Hva står på spill på COP26?

0
71

Røyk stiger fra Feyzin Total Refin Chimneys. (AP)

Et FN -klimatoppmøte i Glasgow vil presse verdens ledere til å slutte å brenne fossilt brensel, stabilisere globale temperaturer og dele penger for å tilpasse seg stadig mer ekstremvær.

Verdens ledere møtes i Storbritannia i november til klimatoppmøtet COP26 i en siste innsats for å holde den globale oppvarmingen til 1,5 grader Celsius i dette århundret.

Det årlige toppmøtet, innkalt av FN og forsinket i fjor på grunn av koronaviruspandemien, er et sted for diplomater å forhandle traktater for å bremse farlige endringer i klimaet. I 2015 signerte de Paris-avtalen-et uforpliktende mål om å holde varmen godt under 2 C over førindustrielle temperaturer, og ideelt sett 1,5 C-men de fortsetter å brenne fossilt brensel og hugge ned trær i hastigheter som er uforenlige med det mål.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Forklaret | COP26 klimakonferanse og hvorfor det er viktig

Nå, med effektene av klimaendringer synlige i rike så vel som fattige, møtes de for det analytikere forventer å være den mest meningsfulle konferansen siden løftet. Klimaendringene har skutt opp den politiske agendaen blant ekstreme værforhold og masseprotester, og ledere i flere forurensende land har forpliktet seg til å avkarbonisere økonomien i midten av århundret.

“ I løpet av det siste to tiår har vi gått fra å stå overfor klimautfordringen til å leve i en tilstand av klimakrise, ” sa Shikha Basin, senioranalytiker ved Council on Energy, Environment and Water (CEEW), en tenketank i Delhi. “ Og det er nettopp derfor den kommende COP26 er kritisk. ”

Hva er på dagsordenen?

I henhold til Parisavtalen får verdens ledere velge hvor raskt landet vil kutte utslipp. De ble enige om å oppdatere sine handlingsplaner for å gjøre det hvert 5. år.

Les også | COP26 i Glasgow: Hvem skal og hvem ikke?

Men bare uker før COP26 -toppmøtet i Glasgow, har store utslippere som Kina, India og Saudi -Arabia ikke klart å sende inn nye planer. En rapport fra september fra FNs klimaendringer, organet som organiserer internasjonale klimaforhandlinger, fant at oppdaterte planer bare står for omtrent halvparten av de globale klimagassutslippene.

Storbritannia, som er vertskap for toppmøtet med Italia , har presset land til å sende inn nye planer og presser på for konkrete avtaler som kan bidra til å nå disse målene. Statsminister Boris Johnson har oppfordret verdens ledere til å levere dristige forpliktelser om kull, biler, kontanter og trær. ”

Storbritannia presser på for en traktat som vil overføre kull til historien ” og har foreslått en frist til 2040 for å slutte å selge forbrenningsmotorbiler. Den ønsker også å bruke mer penger på å stoppe avskoging.

Hvem skal betale?

Et spørsmål øverst på dagsordenen vil være hvor mye penger rik land, som er mest ansvarlige for å ha forurenset atmosfæren, vil sende til fattige, som blir hardest rammet av klimaendringer.

Les også | John Kerry sier at klimatsamtaler kan gå glipp av målet

I 2009 ble den rike verden enige om å sende 100 milliarder dollar i året i klimafinansiering innen 2020. Men i 2019 kom de til kort med dette målet med rundt 20 milliarder dollar etter å ha stubbet opp bare 79,6 dollar, ifølge de siste estimatene fra OECD. I løpet av de ti årene hadde jordens gjennomsnittstemperatur steget så mye for å gjøre det siste tiåret til det hotteste som er registrert.

Analytikere sier at manglende betaling er viktig av to grunner. For det første fordi pengene er nødvendige, selv om de ikke er nok til å dekke kostnadene ved klimaendringer eller en overgang til fornybar energi.

Men det er også et diplomatisk spørsmål, sa Jennifer Tollman, ekspert på klimadiplomati ved den europeiske klimatenketanken E3G. Alle internasjonale forhandlinger bygger på et fundament av tillit. Underleveransen på disse $ 100 milliarder dollar gjør åpenbart at fundamentet smuldrer til en viss grad. ”

Hva annet er viktig?

Land som er mest utsatt for klimaendringer har etterlyst større oppmerksomhet – og finansiering – for å tilpasse seg dens virkninger.

Les også | New Zealand øker klimahjelpen i forkant av FN -toppmøtet

Utover det er det tekniske detaljer fra Paris -avtalen som fremdeles må strykes ut før den kan tre i kraft. Dette inkluderer regler rundt et globalt karbonmarked – måten land handler utslipp på tvers av grenser og “ kompensere ” dem ved å investere i prosjekter som reduserer forurensning – og også hvordan landene formelt skal rapportere kutt i utslippene.

De viktigste samtalene, som finner sted over to uker fra 31. oktober til 12. november, vil samle verdens ledere, forskere, bedrifter og sivilsamfunnsgrupper. Delegater fra fattigere land har advart om at reisebegrensninger, mangel på vaksiner og overnattingskostnader vil gjøre det vanskeligere for dem å komme. Det ville gjøre det vanskeligere å stille rike historiske forurensere til ansvar.

På den siste COP, i den spanske hovedstaden Madrid i 2019, gikk samtalene over to dager da frustrerte forhandlere kjempet for å gå på kompromiss med å heve ambisjoner og ikke klarte å komme til enighet om karbonmarkeder.

Klimatoppmøter har så langt mislyktes å holde land ansvarlig, men COP26 kan være en sjanse til å bygge bro med tillit, sa Basin fra CEEW. “ Dette er det vi har, og derfor må vi finne en måte å få det til å fungere. ”

📣 Indian Express er nå på Telegram . Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.