FFF och BLM strejkar i dag för ändrad global ekonomi

0
49

Det behövs en grundläggande förändring av den globala ekonomin, annars betyder nollutsläpp inom Sverige lite. Det skriver Fridays for Future och Black lives matter Sweden i en debattartikel i Aftonbladet. På fredagen strejkar båda grupperna tillsammans eftersom de menar att klimatkrisen och rasismen hänger ihop. Grupperna skriver i debattartikeln att mycket av det vi konsumerar produceras av fattiga människor för låga löner, inte sällan under hälsovådliga förhållanden. Det menar de får konsekvenser för både människoliv och miljön. Dagens världsordning jämförs med den koloniala världsordningen för hundra år sedan. ”Även om den inte må vara uttalat rasistisk i dag, är den fortfarande det i praktiken”, skriver de. Styrelsen för Black Lives Matter Sweden:
Aysha Jones, ordförande
Araia Sebhatu, viceordförande
Jasmine Kelekay
Arsema Kugelberg
Michael McEachrane
Nyamusi Nyambok
Nadia Omar
Wondemagne Weldemanuel
Representanter för Fridays for futures lokalgrupper i Sverige:
Alexander Ahl, Lysekil
Alma Andersson, Ljusdal
Lilly Bergström, Trosa
Alde Fermskog, Gävle
Anton Foley, Stockholm
Linna Gadde, Norrköping
Aron Gustavsson, Kävlinge
Annie Karlsson, Karlskrona
Leonora Hermann, Sjöbo
Greta Thunberg, Stockholm
Isabelle Åkerlind Hognert, Borås
Tekla Svantesson, Lund