Förklaras: I poll-bundna Punjab, en ovanlig politisk slugfest med Atal Bihari Vajpayee och Sahir Ludhianvi

0
51

Atal Bihari Vajpayee och Sahir Ludhianvi (Arkiv)

I omröstningsbundna Punjab har kongressregeringens föreslagna omdöpning av ett höghusprojekt i Ludhiana skapat en ovanlig politisk strid som involverar en politiker och en poet — båda väl ansedda inom sina respektive områden.

Lanserades som ‘Atal Apartments’efter den tidigare premiärministern och BJP-trogen Atal Bihari Vajpayee 2010-11 under tidigare SAD-BJP-regering i Punjab, har Ludhiana Improvement Trust (LIT) nu beslutat att döpa om bostadsprojektet till ‘Sahir Ludhianvi Apartments’ — ett drag som har väckt skarp kritik inte bara från BJP, utan också dess tidigare allierade Shiromani Akali Dal (SAD) som också har kallat detta drag av kongressregeringen som ‘respektlöshet’ av ‘stor ledare’ som Vajyapee. Indian Express förklarar kontroversen.

Även i Explained |In spotlight för lynchning, Nihang Sikhs: deras historia i Punjab och nuvarande status

What is the ‘Atal Apartments’ projekt? Vad är dess nuvarande status?

Ett bostadssystem för höghus som lanserades 2010-11 under SAD-BJP-regimen, ‘Atal Apartments’ uppkallades efter tidigare premiärminister Atal Bihari Vajpayee. Ursprungligen föreslogs att projektet skulle ha höghuslägenheter på 8,80 tunnland av utmärkt mark i Shaheed Karnail Singh Nagar i Ludhiana. Projektet lanserades av Ludhiana Improvement Trust (LIT), ett statligt statligt organ, med ett påstående att det skulle vara det första höghusprojektet i Ludhiana med lägenheter upp till 12:e våningen. Under konceptualiseringen 2010 och ytterligare lanseringen 2011 var den lokala organets avdelning i Punjab med BJP. 2010 var BJP’s Manoranjan Kalia ministern för lokala organ under vilken projektet konceptualiserades och grundstenen lades av hans efterträdare, Tikshan Sud (också från BJP), den 21 december 2011.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men även efter elva år hänger projektet i brand och konstruktionen har misslyckats med att ta fart på marken. Två gånger har systemet skrotats på grund av färre antal ansökningar från potentiella köpare. I januari 2019 hade LIT initierat en ny ‘efterfrågeundersökning’ för 636 lägenheter och inbjudna nya ansökningar. Nästan 800 sökande satte in 10 000 Rs var och visade intresse för att köpa lägenheter, men systemet skrotades igen 2020. Medan vissa sökande sedan fick sin återbetalning, väntar andra fortfarande med ett hopp om att projektet kan ta fart igen.

Grundstenen för Atal Apartments, installerad 2011 av Ludhiana Improvement Trust, nära Shaheed Karnail Singh Nagar i Ludhiana (Express Foto: Gurmeet Singh)

Vad är LIT: s nya drag som har väckt en kontrovers? < /h2>

Med kongressledaren Raman Balasubramanium som ordförande har LIT nu föreslagit att projektet ska återupptas med ‘Sahir Ludhianvi Apartments’ som sitt nya namn. Född som Abdul Hayee den 8 mars 1921 i Ludhiana i det odelade Punjab, fortsatte Sahir Ludhianvi att bli en hyllad poet och textförfattare. Till dags dato är hans namn synonymt med Ludhiana och har satt staden på världskartan. Enligt den nya planen kommer projektet att ha 576 lägenheter — inklusive 336 för höginkomstgrupper (HIG) och 240 för mellaninkomstgrupper (MIG), kostar 37,9 lakh till 47,5 lakh beroende på plats från 1: a till 12: e våningen.

Best of Explained

  • 100 crore doses: En anledning till hurrarop, och behovet av att fortsätta
  • Med marknader som sannolikt kommer att förbli starka, väger alternativet för hybridfonder
  • Ökning av denguefall: 'Behandling i tid är avgörande för att förhindra dödlighet'

Klicka här för mer

Hur har BJP reagerat?

Böjt i Punjab mitt i jordbrukarnas upprördhet, försöker BJP nu att ta del av Vajpayees arv med denna nya fråga och organiserar protester i Ludhiana mot flytten. Dess ledare säger att de inte är emot Sahir Ludhianvi som “utan tvekan var en av de största poeter som landet någonsin haft”, men “att ersätta Vajpayees namn från ett projekt är helt oacceptabelt och kommer inte att tolereras på något sätt kostnad”.

Senior BJP-ledare Manoranjan Kalia, som då var minister för lokala organ när projektet utformades, sa: “Kongressen skapar ett mycket felaktigt prejudikat som är helt omotiverat och oacceptabelt. Sahir Ludhianvi har sin egen plats i historien, i poesins värld. Men hur kan kongressregeringen ens tänka på att ersätta namnet på en legendarisk ledare som Atal Bihari Vajpayee som är respekterad genom att skära över partigränserna av en och alla och var en premiärminister som alla landsmän älskade. Med detta prejudikat kan BJP i morgon börja döpa om byggnader uppkallade efter kongressledarna. Jag kommer snart att skriva till Punjab CM Charanjit Singh Channi och fördöma detta beslut och kräva att det omedelbart återställs. Denna idé att döpa projektet efter Ludhianvi är helt enkelt ologisk. Så många andra byggnader eller något annat projekt kan helt enkelt döpas efter Ludhianvi för att hylla honom, varför bara den som är uppkallad efter Vajpayee döps om?”

Pushpinder Singal, Ludhiana-distriktets president, BJP, sa att det var en bra idé att hedra Ludhianvi men inte genom att döpa om ett projekt som redan är tillägnat Vajpayee.

“Tills nu har kongressens regering misslyckats med att hylla Sahir Ludhianvi, inte en enda staty av honom har byggts. Med undantag för en aula på SCD Government College, finns det ingen plats eller minnesmärke tillägnad Ludhianvi i hela staden. Men istället för att fokusera på att göra ett minnesmärke för Ludhianvi, riktar LIT sig nu mot ett projekt uppkallat efter Vajpayee. Det beror på att vi nyligen avslöjade LITs flytt för att auktionera prime mark i Ludhiana för jordnötter och auktionen var tvungen att ställas in. BJP kommer att protestera över hela staten om detta drag inte rullas tillbaka och om Vajpayee inte respekteras,” sa han.

Även i Explained |Två rapporter, med två decennier från varandra, förutspådde Punjabs ökenspridning på 25 år. Det är därför de båda har rätt

Har BJP: s tidigare allierade SAD också motsatt sig flytten?

Ja, Shiromani Akali Dal (SAD) har också talat mot att byta namn på projektet, trots att SAD-BJP-alliansen avslutades förra året. Maheshinder Singh Grewal, senior SAD-ledare och nu partiets kandidat från Ludhiana West för 2022 års opinionsundersökningar, sa att oavsett deras allians med BJP respekteras Vajpayee av alla. “Vajpayee var inte en politiker utan en statsman. Han hade sina egna meriter som parlamentariker som ingen annan ledare kan matcha. Han var inte en oavsiktlig premiärminister som Rajiv Gandhi. Att döpa om ett projekt som är uppkallat efter honom är helt omotiverat. Det har inget med SAD-BJP-alliansen att göra, men det är socialt mycket viktigt att ha ett projekt uppkallat efter Vajpayee så att våra framtida generationer vet om honom,” sa Grewal.

Vad har varit kongressen’ försvar i frågan?

Kongressledare och LIT -ordförande Raman Balasubramanium säger att det är BJP som spelar ‘ småpolitik ’ om saken.

“Projektet har totalrenoverats med hela byggplanen etc. ändrats för att göra det till ett totalt värde för pengarna för människor. Vi respekterar också Vajpayee ji mycket men vi behövde en lokal hjälte som är släkt med staden och icke-kontroversiell. Folk föreslog att eftersom det inte finns någon byggnad eller minnesmärke uppkallad efter Sahir Ludhianvi i staden, kan vi byta namn på detta projekt som en hyllning till honom. Vårt mål är att inte missakta Vajpayee på något sätt. BJP har totalt tappat mark i Punjab och försöker nu ta upp grundlösa frågor inför omröstningarna. De borde istället försöka lösa riktiga problem först, som böndernas. Vajpayee trodde aldrig på småpolitik, men tyvärr är det vad BJP gör i hans namn,” sa LIT:s ordförande.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.