Vad är Metaverse? Är det bara virtuell verklighet eller något mer?

0
155
Andrush/Shutterstock.com figur>

Tekniska VD:ar fortsätter att prata om “metaversen.” Mark Zuckerberg insisterar på att Facebook kommer att ses som ett “metaverserat företag” istället för ett socialt medieföretag. Satya Nadella förklarar att Microsoft skapar en “ metaverse stack ” för företaget. Vi förklarar vad som händer, och börjar med Snow Crash.

The Origins of “Metaverse”: Snow Crash

Författaren Neil Stephenson myntade termen “metaverse” i Snow Crash, en dystopisk cyberpunk-roman publicerad 1992.

I romanen är metaversen en sorts virtuell 3D-värld. Det är inte bara ett virtual reality-spel utan är en ihållande, delad virtuell värld. Eller snarare, metaversen är ett helt universum av delade virtuella utrymmen som verkar länkade samman—du skulle i princip kunna teleportera mellan dem.

Om du tycker att det hela låter lite som Ready Player One eller en högreteknologisk version av Second Life, har du rätt.

Annons

Faktum är att 2011 sa Stephenson till Forbes att han såg videospel som World of Warcraft som den verkliga metaversen: virtuella världar som du kan leva i med dina vänner. 2021 är spel som Minecraft och Fortnite kanske närmare visionen om den metaverse han förutsåg.

Är “Metaverse” Har du precis bytt namn på Virtual Reality?

Låt oss vara ärliga: När Mark Zuckerberg pratar om metaversen är en del av pusslet bara en önskan att ändra varumärket till virtuell verklighet. Nej, det är inte bara att köra spel eller sociala appar på ett Facebook Oculus VR-headset: det är att komma åt metaversen!

2017 gjorde Stephenson det fallet till Vanity Fair och påpekade att virtuell verklighet (VR) och inte förstärkt verklighet (AR) var nödvändig för den typen av vision:

Om du är i en AR-applikation är du där du är. Du befinner dig i din fysiska miljö, du ser allt omkring dig normalt, men det finns ytterligare saker som läggs till. Så VR har förmågan att ta dig till en helt annan fiktiv plats—den typ av sak som beskrivs i Metaverse i Snow Crash. När du går in i Metaverse är du på gatan, du är i den svarta solen och din omgivning försvinner. I boken bor Hiro i en sjaskig fraktcontainer, men när han går till Metaverse är han en stor sak och har tillgång till superklassiga fastigheter.

< strong> RELATERAT: Dagens VR är bara början: Här är vad som kommer i framtiden

Kanske Metaverse är bara det nya “Web 2.0”

Så är det vad metaversen är? En stor alternativ digital simulering vi får tillgång till via VR-headset där vi kan låtsas leva ett bra liv medan vi lever i “shabby fraktcontainrar” och världen förfaller omkring oss, som i romanen?

Nej nej, naturligtvis inte—inte enligt Mark Zuckerberg i alla fall. Så här sa han till The Verge:

Metaversen är en vision som spänner över många företag — hela branschen. Du kan tänka på det som efterföljaren till det mobila internet…du kan tänka på metaversen som ett förkroppsligat internet, där istället för att bara titta på innehåll — du är i den. Och du känner dig närvarande med andra människor som om du befann dig på andra platser och har olika upplevelser som du inte nödvändigtvis skulle kunna göra på en 2D-app eller webbsida, som att dansa, till exempel…

Jag tror att många människor, när de tänker på metaversen, bara tänker på virtuell verklighet — som jag tror kommer att bli en viktig del av det… Men metaversen är inte bara virtuell verklighet. Den kommer att vara tillgänglig på alla våra olika datorplattformar; VR och AR, men även PC, och även mobila enheter och spelkonsoler…

Zuckerberg fortsätter och fortsätter så här och insisterar på att “the metaverse” kommer att bli nästa stora grej och det, “inom de närmaste fem åren eller så,” Facebook kommer att ses som “ett metaverst företag” istället för ett socialt medieföretag.

För Zuckerberg och andra tekniska VD:ar, begreppet “the metaverse” verkar ha mer gemensamt med “Web 2.0.” Det är ett gäng nya tekniker: VR-headset! Närvaro! Beständiga digitala världar! Föreställ dig att ha ett kontorsmöte i VR medan du arbetar hemifrån—men oroa dig inte, du kan undvika VR-headsetet och bara delta på din bärbara dator om du vill!

Annons

När du inser att Facebook äger Oculus, företagets önskan att starkt driva en framtida VR-baserad plattform är mycket vettig.

Microsoft och & #8220;Digitala tvillingar”

Microsofts vision om metaversen verkar ha formen av vandrande, buzzword-tungt snack om “ digitala tvillingar ” och “konvergera det fysiska med det digitala” med “blandad verklighet.” Microsoft’s Azure-moln kan göra det!

Självklart, som vi lärde oss med Windows 10’s “Mixed Reality” headset, betyder den termen ofta bara Virtual Reality för Microsoft. Det kan dock också innebära utökad verklighet: Och, lite överraskande, Microsoft har också ett headset att sälja till dig: The HoloLens.

Myntade termen

Snow Crash av Neil Stephenson

Läs den klassiska cyberpunkboken som uppenbarligen inspirerade en generation av tekniska VD:ar.

Amazon

$ 14,99
$ 17,00 Spara 12%

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Hur man grupperar och tar bort grupper och rader i Google Sheets
  • & rsaquo; Så här hindrar du webbplatser från att fråga efter din plats i Safari på iPhone
  • › Hur man tar bort Snapchat-vänner
  • › De bästa halloweenfilmerna på Disney+ år 2021
  • & rsaquo; Vad gör “NR” Mean, och hur använder du det?