Joe Biden -teamet uppmanar högsta domstolen att pausa Texas abortlag

0
50

USA:s president Joe Biden. (AP/File)

Biden-administrationen ber högsta domstolen att blockera Texas-lagen som förbjuder de flesta aborter, medan kampen om åtgärdens konstitutionalitet utspelar sig i domstolarna.

administrationen tog också det ovanliga steget att berätta för domarna att de skulle kunna ge Texas -lagen fullständig översyn och avgöra dess öde denna mandatperiod, som redan innehåller ett stort ärende om framtiden för aborträttigheter i USA.

Ingen domstol har ännu fattat ett beslut om lagen i Texas, och högsta domstolen beviljar sällan sådana förfrågningar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Lagen har varit i kraft sedan september, bortsett från en av tingsrätten beslutad paus som varade i bara 48 timmar, och förbjuder aborter när hjärtaktivitet upptäcks, vanligtvis runt sex veckor och innan vissa kvinnor vet att de är gravida.

< p> Justitiedepartementet bad högsta domstolen måndagen att upphäva ett beslut från en konservativ federal överklagande domstol som har tillåtit Texas att fortsätta att genomdriva nationens strängaste gränser för abort genom en ny lag som skrevs för att göra det svårt att utmaning i det federala domstolssystemet. Avdelningen hade meddelat sina avsikter i fredags.

Texas -lagen trotsar Högsta domstolens stora beslut om aborträttigheter genom att förbjuda abort långt före lönsamhet — faktiskt, innan många kvinnor ens inser att de är gravida,” skrev justitieministeriet i sin vädjan till domstolen.

“ Frågan är nu om Texas ’ ogiltigförklaring av denna domstols prejudikat bör få fortsätta medan domstolarna överväger USA ’ kostym. Som tingsrätten erkände borde det inte, ” skrev justitieministeriet.

Administrationen sa också att domstolen skulle kunna kortsluta den vanliga processen och döma om lagens konstitutionalitet denna term, även om lägre domstolar ännu inte har gjort det. Domarna har gjort detta bara en handfull gånger under de senaste decennierna, det sista tillfället var en 2019 -tvist om Trump -administrationens slutligen misslyckade försök att inkludera en medborgarskapsfråga vid 2020 års folkräkning. I så fall närmar sig en deadline för att slutföra folkräkningen snabbt.

I det här fallet sa administrationen, Texas ’ försök att undgå federal domstols granskning av dess lag och möjligheten att andra stater skulle kunna vidta liknande åtgärder motiverar domstolens tidiga inblandning.

Högsta domstolen beordrade Texas att svara före middagstid på torsdag.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sa vid måndagens nyhets briefing att president Joe Biden skulle skydda aborträttigheterna och att justitiedepartementet skulle leda ansträngningar för att se till att kvinnor har tillgång till grundläggande rättigheter som de måste skydda sin egen hälsa.” gick med på att höra en stor utmaning för aborträttigheter i ett fall från Mississippi.

Trumps utsedda, tillsammans med två andra konservativa, har en gång tidigare avvisat en vädjan om att hålla lagen i vänteläge, i en separat stämning från abortleverantörer. Det fanns ingen omedelbar tidtabell för Högsta domstolens talan om denna senaste motion.

Medan domstolar har blockerat andra statliga lagar som effektivt förbjuder abort innan ett foster kan överleva utanför livmodern, ungefär runt 24 veckor, har Texas-lagen hittills undvikit ett liknande öde på grund av dess unika struktur som överlåter verkställighet till privata medborgare snarare än staten tjänstemän. Den som väcker en framgångsrik stämning mot en abortleverantör för brott mot lagen har rätt att kräva minst 10 000 dollar i skadestånd.

I 5-4 omröstningen förra månaden för att låta lagen gälla är det höga domstolen erkände i en osignerad order att det fanns “ allvarliga frågor angående konstitutionen i Texas -lagen ” men också “komplext och nytt” procedurfrågor om vem som ska stämma och om federala domstolar hade befogenhet att hindra lagen från att verkställas.

I en avvikande uppfattning skrev överdomare John Roberts att han skulle ha lagt “ aldrig tidigare skådat ” lag i vänteläge så att domstolen kan överväga “ om en stat kan undvika ansvar för sina lagar ” genom att överlämna verkställighet. Domstolens tre liberala domare var också oense.

Frågan är nu om administrationens närvaro i den nya rättegången kommer att göra skillnad. En panel med tre domare vid 5:e U.S. Circuit Court of Appeals lämnade sitt svar sent på torsdagen och utökade dess tidigare beslut som tillåter lagen att fortsätta gälla. I en omröstning med 2-1 sa domstolen att den ställde upp med Texas av samma skäl som Högsta domstolen och en annan femte kretspanel som nämns i leverantörerna ’ stämning? ifrågasätter om någon kan marschera till federal domstol för att utmana lagen.

Texas sökte hjälp från överklagande domstolen efter att amerikanska distriktsdomaren Robert Pitman bedömde att justitiedepartementet hade förmågan att stämma och att han hade befogenhet att hindra lagen från att verkställas och skrev att kvinnor olagligt har hindrats från att utöva kontroll över sina liv på sätt som skyddas av konstitutionen. ”

Domaren medgav dock att “ andra domstolar kan hitta ett sätt att undvika denna slutsats. &#8221 ;

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.