USA: s upplopp i Capitol: Donald Trump lämnar in stämning för att behålla 6 januari dokument från kongressen

0
50

USA: s tidigare president Donald Trump. (Arkivbild via AP)

Förre USA:s president Donald Trump försökte på måndagen blockera utlämnandet av dokument relaterade till upproret i Capitol den 6 januari till en kongresskommitté som utreder attacken, vilket ifrågasätter president Joe Bidens första beslut att avstå från befattningshavare.

I en federal rättegång sa Trump att kommitténs begäran nästan var obegränsad, ” och sökte register utan rimlig koppling till den dagen. Han kallade det en “ irriterande, olaglig fiskeexpedition ” det var “ kopplat från något legitimt lagstiftningsändamål, ” enligt de papper som lämnades in vid federal domstol i District of Columbia.

Trumps rättegång väntades, eftersom han hade sagt att han skulle utmana utredningen och minst en allierad, Steve Bannon, har trotsat en stämning. Men den juridiska utmaningen gick längre än de första 125 sidorna med dokument som Biden nyligen godkände för utgivning till kommittén.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

[oovvuu-embed id = ” 4e645ab6-9087-4698-905f-bcdc68a097f4 ″]

Stämningen, som nämner kommittén såväl som riksarkivet, försöker ogiltigförklara hela kongressbegäran och kallar den alltför bred, onödigt betungande och en utmaning för maktdelning. Den begär ett domstolsföreläggande för att hindra arkivarien från att framställa handlingarna.

Biden -administrationen, vid rensningen av dokumenten för frigivning, sa att den våldsamma belägringen av Capitol var en så extraordinär omständighet att den förtjänade att avstå från privilegiet som vanligtvis skyddar Vita husets kommunikation.

I ett brev från The Associated Press, Vita huset arbetade för att underminera Bannons argument inför en planerad utskottsröstning om huruvida han skulle rekommendera brottsförakt mot honom. Bannon är en tidigare rådgivare i Vita huset som lämnade administrationen år före upproret.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Biträdande advokat Jonathan Su skrev att presidentens beslut om de dokument som tillämpades på Bannon också, och “ vid denna tidpunkt vi är inte medvetna om någon grund för din klients vägran att visas för en deposition. ”

President Bidens beslut att ett påstående om privilegier inte är motiverat med avseende på dessa ämnen gäller för din klients deponeringsvittnesmål och för alla dokument som din klient kan ha om ett av ämnena, ” Su skrev till Bannons advokat.

Bannon’s advokat sa att han ännu inte hade sett brevet och att han inte kunde kommentera det. Medan Bannon har sagt att han behöver ett domstolsbeslut innan han följer sin stämning, förhandlar tidigare Vita husets stabschef Mark Meadows och tidigare Vita husets och Pentagon-assistenten Kashyap Patel med kommittén.

Våldsamma upproristiska lojala mot president Donald Trump skala västra muren i USA: s huvudstad i Washington. (AP/File)

Det är oklart om en fjärde före detta Vita husets medhjälpare, Dan Scavino, kommer att följa.

Kommittén har också ställt mer än ett dussin personer som hjälpt till att planera Trump-möten inför belägringen, och några av dem har redan sagt att de skulle lämna över dokument och avge vittnesmål.

Lagstiftare vill ha dokumenten som en del av deras utredning om hur en massa Trump-anhängare stormade Capitol-byggnaden den 6 januari i ett våldsamt försök att stoppa certifieringen av Bidens valvinst.

Kommittén krävde ett brett utbud av verkställande grenpapper relaterade till underrättelser som samlats in före attacken, säkerhetsförberedelser under och före belägringen, pro-Trump-sammankomsterna hölls den dagen och Trumps falska påståenden om att han vann valet, bl.a. frågor.

Polisen håller tillbaka Trump -anhängare som försökte bryta igenom en polisbarriär den 6 januari 2021 vid Capitol i Washington. (AP/File)

Trumps stämning säger att de gränslösa begärandena omfattade över femtio individuella förfrågningar om dokument och information, och nämnde mer än trettio personer, inklusive dem som arbetar inom och utanför regeringen. &#8221 ;

Filerna måste undanhållas, säger stämningsansökan, eftersom de kan inkludera “samtal med (eller om) utländska ledare, advokatarbete, de mest känsliga nationella säkerhetshemligheterna, tillsammans med all privilegierad kommunikation bland en pool av potentiellt hundratals människor. ”

Dräkten utmanar också lagligheten i lagen om presidentrekord och hävdar att att tillåta en sittande president att avstå från en föregångares exekutiva privilegier bara månader efter att de lämnade ämbetet är i sig grundlagsstridiga .

Biden har sagt att han skulle gå igenom varje begäran separat för att avgöra om den behörigheten ska avstå.

I detta filfoto av den 6 januari 2021 försöker våldsamma uppror att bryta igenom en polisbarriär vid Capitol i Washington. (AP/Fil)

Även om det inte anges i konstitutionen, har exekutivprivilegier utvecklats för att skydda en presidents förmåga att få uppriktig rådgivning från sina rådgivare utan rädsla för omedelbar offentliggörande och för att skydda hans konfidentiella meddelanden om officiellt ansvar.

< p> Men det privilegiet har sina begränsningar i extraordinära situationer, som exemplifierat under Watergate -skandalen, när Högsta domstolen slog fast att det inte kunde användas för att skydda släppandet av hemliga Oval Office -band som efterfrågades i en brottsutredning, och efter 11 september terrorattacker.

Måndagens stämning lämnades in av Jesse Binnall, en advokat med säte i Alexandria, Virginia, som representerade Trump i en misslyckad rättegång i slutet av förra året som försökte upphäva Bidens seger i Nevada.

Trump och hans allierade har fortsatt att föra grundlösa påståenden om väljarbedrägeri i valet 2020.

Trumps kostymcitat från USA: s högsta domstols dom i 2020 i ett mål av huskommittéer som söker den dåvarande presidentens skattedeklarationer och andra finansiella poster. Men det fallet handlade om att domstolar verkställde en stämning från kongressen.

Högsta domstolen i det fallet uppmanade lägre domstolar att tillämpa ett balanseringstest för att avgöra om de skulle lämna in register – det väntar fortfarande.

Varken Vita huset eller utvalda kommittén hade en omedelbar kommentar.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.