Forklart: Hvorfor har oktober vært så regnfull over hele India?

0
72

Regnskyer fyller himmelen mens folk reiser i en ferge i Kochi, Kerala, mandag 18. oktober 2021. Den sørvestlige monsunen har ennå ikke trukket seg tilbake i Kerala; den etterfølges av den nordøstlige monsunen som går langt inn i vintermånedene. (AP Photo/R S Iyer)

Monsunen er over, men flere deler av landet får fortsatt nedbør. Delhi, Kerala , Madhya Pradesh og Uttarakhand har for eksempel fått veldig mye nedbør de siste dagene, noe som resulterte i tap av liv og eiendom noen steder. Delhi har nettopp hatt en av sine våteste 24-timersperioder på flere tiår.

Forskere sier at en kombinasjon av faktorer-forsinket monsun og utvikling av lavtrykksområder flere steder-har resultert i disse nedbørshendelsene flere steder.

Også i Forklart | Hva er årsaken til det kraftige regnet i Kerala?

Oktoberregn

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Regn i oktober er ikke uvanlig. Oktober regnes som en overgangsmåned, hvor den sørvestlige monsunen trekker seg tilbake og gir plass til den nordøstlige monsunen som i stor grad påvirker den sørlige halvøya India, hovedsakelig på østsiden.

Vestlige forstyrrelser, som begynner å ha betydelig forstyrrelse i lokalt vær over de ekstreme nordlige delene av India, forårsaker ofte enten regn eller snøfall. Siden slutten av forrige uke har Ladakh, de øvre delene av Kashmir og Uttarakhand rapportert sesongens første snøfall.

I forrige uke var to lavtrykkssystemer aktive samtidig, ett over Arabiahavet hver og Bengalbukta. Samlet utløste disse alvorlige værhendelser over Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Delhi, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Odisha og Vest -Bengal.

Forsinket monsunuttak

Den fire måneder lange sørvestlige monsunsesongen trekker seg vanligvis helt tilbake i begynnelsen av oktober. Under tilbaketrekningsfasen forårsaker det tordenvær og lokal nedbør.

I år begynte imidlertid tilbaketrekningen først 6. oktober mot en normal 17. september. Så langt har monsunen trukket seg helt ut av vestlandet , Nord-, Sentral- og Øst-India-regioner. Men den er fortsatt aktiv over den sørlige halvøya. Dermed har Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka og Andhra Pradesh hatt betydelige nedbørsmengder de siste 10 dagene.

Fram til mandag hadde monsunen ikke trukket seg tilbake fra Manipur, Mizoram, Tripura, deler av Vest -Bengal og Odisha og hele den sørlige halvøya India.

“Siden det har vært en forsinkelse i tilbaketrekningen fra sørvest -monsunen, har det kommet godt nedbør fortsatte over Odisha, nordøst og sør-India,” sa Mrutyunjay Mohaptra, generaldirektør, India Meteorological Department (IMD).

Vanligvis, i midten av oktober, snur monsunvindene strømningsretningen fra sørvest. mot nordøst.

– Selv om påsken begynner å erstatte vestlige, er førstnevnte enda sterkere og fullstendig etablert. Østvinden indikerer ankomsten av den nordøstlige monsunen, ”sa D Sivanand Pai, leder, Climate Research and Services, IMD, Pune.

I år forventes forholdene for begynnelsen av den nordøstlige monsunen å utvikle seg rundt 25. oktober.

Best of Explained

Klikk her for mer

Ekstrem regn

De fleste dager i forrige uke forble minst to lavtrykkssystemer aktive langs øst og vestkysten og over det sentrale India, med regnvær over store deler av landet.

Delhi mottok 87,9 mm (over en 24-timers periode) mellom søndag og mandag, noe som gjør det til den fjerde våteste oktoberdagen for den nasjonale hovedstaden siden 1901. Oktober måned har også vært den fjerde våteste så langt. Det har fått 94,6 mm regn denne måneden så langt, som er neste bare 238,2 mm det mottok i 1954, 236,2 mm i 1956 og 186,9 mm i hele oktobrene i 1910.

På samme måte registrerte Balasore i Odisha 210 mm på en dag, og det var bare den andre slike anledningen på et tiår for denne måneden.

Mens Tamil Nadu normalt får god nedbør mellom oktober og desember, hovedsakelig under den nordøstlige monsunen, Coimbatore (110 mm) var vitne til den våteste oktoberdagen på et tiår, selv før den nordøstlige monsunen begynte.

De vestlige Ghats, nordøst og sentrale India er kjent som regioner som mottar mye nedbør. Imidlertid har de siste årene blitt bemerket at intense staver i løpet av et kort tidsrom stadig blir hyppigere.

«På grunn av klimaendringer er det definitivt en økende frekvens i ekstremværet året rundt. . Men disse spesifikke forekomstene av kraftig til veldig kraftig regn som vi ser akkurat nå, kan tilskrives dannelsen av lavtrykkssystemer, sier Mohaptra.

“Når det er et lavtrykkssystem, avhengig av styrken, resulterer det i kraftig til veldig kraftig nedbøraktivitet. I tillegg, når et lavtrykkssystem samhandler med vestlige forstyrrelser, skjer det ytterligere intens nedbør, ”sa han.

Også i Forklaret | Den avtagende monsun nedbøren i Punjab de siste to tiårene

Ekstrem nedbør i Kerala

Et lavtrykkssystem som dannet seg i det øst-sentrale Arabiske hav beveget seg og holdt på over Kerala mellom 15. og 17. oktober.

Samtidig hersket et annet lavtrykkssystem over den nordlige Andhra Pradesh-kysten og sørlige Odisha. Samspillet mellom dem styrket sørvestvindene som førte til ekstrem nedbør over sentrale og sørlige Kerala den siste helgen.

Noen steder i Idukki, Ernakulam, Kollam og Kottayam-distriktene var 24-timers nedbøren over 200 mm. Ettersom mange av disse distriktene er kupert og dekket av tette skoger, utløste vannavrenningen jordskred og skred.

Delhi er 87,9 mm 18. oktober den høyeste nedbøren på en dag. i oktober, siden 1956 (111 mm). (Ekspressfoto: Praveen Khanna)

Regntunge dager fremover

Lavtrykkssystemet som påvirket Kerala har svekket seg nå. Men et lignende system er fortsatt aktivt over det sentrale India, på grunn av dette vil Nord-India sannsynligvis få god nedbør denne uken.

Det er spådd store nedbørsmengder over Western Uttar Pradesh, Uttarakhand og Himachal Pradesh for tirsdag, med et “rødt” varsel som har blitt utstedt av IMD for disse regionene.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen

Et annet lavtrykk – lokalisert over Nord -Odisha og Gangetic Vest -Bengal – er aktivt, og samspillet med den fuktige østlige vinden fra Bengalbukta forventes å føre kraftig regn over Vest -Bengal, Odisha, Sikkim og Bihar til onsdag. Maksimal innvirkning i form av ekstremt kraftig regn (mer enn 204 mm på 24 timer) er sannsynligvis over enkelte steder i Vest-Bengal og Sikkim på tirsdag.

Videre forventes sterk sørøstlig vind fra Bengalbukta å forårsake veldig kraftig regn over Arunachal Pradesh, Assam og Meghalaya til onsdag.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.