Analys: Tyskland i EU-limbo innan efterträdaren utsetts

0
47

Tyskland och avgående förbundskansler Angela Merkel befinner sig i EU-politiskt ”limbo” fram till dess att en efterträdare formellt utsetts. Det skriver Focus Hans-Jürgen Moritz med anledning av EU-toppmötet i Bryssel, Merkels 107:e toppmöte till antalet. Från att ha varit världens mäktigaste kvinna har hon vid mötet varit en ”skugga av sig själv”, skriver han. Merkel är fortfarande den som talar för Tysklands räkning men hon är inte längre i position att agera spontant, utan måste samarbeta med sin troliga efterträdare Olaf Scholz, skriver Moritz. BBC:s Jessica Parker skriver hur Merkel under dagen tackats av för sina många år på posten. I EU-sammanhang har Merkel på ett alldeles eget sätt försökt hålla ihop samarbetet och hon har till exempel förespråkat dialog före konfrontation i det pågående rättsbråket med Polen, skriver Parker. Enligt Parker har Merkel varit en orubblig ”ledstjärna” för EU. När hon lämnar kan saker komma att se annorlunda ut – något som kan märkas av redan när Europeiska rådet sammanträder i december.