Nordkoreanska avhoppare kämpar med att anpassa sig till livet i söder

0
206

I detta foto den 12 juni 2019 gör en sydkoreansk soldat en gest under en pressturné vid Panmunjom i den demilitariserade zonen (DMZ), Sydkorea. (AP)

Skrivet av Julian Ryall

För de tiotusentals nordkoreaner som har flytt från sitt repressiva hemland och avslutat den ofta farliga resan till Sydkorea, problem är ofta långt ifrån över.

Vissa avhoppare möter fördomar i det sydkoreanska samhället, enligt en ny rapport som tittade på erfarenheterna av nyanlända i södra förra året – innan den nordkoreanska regimen stängde sina gränser mitt i coronaviruspandemin.

https: //images. indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Enligt rapporten stöter avhoppare på hinder för utbildning, boende och sysselsättningsmöjligheter.

Avhoppare rapporterar mobbning, depression

Yeong-nam Eom flydde Nordkorea 2010 och har nu ett stabilt jobb och hem i Sydkoreas huvudstad Seoul. Men han har upplevt diskriminering tillsammans med andra avhoppare. Detta kom när de kämpade för att anpassa sig till att leva i ett samhälle som var helt annorlunda än det där de växte upp.

Som en del av sin magisteruppsats intervjuade Eom andra avhoppare. En ung man berättade för honom att han upplevde svår depression efter att ha känt sig utesluten från det sydkoreanska samhället medan han visste att det var omöjligt att återvända till norr.

“ Han var inte säker på sin identitet längre, ” Sa Eom. “ Han kände sig inte som om han hörde hem någonstans och han blev mer och mer deprimerad tills han kom väldigt nära att begå självmord. Han gick inte igenom det i slutändan, men han kämpade för att hitta sin egen framtid i Sydkorea under lång tid. ”

Sydkoreanska armén soldater arbetar för att förbereda sin övning i Paju, nära gränsen till Nordkorea, Sydkorea. (AP)

En annan mobbades skoningslöst efter att ha avslöjat för sina nya universitetskamrater att han ursprungligen var från norr.

Eom sa att han hade en relativt “ tur ” erfarenhet när han anlände till Sydkorea.

“ På utbildningsanläggningen där jag först gick var de andra eleverna hjälpsamma och det var inga problem, men jag fick problem efter att jag tog examen, & #8221; sa han.

“ Till en början skickade jag ut mitt CV mer än 100 gånger med all min bakgrund, ” sa han, “ inklusive min utbildning och arbetslivserfarenhet i Nordkorea. ”

“ Men inte ett företag bjöd in mig på en intervju, ” han sa. “ Så då lade jag bara upp mina erfarenheter i Sydkorea på mitt CV och jag började snabbt få samtal från företag. ”

Diskriminering är inte ovanligt

Studien från Hana Foundation, en statlig organisation som hjälper nordkoreanska avhoppare att bosätta sig i söder, fann att drygt 17% av de 3000 individer som deltog i en undersökning sa att de hade upplevt diskriminering under föregående år.

Siffran sjönk marginellt från 20,3% föregående år, men visade ändå en fördom i det sydkoreanska samhället mot avhoppare från norr.

De allra flesta som ansåg att de hade varit målet för fördomar sa att det berodde på kulturella skillnader mellan de två nationerna, såsom accent, sätt att tala, samhälleligt beteende eller livsstil.

Fyrtiofyra procent sa att de behandlades annorlunda eftersom de var från norr. Nästan 23% sa att de kritiserades för att de inte hade samma utbildningsnivå eller arbetsförmåga som sina sydkoreanska motsvarigheter.

Jung In-sung, stiftelsens president, sa i en intervju med sydkoreaner nyligen. nyhetsbyrån Yonhap News att folket i söder borde göra mer för att välkomna avhoppare och acceptera dem som “ vanliga grannar ” utan fördomar.

Pratar ‘konglish’

Jung berättade för nyhetsbyrån att stödet tidigare har tenderat att fokusera på insatser för att hjälpa avhoppare att uppnå “ekonomisk självförsörjning,” men det måste utökas så att nykomlingar helt och hållet kan inkluderas och förenas i vårt samhälle. ”

Förutom att de kämpar med olika varianter av sitt gemensamma koreanska språk kan få avhoppare tala engelska, eftersom regimen i norr inte uppmuntrar sitt folk att se bortom sina gränser, säger Eun-koo Lee, medgrundare och medordförande för Seoul-baserade Freedom Speakers International (FSI).

“ Det kan vara mycket svårt för avhoppare att hitta ett jobb i Sydkorea av många skäl, men en stor fråga är att de inte har haft chans att lära sig engelska och förväxlas ofta med ‘ Konglish ’ – en kombination av koreanska och engelska – som många människor i söder tenderar att använda, ” sa hon.

“ Avhoppare får en plats om de vill gå på universitetet efter ankomsten till söder, men många har svårt att komma ikapp för det är väldigt annorlunda än vad de studerade i norr, ” Hon sa. “ De tycker att engelska är särskilt svårt, varför vi inrättade 2013 för att hjälpa dem. ”

FSI har hittills hjälpt mer än 450 avhoppare att förbättra sina engelska färdigheter och hitta arbete. .

Identitetskris

Song Young-Chae, akademiker och aktivist vid Worldwide Coalition to Stop Folkemord i Nordkorea, sa att många av de avhoppare som hans organisation hjälper till att anpassa sig till ett nytt liv i söder kämpar med sin självidentitet.

< p>“När de var i norr tänkte dessa människor aldrig själva och gjorde helt enkelt som staten beordrade dem att göra,” Song sa.

“ Nu är de fria och de har valmöjligheter, de kan resa, de kan tala fritt, ” han lade till. “ Det är mycket förvirrande för många av dem. ”

“ Men jag ser besvikelse hos många av dem, ” sa han.

“ Nordkorea är mer förtryckande än någonsin och det finns otaliga rapporter om brott mot mänskliga rättigheter som äger rum där, men denna [Sydkoreas] regering säger ingenting, ” han lade till. “Det är deras familjer och vänner som lider nu. De hade förväntat sig mer av en fri regering. ”

“ Tyvärr finns det många vanliga människor som stöder regeringen som följer samma linje och föredrar att blidka norr istället för att stå upp för människor som är deras bröder och systrar, ” tillade han.

“ Många avhoppare förväntade sig inte det, ” sa han, “ och de kan inte förstå varför mer inte kan göras. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.