Hur lagstiftare undersöker upploppet den 6 januari

0
138

FIL-24 september 2021, filmax. Capitol i Washington. (AP)

Huskommittén med uppgift att utreda det dödliga upploppet den 6 januari vid US Capitol har ökat sina ansträngningar de senaste veckorna och utfärdat stämningar till nästan 20 personer, inklusive fyra av tidigare president Donald Trumps rådgivare och medarbetare.

Lagstiftare i kommittén har gjort klart att de vill gå snabbt för att få vittnesmål och dokument som rör attacken. Ett vittne som kallades till vittnesmål, tidigare Trumps vita rådgivare Steve Bannon, står inför en remiss för förakt mot förakt efter att ha trotsat panelens stämning.

Här kommer en djupare titt på kommittén, dess uppdrag och hur det fungerar:

VARFÖR UTFÖR KONGRESSEN?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Till skillnad från vissa tidigare utredningar under Trump -tiden _ inklusive Rysslands sonder och rättegångsundersökning om Trumps interaktioner med Ukraina _ är de centrala fakta om upproret den 6 januari kända. En grupp Trump-anhängare, dreven av hans falska påståenden om ett stulet val, attackerade brutalt poliser och slog sig in i Capitolium för att avbryta certifieringen av president Joe Bidens seger.
Men det finns fortfarande obesvarade frågor om attacken mot Capitol, och lagstiftare säger att de har åtagit sig att presentera en fullständig redovisning för att se till att det aldrig händer igen.

Kommittén undersöker alla aspekter av upploppet, inklusive vad Trump själv gjorde medan det utvecklades och alla förbindelser mellan Vita huset och upploppsmännen som bröt sig in i byggnaden.

Panelen undersöker också hur protester som ledde till och under upproret finansierades, inklusive sammankomsten vid Ellipsen den 6 januari före upploppet.

Den största svarta lådan är dock vad som var presidentens roll? Vilken roll hade människorna i Vita huset? Vad visste presidenten om vem som skulle komma till detta rally? “ House Intelligence Committee ordförande Adam Schiff, som sitter i panelen, sa i en intervju på C-SPAN. ” Och vad gjorde han när han fick reda på det? “ Demokraten från Kalifornien tillade: “ Det finns många viktiga obesvarade frågor. ” Trumps påståenden om utbredd valbedrägeri avvisades med all säkerhet av en rad domare, av statliga valmyndigheter och av Trumps egen åklagare, William Barr. Inget fall har någonsin fastställt oegentligheter i en skala som skulle ha ändrat utfallet.

EN STOR Undersökning

Ett annat mål för kommittén är att undersöka varför den amerikanska Capitol-polisen _ såväl som federala, statliga och lokala brottsbekämpande myndigheter _ var så illa förberedda på upproret och om deras svar, efter att det började, var otillräckligt. Faktorerna som bidrog till attacken, inklusive teknikföretagens roll och onlineplattformar som Facebook och Twitter, granskas också.

Förra veckan utökade kommittémedlemmarna omfattningen av sin utredning när de stämde Jeffrey Clark, en tidigare advokat för justitiedepartementet som positionerade sig som en allierad till Donald Trump. Kraven på dokument och vittnesmål från Clark, som hjälpte Trumps ansträngningar att utmana valresultatet 2020, återspeglar kommitténs intresse för det kaos som uppstod i justitiedepartementet när Trump och hans allierade lutade sig mot statsadvokater för att främja hans falska valkrav.

Kommitténs undersökning planerar att bygga vidare på resultaten av andra utredningar som genomförs, inklusive det storskaliga åtalet av det amerikanska justitiedepartementet av de mer än 600 upprorsmakarna från nästan alla stater. Men i slutändan kommer slutrapporten som kommittén ska ta fram att vara separat från DOJ-insatsen.

VILKA STRÖM HAR PANELEN?

För närvarande genomför panelen intervjuer med stängda dörrar snarare än öppna utfrågningar, och försöker bygga en heltäckande bild av allt som hände den dagen och vem som låg bakom det.

Men det är inte alltid lätt att göra _ särskilt med medhjälpare och förtrogna till den tidigare presidenten, som under sitt presidentskap fick veta att det var få konsekvenser för att avvisa kongressen.

Kommittéordföranden har befogenhet att utfärda stämningar, och de kan också väcka åtal mot förakt mot stämda vittnen som vägrar att följa. På tisdag kommer kommittén att inleda den processen med en omröstning för att rekommendera anklagelser om brottsförakt mot Bannon, som trotsade en stämning förra veckan.

Kammaren skulle sedan rösta för att skicka den rekommendationen till justitiedepartementet, som skulle då avgöra om de skulle åtalas. Biden har sagt att han skulle vilja att justitiedepartementet väckte åtal, men justitieminister Merrick Garland har inte angett vad han skulle göra.

VAD ÄR FRAMÅT?

Panelen den 6 januari har hittills utfärdat 19 stämningar då tusentals sidor med dokument strömmar till kommittén och dess personal.

Förutom Bannon har lagstiftare sagt att de är engagerande ” med två andra Trump -tjänstemän _ tidigare Vita husets stabschef Mark Meadows och tidigare försvarsdepartementets tjänsteman Kashyap Patel. Det är fortfarande oklart om Dan Scavino, Trumps mångårige chef för sociala medier och en av hans mest lojala medhjälpare, kommer att samarbeta.

Av de stämningar som utfärdades var 13 till tjänstemän som hjälpte till att planera sammankomster till stöd för Trump inför attacken, inklusive den massiva händelsen på belägringsdagen då presidenten sa till sina supportrar att “slåss som fan.” 8221; Dessa personer har beordrats att infinna sig vid separata depositioner som kommittén har planerat från slutet av oktober till början av november.

Dessutom får kommittén stöd från Biden -administrationen när den söker information och dokument. Biden avvisade Trumps påstående om verkställande privilegier kring dokument som begärts från Trumps tid i Vita huset. Upprättandet av deras potentiella frigivning till kongressen förväntas i mitten av november.

Det är oklart när utskottet kommer att avsluta sin utredning och släppa en slutrapport.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.