Förklaras: Hur Valneva-vaccinet fungerar mot Covid-19 och hur effektivt

0
77

Loggan för Valneva SE är avbildad vid företagets huvudkontor i Saint-Re 2,3,000 september, Saint-Herbla, Frankrike p>Valneva SE, ett franskt vaccinföretag, tillkännagav på måndagen resultaten från sin fas 3-studie med sin inaktiverade Covid-19-vaccinkandidat, VLA2001. De sa att vaccinet var lika effektivt som Oxford/AstraZeneca -vaccinet.

Typ av vaccin

VLA2001 är ett inaktiverat, adjuverat vaccin. Detta innebär att det levererar hela Sars-CoV-2-viruset i en inaktiverad form. Viruset dödas med hjälp av kemikalier, värme eller strålning. Det döda viruset kan inte infektera oss men kan fortfarande utlösa ett immunsvar.

Adam Finn, professor i pediatrik, University of Bristol, TrialChief Investigator, sa i ett pressmeddelande: “Detta är ett mycket mer traditionellt tillvägagångssätt för vaccintillverkning än de vacciner som hittills har distribuerats i Storbritannien, Europa och Nordamerika och dessa resultat tyder på detta. vaccinkandidat är på väg att spela en viktig roll för att övervinna pandemin.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Polio- och influensavaccin är vanliga exempel på inaktiverade vacciner . Indiens Covaxin är också ett inaktiverat vaccin.

Best of Explained

Klicka här för mer

För närvarande finns inget av vaccinerna i Storbritannien – Moderna, Oxford/AstraZeneca, – är inaktiverade vacciner. Moderna och Pfizer/BioNTech är mRNA -vacciner. De innehåller koden för SARS-CoV-2 spikproteinet och när de väl är inne i kroppen lär vi vår kropp att producera spikproteinet. Vårt immunsystem känner igen detta och initierar ett immunsvar mot Covid-19. Oxford/AstraZeneca-vaccinet levererar koden för SARS-CoV-2-spikproteinet med hjälp av en bärare – ett annat virus som heter adenovirus.

The Guardian rapporterade att Valneva jab är stabil när den förvaras i ett standardkylskåp, vilket gör det lättare att distribuera än Covid-vaccinerna, som kräver frakt och förvaring vid ultralåga temperaturer.< /p>

Effektivitet

Fas 3-studien, med namnet ‘Cov-Compare’, omfattade 4 012 deltagare över 18 år. Studien genomfördes på 26 platser över hela Storbritannien.

2 972 deltagare över 30 år fördelades slumpmässigt i två grupper och fick två doser av antingen Valneva- eller Oxford/AstraZeneca-vaccinet. Ytterligare 1 040 deltagare, 18 till 29 år, fick två doser av Valneva -vaccinet med 28 dagars mellanrum.

Resultaten visade att två veckor efter vaccinationen, hos vuxna 30 år och äldre, kunde vaccinet utlösa höga nivåer av neutraliserande antikroppar jämfört med Oxford/AstraZeneca -vaccinet. Teamet noterar att vaccinet kunde inducera breda T-cellssvar.

De deltagare som fick Valneva-vaccinet rapporterade lägre nivåer av biverkningar jämfört med gruppen som fick Oxford/AstraZeneca-vaccinet. “Mindre än 1% rapporterade en negativ händelse av särskilt intresse”, tillägger pressmeddelandet.

Thomas Lingelbach, verkställande direktör i Valneva, berättade för reportrar att företaget snart kommer att lämna uppgifterna till den brittiska läkemedels- och hälsovårdsprodukten Regulatory Agency och potentiellt första godkännande förväntas i slutet av detta år.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd