Levde loppan i arabvärlden – fick 18 miljoner i bidrag som “förlamad” i Sverige

0
79

Publicerad 21 oktober 2021 kl 17.14

Inrikes. En hel arabisk storfamilj i Märsta var anställd som “personliga assistenter” åt pappan i familjen, som påstods inte kunna röra sig själv. Samtidigt reste pappan regelbundet till Jordanien – där han drev en restaurang – utan någon hjälp från assistenter. Nu åtalas familjen för att ha lurat skattebetalarna på 18 miljoner kronor sedan 2011.

Gilla artikeln på Facebook

Assistansbedragarna

  • Miraklet på Arlanda: Ahmed kunde plötsligt gå när han skulle på semester till landet han flytt från

Den idag 68-årige mannen beviljades för första gången assistensersättning för sin påstådda polio redan 2001, men de första tio åren har preskriberats.

Två söner i familjen startade assistensbolag och anställde ytterligare tre bröder, två systrar och även modern som “personliga assistenter” åt pappan.

Under perioden från 2011 till 2020 som åtalet omfattar har mannen haft ett bedömt assistentbehov upp till över 20 timmar per dygn. Han har uppgett sig ha behov av hjälp med i princip allt, och att han inte ens kunde lyfta sina armar.

Hjälpbehovet beskrivs i läkarintyg som i det närmaste totalt. Han påstods bland annat också lida av “rikliga svettningar” som kräver att han duschar 3-7 gånger per dag.

Enligt åtalet har bedrägeriet lett till felaktigt utbetalade belopp på cirka 18 miljoner kronor i assistansersättning.

Polisens bedrägerisektion, gruppen för väldfärdsbrott, vid regionala utredningsenheten i region Stockholm har arbetat med ärendet det senaste året och arbetet har bland annat inneburit att polisen spanat utanför mannens tillfälliga bostad i norra Stockholms län. Arbetet har lett till material som visar att mannens funktionsnivå är avsevärt högre än vad intygen beskriver. Detta har också styrkts genom bilder och filmer i beslagtagna mobiltelefoner.

Vittnesuppgifter och fotografier visar att mannen, även om han satt i rullstol, i själva verket inte hade några som helst problem med att röra armarna.

“Vid husrannsakan iakttar polispersonal hur [mannen] av egen kraft sätter sig upp i sängen och kliar sig på huvudet”, står det i polisens rapport.

Det framkom också att mannen regelbundet reste utomlands utan assistenter. Utredare kunde genom kontoutdrag och flyguppgifter styrka att han hade varit i Jordanien under längre perioder, och att det därtill hade rapporterats assistans för dessa perioder, trots att kontoutdrag och platsinformation från bank-id för assistenterna visade att dessa befann sig i Sverige.

Vid husrannsakan mot mannens bostad hittades en svart portfölj i vilken mannens hemliga jordanska pass förvarades. Med hjälp av passtämplar kunde ett stort antal vistelser i arablandet bekräftas, från 2015 till 2019. Det rörde sig ofta om upprepade resor under samma år samt vistelser som varade i flera månader.

I portföljen fanns även mannens jordanska körkort, kontouppgifter till två bankkonton i Jordanien, 250.000 svenska kronor i femhundralappar, 2.400 jordanska dinarer, samt ett juridiskt dokument som reglerar annulleringen av en restaurangförsäljning i Jordanien – där mannen står registrerad som säljare.

I februari 2017 köpte mannen en Volvo V70. I februari 2018 anmälde familjen bilen som stulen i Märsta. I maj samma år togs foton i Jordanien där mannen poserade i samma svarta Volvo.

Det har också kunnat påvisas oegentligheter i den assistans som rapporterats in från familjemedlemmar. De har samtidigt som de uppgivit att de utfört assistentuppgifter jobbat på andra ställen eller ägnat sig åt andra dokumenterade aktiviteter.

Totalt åtta personer åtalas i det omfattande assistansbedrägeriet. Åtalet innefattar grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri samt grovt penningtvättbrott.

De huvudåtalade familjemedlemmarna har alla tilldelats svenska pass och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning.