Växande anti-hinduiskt tänkesätt i Bangladesh alarmerande: Taslima Nasreen

0
50

Taslima Nasreen anser att ekonomisk tillväxt är meningslös om religiös tolerans inte finns. (Expressfil)

Upprörd över det anti-hinduiska våldet i Bangladesh, har den berömda författaren Taslima Nasreen sagt att landet nu har blivit “ Jihadistan ” där madrasor är en grogrund för fundamentalism och anklagade Sheikh Hasina-regeringen för att använda religion för politiska vinningar.

Hinduer och buddhister i Bangladesh har blivit “tredjeklassmedborgare” och det växande anti-hinduistiska tänket är alarmerande, sa författaren.

Bangladesh har bevittnat attacker mot den hinduiska minoritetsgemenskapen, vandalisering av tempel och Durga puja-tält. Spänningen i samhället har byggts upp över en påstådd incident av hädelse på en Durga Puja-lokal i Comilla förra veckan som utlöste sammandrabbningar i många distrikt.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Författaren slog till mot attackerna och sa till PTI i en intervju att ”jag gillar faktiskt inte att kalla det Bangladesh längre. Det har blivit ‘ jihadistan ’ nu. Alla efterföljande regeringar inklusive den nuvarande använde religionen av politiska motiv. De gjorde islam till statsreligion så att hinduer och buddhister har blivit tredje klassens medborgare och utsatts för förföljelse som denna. ” Nasreen, som var tvungen att lämna Bangladesh 1994 i spåren av dödshot från fundamentalistiska utrustningar för sina påstådda anti-islamiska åsikter, sa att den anti-hinduistiska känslan inte är ny i Bangladesh och att det var konstigt att inget skydd gavs till hinduer under Durga. puja festival.

“Sheikh Hasina är mycket väl medveten om att det varje år under Durga puja-tiden finns en chans att’ jihadi ’ attack mot hinduer. Så varför gavs inget skydd till de hinduiska minoriteterna,” ‘Lajja’ berömde författaren. Av rädsla för att många hinduer kommer att lämna landet nu sa hon att om regeringen ville skydda dem kunde det ha gjort det.

“ Denna växande anti-hinduiska inställning är mycket alarmerande. Det bodde 30 procent hinduer där under delningstiden men nu är den reducerad till nio procent ”, säger den 59-årige bangladeshisk-svenska författaren.

Författaren, vars bok ‘ Lajja’ är förbjuden i Bangladesh, sa: “Jag skrev min roman 'Lajja’ 1993 där en hinduisk familj attackeras av muslimska fanatiker och bestämmer sig för att lämna landet, men det är inte så att sådana incidenter inträffade först 1993, det pågår kontinuerligt.

“ Hinduer torteras, förföljs och hotas av muslimer. Det har pågått i flera år då muslimer vill att hinduer ska lämna landet så att de kan ta tag i deras land, påstod författaren.

Lajja anses vara författarens svar på anti-hinduiska upplopp. som utbröt i delar av Bangladesh strax efter rivningen av Babri Masjid i Indien 1992.

Känd för sina skrifter om kvinnor, mänskliga rättigheter och sekularism, hävdade brandmanförfattaren att madrasor och moskéer används för att hjärntvätta den yngre generationen i Bangladesh som håller på att bli ännu ett Afghanistan som kontrolleras av talibanerna.

”Många moskéer och madrasor byggs i onödan i Bangladesh som används för att hjärntvätta den yngre generationen. I avlägsna byar talar predikanter vad de vill i islams namn. De är vilseledande unga människor som är analfabeter och inte förstår arabiska. Så när något rykte sprids händer sådana här våldshändelser, ”sa hon” Vad vill du göra ditt land med denna extremism? Ännu ett Afghanistan där talibaner har kontroll? Frågade hon.

Nasreen sa att hon har varit offer för denna extremism under hela sitt liv eftersom hennes författarskap är relaterat till kvinnor och humanitära frågor.

“ Det har gått 28 år sedan jag kastades ut ur landet och fortfarande ingen regering har tillåtit mig att komma in i landet. Jag försvarade minoritetssamhället i ‘ Lajja ’ 28 år sedan och skriver fortfarande när den här typen av problem uppstår, oavsett om det är i Bangladesh, Pakistan, Afganistan, Syrien eller någonstans i världen, säger hon.

Top News Just Now

Klicka här för mer

Nasreen känner att ekonomisk tillväxt är meningslös om religiös tolerans inte finns där.

Madrasas, sa hon, bör kontrolleras av regeringen och det bör vara strikt vaksamhet på vad de undervisar.

Barn bör uppmuntras att gå i en “ sekulär skola och de måste ha ett vetenskapligt temperament, ” sa hon.

”Sekularism bör främjas och det bör finnas en strikt åtskillnad mellan stat och religion. Du kan inte bara skylla på människorna som har förstört hinduiska butiker, hus eller tempel. Regeringar har skapat alla skäl för dem att göra detta genom åren för sin röstbankpolitik som borde stoppas, säger författaren.

Med notering av ett protestmöte mot attacken mot hinduer i Bangladesh sa hon, “ Jag är mycket glad att hundratals människor har deltagit i ett protestmöte i Chattogram mot dessa incidenter där progressiva muslimer också deltog ” . Sociala medier har spelat en stor roll i detta eftersom det råder en blackout för media i Bangladesh, tillade hon.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Indiennyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.