Så här hittar du din MAC -adress i Windows 10 eller 11

0
61
POP-THAILAND/Shutterstock.com

Ibland behöver du känna till den fysiska maskinvaruadressen, eller MAC -adressen (kort för “ Media Access Control ”), för ditt nätverkskort på en Windows 10 eller Windows 11 -dator. Här är flera sätt att hitta det.

Innehållsförteckning

Varje nätverksadapter har sin egen MAC -adress
Hitta din MAC -adress med hjälp av inställningar
Hitta din MAC -adress med hjälp av kontrollpanelen
Hitta din MAC -adress med ett kommando

Varje nätverkskort har sin egen MAC-adress

Här är en grundläggande uppdatering: En nätverksadapter är en enhet i din dator som ansluter till ett nätverk antingen via Ethernet, Wi-Fi eller någon annan metod. På vissa datorer är ett nätverkskort ett separat kort installerat i en maskin, och i andra är det inbyggt i maskinvaran. Trots det anser Windows fortfarande varje adapter som en separat enhet.

RELATERAD Vad exakt används en MAC -adress till?

Innan du hittar din MAC -adress är det viktigt att veta att olika nätverkskort har sina egna unika MAC -adresser. Så om din dator har både en Ethernet-port (hanterad av en Ethernet-adapter) och en Wi-Fi-anslutning (hanterad av en Wi-Fi-adapter) kommer var och en av dessa anslutningsmetoder att ha sin egen MAC-adress.

< h2 role = "heading" aria-level = "2"> Hitta din MAC-adress med inställningar

För att hitta din MAC-adress i Windows 10 eller 11, öppna Inställningar genom att trycka på Windows+i på tangentbordet. När den öppnas navigerar du till Network & amp; Internet.

I nätverk & amp; Internetinställningar i Windows 10, klicka på “ Status ” i sidofältet, välj sedan “ Visa maskinvara och anslutningsegenskaper. ”

Annonsering

I nätverk & amp; Internetinställningar i Windows 11, klicka på “ Avancerade nätverksinställningar, ” och välj sedan “ Hardware and Connection Properties. ”

I maskinvara och anslutningsegenskaper ser du en lista med information om alla nätverkskort som är installerade på din dator.

Leta reda på den adapter du vill hitta MAC -adressen för i listan (till exempel & #8220; Trådlös nätverksadapter ” för din Wi-Fi-anslutning). Du kommer att se MAC -adressen bredvid “ Physical Address (MAC). ” Till exempel är MAC -adressen här “ 2b: fc: f3: f3: f3: 2b &#8221 ;. Dina kommer att vara annorlunda.

Om det behövs kan du välja och kopiera MAC -adressen (Ctrl+c) och klistra in den (Ctrl+v) i en textfil eller en meddelande -app. Därefter stänger du Inställningar och du är redo att gå.

RELATERAT: Hur man kopierar, klipper ut och klistrar in på en Windows -dator

Hitta din MAC-adress med hjälp av kontrollpanelen

Kontrollpanelen i Windows 10 eller Windows 11 låter dig också hitta din nätverkskorts MAC -adresser, men det tar några fler klick än appen Inställningar. Starta Kontrollpanelen och klicka sedan på “ Visa nätverksstatus och uppgifter. ”

I nätverks- och delningscenter ser du en lista över dina aktiva nätverksanslutningar. Leta reda på den adapter du vill hitta MAC -adressen för, klicka sedan på länken bredvid “ Anslutningar. ” Länken varierar beroende på anslutningstyp, men läser vanligtvis “ Ethernet ” eller “ Wi-Fi. ”

Annons

I statusfönstret (som “ Ethernet Status ” eller “ Wi-Fi Status ”) som visas klickar du på “ Detaljer ” knappen.

I “ Nätverksanslutningsdetaljer ” fönstret hittar du adapterens MAC -adress listad bredvid “ Fysisk adress. ”

När du är klar klickar du på “ Stäng ” två gånger och stäng sedan Kontrollpanelen.

RELATERAD: 13 sätt att öppna kontrollpanelen i Windows 10

Hitta din MAC-adress med ett kommando

Du kan också hitta din nätverkskorts MAC -adress genom att köra “ ipconfig ” kommandot via kommandotolken, Windows Terminal eller Windows PowerShell i Windows 10 eller 11. För att använda det, öppna ett kommandotolk eller Windows Terminal-fönster och skriv ipconfig/all.

(För att snabbt öppna ett kommando- radfönster kan du antingen högerklicka på Start-knappen eller trycka på Windows+X. I Windows 11 klickar du på “ Windows Terminal ” i menyn som visas. I Windows 10 klickar du antingen på “ Windows PowerShell & #8221; eller “ Kommandotolken ” i menyn som visas.)

Annons

Beroende på din dator kan du se en lång lista med adaptrar och information för var och en av dem. För att hitta MAC -adressen, leta reda på namnet på adaptern du vill hitta (till exempel “ Wireless LAN ” eller “ Ethernet ”) och titta i posten bredvid “ 8220; Fysisk adress. ”

När du & #8217; gjort igen, stäng kommandotolken. Du kan upprepa kommandot ipconfig /all när du behöver det. Lycka till!

RELATERAD: 10 sätt att öppna kommandotolken i Windows 10

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här ändrar du standardteckensnittet i Google Presentationer
  • & rsaquo; The Best Drones for Holiday 2021: Have Fun Flying
  • & rsaquo; PSA: Pixel 6 får 3 års Android OS -uppdateringar, inte 5
  • & rsaquo; Vad är Pop! _OS?
  • & rsaquo; Vilka AirPods ska du köpa?