Att investera valutareserver i aktier kan ge högre avkastning: RBI-rapport

0
69

Ett antal centralbanker investerar i aktier i någon eller annan form.

Investering av Indiens stigande valutareserv i aktiefonder, särskilt indexfonder, kan ge högre avkastning eftersom räntor som har varit på en sjunkande bana under de senaste fyra decennierna i avancerade ekonomier, har nått sina historiska bottennivåer, en reservbank i Indien (RBI) rapporten har sagt.

– Investeringar i aktier anses vara riskfyllda, särskilt för en centralbank som ansvarar för att säkra reserverna. En investering av en liten del av reserverna i en indexfond har dock potentialen att öka avkastningen på portföljen”, sa en RBI-rapport om “The low yield environment and Forex Reserves Management”. De totala valutareserven uppgick till 639,51 miljarder dollar jämfört med den 8 oktober 2021. Investeringar i S & amp; P 500 under olika konjunkturcykler och finansiella högkonjunkturer visar att CAGR återvänder om 5 år, 10 år, 15 år, 20 år, 25 år och 30 år skulle ha varit 13,3 procent, 11,1 procent, 7,3 procent, 5,4 procent, 7,4 procent respektive 8,5 procent, stod det.

“Detta innebär att om det hålls under en lång till mycket lång tid, trots volatilitet under mellantiden, kan det inte bara bevara kapitalet utan också ge en mycket högre avkastning än de flesta av investeringarna”, heter det i rapporten. För övrigt, i maj hade RBI höjt den röda flaggan över frågan om en “bubbla” på aktiemarknaderna. “Denna ordning på tillgångsprisinflationen i samband med den uppskattade 8-procentiga minskningen av BNP 2020-2021 utgör risken för en bubbla”, sa RBI i sin årsrapport för 2020-21. Den 22 augusti 2020 sade RBI: s guvernör Shaktikanta Das att det fanns en tydlig koppling mellan den kraftiga ökningen på marknaderna och realekonomins tillstånd, eftersom överskott av global likviditet driver upp tillgångspriserna över hela världen.

https: //images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I en interaktion med The Indian Express och Financial Times nyligen hade Das sagt: ”Globalt sett finns det ett överskott av likviditet och aktiekurserna är mycket höga och blomstrar på nästan alla marknader, inklusive Indien … Men jag ville nämna är att det inte finns några bevis för höga tillgångspriser, nämligen de höga aktiekurserna, som leder till allmän inflation eller allmänna priser.”

“Det finns inga bevis för att den höga likviditeten ökar i allmänna priser,” sa Das. Sensex har träffat nya toppar och korsade 62 000-nivån i intradagshandel på tisdagen. EME-börserna (tillväxtmarknadsekonomier) drabbades i augusti av Kinas regulatoriska tillslag och fortsatte att falla i september på grund av oro relaterade till Kina och förändringar i penningpolitiska inriktningar hos flera AE. Börserna i EME som Indien och Ryssland nådde dock rekordnivåer i september och fortsatte att stiga i oktober.

I slutet av mars 2021, av de totala valutatillgångarna på 536,69 miljarder dollar, investerades 359,88 miljarder dollar i värdepapper, 153,39 miljarder dollar deponerades hos andra centralbanker och BIS och resterande 23,43 miljarder dollar innehöll insättningar hos affärsbanker utomlands. Alla dessa vägar har mycket låga räntor. Guldreserverna var värda 38 miljarder USD.

“Avkastningen på S&P 500-aktieindexfonderna är jämförbar med den på guld under en lång tidsperiod”, stod det. Ett antal centralbanker investerar alltmer i aktier i en eller annan form. Swiss National Bank, till exempel, har en investering på 20 procent av sina reserver i aktier. Vidare emitterar de regionala regeringarna i de stora avancerade ekonomierna obligationer som i många länder bär den implicita garantin från suveränen, sade RBI-rapporten.

“De ger också bättre avkastning än statsmakterna. Reservförvaltare kan investera en liten andel av sina reserver i sådana subnationella skuldpapper i de utvecklade länderna som Tyskland, Australien, Kanada, etc och amerikanska agenturobligationer, ”står det. På samma sätt ger även de bäst rankade överstatliga byråerna bättre avkastning än suveräna i de flesta fallen. Om reservförvaltare kan gå längre ner i kreditkurvan kan de tjäna ännu högre avkastning.

Reservförvaltare investerar vanligtvis i högt rankade stater som G10-länder eftersom de har djupa obligationsmarknader och uppfyller säkerhets- och likviditetskriterierna för reservförvaltarna. Det finns dock några länder som är relativt stabila ekonomiskt, är högt rankade och erbjuder bättre avkastning än några av G7-länderna, sa RBI-rapporten.

📣 Indiska Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste affärsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd