FHM:s värsta scenario minst sannolikt i vinter

0
52

Alla världsdelar sjunker nu i smittotal med undantag för Europa. Det säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på en pressträff. I Sverige har ett dödsfall registrerats sedan i går. Totalt har nu 14 986 personer avlidit med covid-19 i landet, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. 7 229 925 personer har vaccinerats med minst en dos. Det motsvarar 84,6 procent av befolkningen över 16 år. Förra veckan hade över 70 procent av Sveriges 16- och 17-åringar fått en första vaccindos. – Det har resulterat i låga smittspridningstal i den här gruppen. Under dagen har myndigheten presenterat tre scenarier för de kommande tre månaderna. – Vilket av de här som kommer att infalla kan vi alla hjälpa till att påverka, säger Björkholm. FHM ser det mest sannolikt att hamna i ett läge i scenario noll eller ett. – Vi tror inte att belastningen på sjukvården kommer behöva bli så omfattande.