Pandemiutredning: Åtala Bolsonaro för massmord

0
52

Den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro bör åtalas för mord på ett stort antal människor på grund av hur han har hanterat coronapandemin. Det är slutsatsen i en parlamentarisk utredning som avslutades under tisdagen, rapporterar The Guardian. Utredningen på över tusen sidor är bland annat mycket kritisk till att Bolsonaro dröjt med att köpa in vaccin och i stället förespråkat malariamedicinen klorokin. Detta anses ha lett till tusentals extra dödsfall. ”Trots att vaccin fanns att köpa valde regeringen att inte göra det, ett beslut som går emot all vetenskap”, står det i rapporten. Totalt anklagas Bolsonaro för elva brott, inklusive brott mot mänskligheten. Bolsonaro har konsekvent förnekat alla anklagelser och hävdar att utredningen är politiskt motiverad, skriver DN.