Forklart: IMFs utsikter og status for jobber

0
68

En mann transporterer is, til venstre, mens to menn transporterer kasser som inneholder fisk, midt på et fiskemarked i Kochi, Kerala, onsdag 6. oktober 2021. (AP Photo/RS Iyer )

I forrige uke avduket IMF sin 2nd World Economic Outlook (WEO). IMO kommer ut med rapporten to ganger hvert år – april og oktober – og gir også regelmessige “oppdateringer” til den ved andre anledninger. WEO-rapportene er viktige fordi de er basert på et bredt sett av antakelser om en rekke parametere – for eksempel den internasjonale prisen på råolje – og setter målestokken for alle økonomier å sammenligne hverandre med.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva var de viktigste takeawayene fra WEO i oktober?

Den sentrale meldingen var at den globale økonomiske oppgangen hadde svekket seg litt, hovedsakelig takket være pandemi-induserte forsyningsforstyrrelser. Men mer enn bare de marginale overskriftene for global vekst, er det den økende ulikheten mellom nasjoner som IMF var mest bekymret for.

Forklart | Skyv inn Kinas BNP-vekst og implikasjoner for India

“Den farlige forskjellen i økonomiske utsikter mellom land er fortsatt en stor bekymring. Samlet produksjon for den avanserte økonomigruppen forventes å gjenvinne sin pre-pandemiske trendbane i 2022 og overgå den med 0,9 prosent i 2024. Derimot forventes aggregert produksjon for fremvoksende markeder og utviklingsøkonomigruppen (unntatt Kina) å forbli. 5,5 prosent under den pre-pandemiske prognosen i 2024, noe som resulterer i et større tilbakeslag for forbedringer i deres levestandard, heter det.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Forklart | Hvorfor bedring i sysselsetting kan forsinke utvinningen i BNP

Det er to hovedårsaker til de økonomiske forskjellene: store forskjeller i vaksinetilgang, og forskjeller i politisk støtte.

Men muligens den viktigste kilden fra WEO denne gangen handler om sysselsettingsveksten som sannsynligvis vil ligge etter produksjonen. gjenoppretting (diagram 1).

Diagram 1; Tabell 1; Tabell 2

“Sysselsetting rundt om i verden forblir under nivåene før pre-pandemien, noe som gjenspeiler en blanding av negative produksjonsgap, arbeider frykt for infeksjon på jobb i kontaktintensive yrker, barneomsorgsbegrensninger, etterspørsel etter arbeidskraft etter hvert som automatisering tar seg opp i noen sektorer, erstatningsinntekt gjennom permisjonsordninger eller arbeidsledighetstrygd som bidrar til å dempe inntektstap og gnisninger i jobbsøking og matching», uttalte IMF.

Innenfor dette overordnede temaet er det som er spesielt bekymringsfullt at dette gapet mellom oppgang i produksjon og sysselsetting sannsynligvis vil være større i fremvoksende markeder og utviklingsøkonomier enn i avanserte økonomier. Videre er det sannsynlig at unge og lavt kvalifiserte arbeidere har det dårligere enn henholdsvis høykvalifiserte og høykvalifiserte arbeidere.

Også i Explained |Høye internasjonale drivstoffpriser og deres innvirkning på India

Hva betyr dette for India?

Når det gjelder BNP, har ikke Indias vekstrate blitt justert til det verre. Faktisk, utover IMF, har flere høyfrekvente indikatorer antydet at Indias økonomiske utvinning vinner terreng.

Men det IMF har anslått om sysselsetting – at oppgangen i arbeidsledigheten ligger etter gjenvinningen i produksjon (eller BNP) – betyr enormt mye for India.

Les |For tidlig innstramming kan føre til stagflasjon: RBI-rapport

Til å begynne med, i henhold til dataene som er tilgjengelige fra Center for Monitoring Indian Economy (CMIE), var det totale antallet sysselsatte personer i den indiske økonomien i mai-august 2021 394 millioner – 11 millioner under nivået satt i mai-august 2019. For å sette disse tallene i et større perspektiv var antallet sysselsatte i mai-august 2016 408 millioner. Med andre ord stod India allerede overfor en dyp sysselsettingskrise før Covid-krisen, og den ble mye verre etter den.

Som sådan kan anslag om en sysselsettingsoppgang som ligger etter produksjonsoppgangen bety store deler av befolkningen blir ekskludert fra BNP-veksten og dens fordeler. Mangel på tilstrekkelige sysselsettingsnivåer vil trekke ned den samlede etterspørselen og dermed kvele Indias vekstmomentum.

En Khashi stammekvinne bærer grønnsaker i en bambuskurv på ryggen i landsbyen Moronga, fredag ​​8. oktober 2021. (AP Photo/Anupam Nath)

Hvorfor kunne sysselsettingen forsinke produksjonsveksten i India?

Det er flere mulige årsaker. For det første, som nevnt ovenfor, hadde India allerede en massiv arbeidsledighetskrise. Arbeidsøkonomer som Santosh Mehrotra, som er gjesteprofessor ved Center for Development Studies, University of Bath (UK), siterer en rekke tilleggsproblemer.

“Det første du må forstå er at India er vitne til en K-formet bedring. Det betyr at forskjellige sektorer gjenoppretter seg med vesentlig forskjellige hastigheter. Og dette gjelder ikke bare for divergensen mellom den organiserte sektoren og den uorganiserte sektoren, men også innenfor den organiserte sektoren, sa Mehrotra. Han påpekte at noen sektorer som IT-tjenestesektorene har vært praktisk talt upåvirket av Covid, mens e-handelsindustrien gjør det “glimrende”. Men samtidig ser mange kontaktbaserte tjenester, som kan skape mange flere jobber, ingen lignende tilbakeslag. På samme måte har børsnoterte selskaper kommet seg mye bedre enn unoterte selskaper.

Også i Forklaret | Hvorfor globale drivstoffpriser stiger, hvordan India påvirkes

Den andre store grunnen til bekymring er at hoveddelen av Indias sysselsetting er i uformelle eller uorganiserte sektorer (tabell 2). Den uformelle arbeideren er definert som “en arbeidstaker uten skriftlig kontrakt, betalt permisjon, helseytelser eller trygd”. Den organiserte sektoren refererer til firmaer som er registrert. Vanligvis forventes det at bedrifter i organisert sektor vil gi formell sysselsetting.

Så en svak oppgang for de uformelle/uorganiserte sektorene innebærer en belastning på økonomiens evne til å skape nye jobber eller gjenopplive gamle.

I forrige uke påpekte IMFs sjeføkonom Gita Gopinath at antallet personer som bruker Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act-bestemmelsene fortsatt var 50-60 % over nivået før pandemien. Dette tyder på at den uformelle økonomien sliter med å komme seg i samme tempo som noen av de mer synlige sektorene.

Tabell 3

Hvor uformell er Indias økonomi?

Tabell 3, hentet fra 2019-artikkelen “Measuring Informal Economy in India” (SV Ramana Murthy, National Statistical Office), gir en detaljert oppdeling. Det viser to ting. En, andelen av ulike sektorer av økonomien i den samlede brutto merverdien (GVA eller et mål på samlet produksjon fra tilbudssiden akkurat som BNP er fra etterspørselssiden). To, andelen av den uorganiserte sektoren deri. Andelen av GVA i uformell/uorganisert sektor er mer enn 50 % på hele India-nivå, og er enda høyere i visse sektorer, spesielt de som skaper mange lavkvalifiserte jobber som bygg og anlegg og handel, reparasjoner, overnatting og mattjenester. Dette er grunnen til at India er mer sårbart.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.