Karnatakas regering underlättar Covid-19-protokoll, gör det möjligt att öppna skolor för grundklasser igen

0
66

Endast lärare och personal som har vaccinerats med två doser av covid-19-vacciner skulle tillåtas i klasserna 1 till 5. Expressfoto av Vishal Srivastav

Med covid-fall minskar Karnataka, delstatsregeringen har nickat för att öppna skolor för elever i klasserna 1-5 från och med 25 oktober, med strikt efterlevnad av Covid-lämpligt beteende och SOP: er som utfärdats av institutionen för primär- och gymnasial utbildning.

Förälders samtycksbrev för att delta i fysiska klasser är obligatoriskt, säger ordern undertecknad av Karnatakas chefssekreterare P Ravi Kumar.

”Det ska screenas för COVID 19 -symtom vid inträdet, 50 procent av kapaciteten i ett klassrum, tillhandahållande av handdesinfektionsmedel, fysisk distansering på minst en meter som praktiskt möjligt, ingen trängsel, särskilt vid in- och utresa från skolan ”, säger ordern.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1. png Läs | Odisha -skolor öppnar igen för klasserna 8, 11; SOPs utfärdade

Endast lärare och personal som har fått båda doserna av Covid-vaccinet tillåts i klass 1-5. ”Det ska finnas ytterligare användning av ansiktsskydd av lärare som är över 50 år. Klassrummen och vilorummen kommer att desinficeras dagligen med 1 procent natriumhypokloritlösning ”, står det i beställningen.

Han välkomnade flytten och sade Canadian International Schools verkställande direktör Shweta Sastri: ”Yngre barn måste vara tillbaka i skolan eftersom de har varit socialt isolerade sedan mars 2020. Den psykologiska effekten av detta har redan visat sig hos många barn och kommer tyvärr att fortsätta att manifestera sig över de närmaste åren. Vi är bara glada över att dessa barn äntligen fysiskt kan gå i skolan. ”

Läs | Så här öppnar skolorna igen med anpassad inlärningsplan

Regeringen i Karnataka, efter att ha övervägt rekommendationer från den tekniska rådgivande kommittén (TAC), har också beslutat att underlätta operationerna på flygplatserna för internationella ankomster. Kontrollen av SpO2 -nivåer kommer att avbrytas utom i fall av feber, hosta, kyla och andningssvårigheter. Kontrollen av RT-PCR-testrapporter vid ankomst kommer att avbrytas förutom länder som meddelats av unionsregeringen. ”Istället kommer det att vara obligatoriskt att ladda upp RT-PCR-rapporten i Air Suvidha-portalen av passageraren och kontrollera den av de berörda flygbolagen innan passageraren går ombord. När det gäller protokoll om karantän för ankomster från Storbritannien kommer de rådande riktlinjerna som utfärdats av det berörda regeringsministeriet i Indien att följas. Förtydligande av detta kommer att utfärdas av avdelningen för hälsa och familjens välfärd ”, står det i beställningen.

Simbassänger har också fått arbeta med 50 procents kapacitet. ”Vid inresa ska alla undersökas för feber och andningssymtom. Endast asymptomatik är tillåtet. Endast de som har vaccinationsintyg med två doser är tillåtna. Efter varje sats-vilarummen, gångvägarna och andra gemensamma utrymmen som simmarna använder ska desinficeras med 1 procent natriumhypokloritlösning ”, står det i ordern.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste utbildningsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.