Google pronkt met zijn Tensor-chip, de krachtpatser achter Pixel 6 “

0
49
Google

Heeft u wel eens het gevoel dat iets u tegenhoudt? Telefoonfabrikanten gebruiken al jaren Qualcomm Snapdragon-chips en hoewel deze processors krachtig zijn, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom draaien de nieuwe Pixel 6 en Pixel 6 Pro op de eerste interne processor van Google, de Tensor-chip. Maar waarom is Tensor zo veel beter voor Google?

Volgens Google komt het allemaal neer op AI en machine learning. Nee, Google probeert je telefoon niet in de Terminator te veranderen, het wil AI gebruiken om de camerakwaliteit te verbeteren, het batterijgebruik intelligent te verminderen en bliksemsnelle Live Translate-functies in te schakelen voor gesprekken of livestreams in de echte wereld.

Hoe werkt de Tensor-chip?

Google

Zoals Google heeft uitgelegd, zijn moderne smartphone-apps en -software 'heterogeen', ” wat betekent dat ze bronnen uit verschillende delen van een processor moeten halen om met een acceptabele snelheid te kunnen werken. Geavanceerde algoritmen voor machine learning zijn bijzonder veeleisend, en als gevolg daarvan kunnen Snapdragon-chips niet het volledige potentieel van de geavanceerde AI-systemen van Google ontsluiten.

De 5nm, acht-core Tensor-chip is een beetje anders. Het is geschikt voor meer heterogene processen dan concurrerende mobiele processors dankzij een uniek ontwerp. Andere mobiele chips hebben slechts één ARM Cortex-X1-kern, maar de Tensor heeft twee ARM Cortex-X1-kernen die werken op 2,8 GHz. Deze krachtige kernen kunnen samenwerken om veeleisende taken te combineren en AI-prestaties te leveren die gewoon niet mogelijk zijn op Snapdragon.

Tensor beschikt ook over twee middelgrote 2,25GHz Cortex A76-kernen, plus vier kleine 1,8GHz A55-kernen. Deze extra kernen zouden Pixel-telefoons moeten helpen bij het jongleren met meerdere AI-processen zonder de app- of systeemprestaties te vertragen. En zoals veel Android-SoC's heeft de Tensor een Mali-G78 grafische kern, wat waarschijnlijk de spelprestaties zal verbeteren en de rekentijd voor het renderen van fotografie zal verminderen.

Maar dat is niet alles. Google heeft ook een Titan M2-beveiligingskern in de Tensor-chip gestopt om klanten te beschermen tegen aanvallen. De Titan M2-kern helpt Pixel-telefoons bestand te zijn tegen spanningsstoringen, laserfoutinjectie en andere geavanceerde aanvallen die zeer suffe criminelen kunnen gebruiken om te proberen uw privégegevens te stelen.

Een laatste ding dat het vermelden waard is& #8212;Google kan Tensor optimaliseren op kleine manieren die we misschien niet kennen. Het bedrijf zei stilletjes dat delen van zijn HDRNet-functie zijn ingebed in Tensor en dat deze opname 4K 60FPS-opname mogelijk maakt op de Pixel 6.

Hoe & #8220;Snel” Is Tensor?

Google

Het mag geen verrassing zijn dat Tensor de snelste chip is die ooit in een pixel is gebruikt telefoon. Eerdere Google-handsets gebruikten zeer bescheiden processors, zoals de Qualcomm Snapdragon 765G die we bij de Pixel 5 kregen.

Maar de bewering van Google dat Tensor '80% sneller' is dan is de Snapdragon 765G een beetje wankel. Vroege benchmarks laten zien dat Tensor, in traditionele zin, prestaties zou moeten bieden die vergelijkbaar zijn met de Snapdragon 888 of Exynos 2100. (Vooral bij gamen, aangezien de Tensor een vrij standaard GPU-configuratie heeft.)

Het lijkt erop dat Google's “80% sneller” metriek heeft meer te maken met AI-processen dan alledaagse taken of gamen. Dus is de Tensor snel of niet?

Het antwoord is simpel: Tensor biedt topprestaties voor alledaagse taken en versnelt processen waarvan je niet wist dat ze traag waren. Dat betekent dat Google Assistent, fotografie, spraak-naar-tekst en andere Google-gerichte functies op een Pixel 6 veel vlotter moeten aanvoelen dan op eerdere Google-telefoons.

Wat maakt Tensor mogelijk?

Google

Ik zal de eerste zijn om te zeggen dat AI verwarrend en onaantrekkelijk is. De meeste mensen willen gewoon dat hun telefoon werkt, en software met een groot brein is zelden gebruiksvriendelijk. Maar de AI-processen die door Tensor worden ingeschakeld, profiteren Pixel-gebruikers op verschillende eenvoudige, duidelijke manieren. Google maakt zijn telefoons niet te ingewikkeld; het maakt telefoons nuttiger en bruikbaarder voor gewone mensen.

Computerfotografie is hier een duidelijk voorbeeld van. Google vertrouwt op AI om foto's op de Pixel te verwerken, en krachtigere AI zal resulteren in betere foto's. Het opent ook de deur naar eenvoudige fotobewerkingstools, zoals de nieuwe functies Magic Erase en Face Unblur op de Pixel 6.

Maar Tensor brengt ook belangrijke verbeteringen aan in spraakherkenning, wat leidt tot nauwkeurigere spraak-naar-tekst-functies en een snellere Live Translate-tool. Voor degenen die een hekel hebben aan typen op een telefoon, zet de Pixel 6 de gouden standaard voor talk-to-text. En als je met iemand in een andere taal moet praten, kun je met Live Translate dit doen door te typen of te wachten tot de onzin is geladen.

Tensor brengt verschillende andere verbeteringen aan Pixel-gebruikers, en het geeft Google de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe AI-functies introduceren.

Het is duidelijk dat Google zich onderscheidt van alle andere telefoonmerken door zich te concentreren op deze praktische AI-functies. De nieuwe Pixel 6 kost slechts $ 600, maar gezien zijn snelheid, camerakwaliteit en unieke AI-functies, kan hij concurreren met vlaggenschiptelefoons van $ 1.000.

We weten niet zeker hoe Google Tensor in de toekomst zal gebruiken toekomst. Misschien zal het proberen de chips in zijn Chromebooks te plaatsen, of zelfs aangepaste Tensor-chips verkopen aan andere telefoonfabrikanten. Hoe dan ook, Qualcomm zou zich zorgen moeten maken. Leeuwebek is misschien onderweg.