Nebra Sky Disc: Den äldsta stjärnkartan som kommer att visas på British Museum

0
46

Nebra Sky-skivan. British Museum kommer att visa vad det säger är världens äldsta överlevande karta över stjärnorna i en stor kommande utställning om Stonehenge -stencirkeln. (Juraj Liptak/State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony-Anhalt via AP)

British Museum i London kommer att visaett uråldrigt föremål som kallas Nebra Sky Disc, som anses vara världens äldsta konkreta skildring av stjärnor.

Objektet lånas ut till museet av Tysklands statliga förhistoriska museum i Halle som äger den och kommer att visas upp som en del av en utställning om Stonehenge, som öppnar i februari 2022.

Också i Explained | Hur en indisk meteorit hjälpte till att studera jordens bildning

Vad är Nebra Sky Disc?

För cirka 3 600 år sedan begravdes skivan rituellt tillsammans med två svärd, yxor, två spiralarmringar och en bronsmejsel nära Nebra i Tyskland. Begravningen av dessa föremål anses vara en dedikation till gudar.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Under de senaste åren har dock skivans ursprungsdatum ifrågasatts av vissa arkeologer. Till exempel, i en artikel som publicerades förra året i den tyska tidskriften Archäologische Informationen, hävdade arkeologer att skivan är minst 1000 år yngre än man trodde, vilket betyder att den är från järnåldern och inte bronsåldern. Statens museum för förhistoria i Tyskland bestred senare dessa fynd och sa att det var uteslutet att skivan var från järnåldern.

Trots att skivans exakta syfte inte kan fastställas, har hypoteser om dess existens föreställt det som en astronomisk klocka, ett konstverk och en religiös symbol. Skivan har ett värde av cirka 11 miljoner dollar och anses av vissa vara en del av ett par, medan den andra delen fortfarande finns där ute och väntar på att bli upptäckt.

'Dancing Pair' | NASA: s bild av två galaxer lämnar netizens förvånad

Tidningen Archaeology, som publiceras av Archaeological Institute of America, noterar att när skivan begravdes hade den redan använts i över 200 år. Dessutom, medan råvarorna för att göra skivan importerades från så långt som Cornwall i England, var kunskapen som krävdes för att skapa objektet “helt lokal” och hämtades från att observera himlen från toppen av Mittelbergberget, som ligger nära det moderna byn Nebra.

Tidningen noterar vidare att bronsskivan, som visar världens äldsta representation av “specifikt astronomiskt fenomen” hade fem faser under sin historia. I den första fasen illustrerade skivan natthimlen med 32 guldstjärnor, inklusive Pleiaderna, en hållkula som representerar solen eller en fullmåne och en halvmåne. Denna illustration var en påminnelse om när det var nödvändigt att synkronisera mån- och solåren genom att infoga en skottmånad.

Best of Explained

Klicka här för mer

Hur och när upptäcktes Nebra Sky Disc?

Bronsskivan upptäcktes för lite mer än två decennier sedan. 1999 gjordes upptäckten av skattjägare med hjälp av en metalldetektor i Nebra, en stad i Tyskland. Denna utgrävning var olaglig och det var ungefär fyra år senare som skivan återfanns från en svartbörsräd i Schweiz. En artikel i Art Net noterar att plundrarna som hade hittat det berättade för myndigheterna att de hade grävt ut det från en kulle nära staden Nebra.

Föremålet, som har en diameter på cirka 30 cm var hittat tillsammans med några andra bronsåldersvapen.

Det anses vara en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna under 1900 -talet och har förknippats med Unetice -kulturen som bebodde delar av Europa runt 1600 f.Kr. Unetice -kulturen omfattade tidiga bronsåldersgemenskaper i Centraleuropa, inklusive i Böhmen, Bayern, sydöstra Tyskland och västra Polen.

The Concise Oxford Dictionary of Archaeology konstaterar att ett av de särdrag hos denna kultur var dess användning av tennbronsmetallurgi. Några av metallartefakterna som gjorts under denna tid av samhällen i Unetice-kulturen inkluderar ogival och triangulära dolkar med metallhyltar, flänsade axlar, halberds, spiralarmringar, massiva bronsarmband och sorter av stift.

< starkt> Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.