Deckardrottning fick litteraturpris – var tre män

0
54

Publicerad 22 oktober 2021 kl 11.31

Kulturnyheter. Tre manliga spanska författare har vunnit ett högt ansett kulturpris genom att skriva under kvinnlig pseudonym. Nu vill tunga feminister återkalla priset.

Gilla artikeln på Facebook

Deckardrottningen “Carmen Mola” fick ta emot det prestigefyllda litteraturpriset Premio Planeta för sin historiska thriller ”La Bestia”. Men när den spanske kungen Felipe VI skulle överlämna prissumman på en miljon euro klev tre män upp på scenen, rapporterar Financial Times.

Trion hette Jorge Diáz, Agustín Martínez och Antoni Mercero.

Den före detta chefen för Spaniens nationella jämlikhetsinstitut Beatriz Gimeno anser att författarna har gjort sig skyldiga till bedrägeri. Kvinnor har, om än inte i samma utsträckning som i Sverige, en privilegierad ställning i det spanska kulturlivet.