Hoe u uw MAC-adres kunt vinden op Windows 10 of 11

0
60
POP-THAILAND/Shutterstock.com

Soms moet je het fysieke hardware-adres, of MAC-adres (afkorting van “Media Access Control”), van je netwerkadapter op een pc met Windows 10 of Windows 11 weten. Hier zijn verschillende manieren om het te vinden.

Inhoudsopgave

Elke netwerkadapter heeft zijn eigen Eigen MAC-adres
Vind uw MAC-adres met behulp van Instellingen
Vind uw MAC-adres via het Configuratiescherm
Vind uw MAC-adres met behulp van een opdracht

Elke netwerkadapter heeft zijn eigen MAC-adres

Hier is een eenvoudige opfriscursus: een netwerkadapter is een apparaat op uw pc dat verbinding maakt met een netwerk via Ethernet, Wi-Fi of een andere methode. In sommige pc's is een netwerkadapter een afzonderlijke kaart die in een machine is geïnstalleerd, en in andere is deze in de hardware ingebouwd. Toch beschouwt Windows elke adapter nog steeds als een afzonderlijk apparaat.

GERELATEERDWaar wordt een MAC-adres precies voor gebruikt?

Voordat u uw MAC-adres vindt, is het belangrijk om te weten dat verschillende netwerkadapters hun eigen unieke MAC-adressen hebben. Dus als uw pc zowel een Ethernet-poort (verwerkt door een Ethernet-adapter) als een Wi-Fi-verbinding (verwerkt door een Wi-Fi-adapter) heeft, heeft elk van deze verbindingsmethoden zijn eigen MAC-adres.

< h2 role="heading" aria-level="2">Vind je MAC-adres via Instellingen

Om je MAC-adres te vinden in Windows 10 of 11, open je Instellingen door op Windows+i op je toetsenbord te drukken. Wanneer het wordt geopend, navigeert u naar Netwerk & Internet.

In Netwerk & Internetinstellingen op Windows 10, klik op “Status” in de zijbalk en selecteer vervolgens “Bekijk hardware- en verbindingseigenschappen.”

Advertentie

In netwerk & Internetinstellingen op Windows 11, klik op “Geavanceerde netwerkinstellingen,” en selecteer vervolgens “Hardware en verbindingseigenschappen.”

In Hardware- en verbindingseigenschappen ziet u een lijst met informatie over elke netwerkadapter die op uw pc is geïnstalleerd.

Zoek de adapter waarvan u het MAC-adres wilt vinden in de lijst (zoals & #8220;Draadloze netwerkadapter” voor uw wifi-verbinding). U ziet het MAC-adres vermeld naast “Fysiek adres (MAC).” Het MAC-adres hier is bijvoorbeeld “2b:fc:f3:f3:f3:2b”. Die van jou zal anders zijn.

Indien nodig kunt u het MAC-adres selecteren en kopiëren (Ctrl+c) en plakken (Ctrl+v) in een tekstbestand of een berichten-app. Sluit daarna Instellingen en u kunt aan de slag.

GERELATEERD: Kopiëren, knippen en plakken op een Windows-pc

Vind uw MAC-adres via het Configuratiescherm

Met het hulpprogramma Configuratiescherm in Windows 10 of Windows 11 kunt u ook de MAC-adressen van uw netwerkadapter vinden, maar het kost een paar klikken meer dan de app Instellingen. Start om te beginnen het Configuratiescherm en klik vervolgens op “Netwerkstatus en taken bekijken.”

In Netwerkcentrum ziet u een lijst met uw actieve netwerkverbindingen. Zoek de adapter waarvoor u het MAC-adres wilt vinden en klik vervolgens op de link naast “Verbindingen.” De link is afhankelijk van het verbindingstype, maar zal meestal “Ethernet” of “Wi-Fi.”

Advertentie

In het statusvenster (zoals “Ethernet-status' 8221; of “Wi-Fi Status”) dat verschijnt, klikt u op de “Details” knop.

In de “Netwerkverbindingsdetails& #8221; venster, vindt u het MAC-adres van de adapter vermeld naast “Fysiek adres”.

Als je klaar bent, klik je op “Sluiten” twee keer en sluit vervolgens het Configuratiescherm.

GERELATEERD: 13 manieren om het Configuratiescherm in Windows 10 te openen

Vind uw MAC-adres met een opdracht

U kunt het MAC-adres van uw netwerkadapter ook vinden door de opdracht “ipconfig” opdracht via de opdrachtprompt, Windows Terminal of Windows PowerShell in Windows 10 of 11. Om het te gebruiken, opent u een opdrachtprompt of Windows Terminal-venster en typt u ipconfig/all .

(Om snel een opdracht te openen- regelvenster, kunt u ofwel met de rechtermuisknop op uw Start-knop klikken of op Windows + X drukken. Klik in Windows 11 op 'Windows Terminal' in het menu dat verschijnt. Klik in Windows 10 op 'Windows PowerShell'. #8221; of "Opdrachtprompt" in het menu dat verschijnt.)

Advertentie

Afhankelijk van uw pc ziet u mogelijk een lange lijst met adapters en informatie voor elk van hen. Om het MAC-adres te vinden, zoekt u de naam van de adapter die u wilt vinden (zoals “Wireless LAN” of “Ethernet”) en kijkt u in het item naast “ 8220;Fysiek adres.”

Wanneer u #8217; klaar, sluit de opdrachtprompt. U kunt de opdracht ipconfig /all op elk gewenst moment herhalen. Veel succes!

GERELATEERD: 10 manieren om de opdrachtprompt in Windows 10 te openen

LEES VOLGENDE

  • › Brandstofzuinige routes gebruiken in Google Maps
  • › Google's Pixel Pass bespaart u misschien niet veel geld
  • › Afbeeldingen downloaden van Pinterest
  • › Hoe de locatiegegevens van foto's op iPhone en iPad te verwijderen
  • › Android 12 is er nu… Als je een Pixel-telefoon hebt