham en hyllest, hvorfor bare den som er oppkalt etter Vajpayee blir omdøpt?”

Pushpinder Singal, Ludhiana distriktspresident, BJP, sa at det var en god idé å hedre Ludhianvi, men ikke ved å gi nytt navn til et prosjekt dedikert til Vajpayee allerede.

“Til nå har Kongressens regjering unnlatt å hylle Sahir Ludhianvi, ikke en eneste statue av ham har blitt bygget. Bortsett fra et auditorium ved SCD Government College, er det ikke noe sted eller minnesmerke dedikert til Ludhianvi i hele byen. Men i stedet for å fokusere på å lage et minnesmerke for Ludhianvi, er LIT nå rettet mot et prosjekt oppkalt etter Vajpayee. Det er fordi vi nylig avslørte LIT's flytting til auksjon av land i Ludhiana for peanøtter, og auksjonen måtte avlyses. BJP vil protestere over hele staten hvis dette trekket ikke rulles tilbake og hvis Vajpayee ikke respekteres,” sa han.

Også i Forklaret | To rapporter, med to tiår mellom hverandre, forutslo Punjabs ørkendannelse på 25 år. Her er hvorfor de begge har rett

Har BJPs tidligere allierte SAD også motsatt seg dette?

Ja, Shiromani Akali Dal (SAD) har også talt mot å gi nytt navn til prosjektet, selv om SAD-BJP-alliansen ble avsluttet i fjor. Maheshinder Singh Grewal, senior SAD-leder og nå partiets kandidat fra Ludhiana West for 2022-målingene, sa at uavhengig av deres allianse med BJP, blir Vajpayee respektert av alle. “Vajpayee var ikke en politiker, men en statsmann. Han hadde sin egen legitimasjon som parlamentariker som ingen annen leder kan matche. Han var ikke en tilfeldig statsminister som Rajiv Gandhi. Å gi nytt navn til et prosjekt oppkalt etter ham er totalt uberettiget. Det har ingenting med SAD-BJP-alliansen å gjøre, men det er sosialt veldig viktig å ha et prosjekt oppkalt etter Vajpayee slik at våre fremtidige generasjoner vet om ham,” sa Grewal.

Hva har vært kongressen’ forsvar på saken?

Kongressleder og LIT-leder Raman Balasubramanium sier at det er BJP som spiller ‘småpolitikk’ om saken.

“Prosjektet har blitt fullstendig fornyet med hele byggeplanen osv. endret for å gjøre det til en total verdi for pengene for folk. Vi respekterer også Vajpayee ji mye, men vi trengte en lokal helt som er i slekt med byen og ikke-kontroversiell. Folk foreslo at siden det ikke er noen bygning eller minnesmerke oppkalt etter Sahir Ludhianvi i byen, kan vi gi nytt navn til dette prosjektet som en hyllest til ham. Vårt mål er ikke å disrespektere Vajpayee på noen måte. BJP har totalt tapt terreng i Punjab og prøver nå å ta opp grunnløse spørsmål i forkant av meningsmålingene. De bør i stedet prøve å løse reelle problemer først, slik som bøndenes. Vajpayee trodde aldri på småpolitikk, men dessverre er det det BJP gjør i hans navn,” sa LIT -formannen.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.