Förklarat: Varför har oktober varit så regnig i Indien?

0
69

Regnmoln fyller himlen när människor reser med en färja i Kochi, Kerala, måndagen den 18 oktober 2021. Den sydvästra monsunen har ännu inte dragit sig tillbaka i Kerala; den följs av den nordöstra monsunen som löper långt in i vintermånaderna. (AP Photo/R S Iyer)

Monsunen är över men flera delar av landet får fortfarande regn. Delhi, Kerala , Madhya Pradesh och Uttarakhand har till exempel fått mycket hög nederbörd de senaste dagarna, vilket resulterat i förlust av liv och egendom på vissa ställen. Delhi har precis haft en av sina blötaste 24-timmarsperioder på flera decennier.

Forskare säger att en kombination av faktorer-försenad monsun och utveckling av lågtrycksområden på flera ställen-har resulterat i dessa nederbördshändelser på flera ställen.

Även i Förklarat | Vad orsakar de kraftiga regnen i Kerala?

Oktoberregn

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Regn i oktober är inte ovanligt. Oktober anses vara en månad för övergång, under vilken den sydvästra monsunen drar sig tillbaka och ger vika för den nordöstra monsunen som till stor del påverkar södra halvön Indien, främst på den östra sidan.

Västerländska störningar, som börjar störa lokalt väder över de extrema nordliga delarna av Indien, orsakar vanligtvis antingen regn eller snöfall. Sedan slutet av förra veckan har Ladakh, de högre delarna av Kashmir och Uttarakhand rapporterat säsongens första snöfall.

Förra veckan var två lågtryckssystem aktiva samtidigt, var och en över Arabiska havet och regionerna i Bengaliska viken. Sammantaget utlöste dessa allvarliga väderhändelser över Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Delhi, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Odisha och Västbengalen.

Försenat monsunuttag

Den fyra månader långa sydvästra monsunsäsongen drar sig normalt tillbaka helt i början av oktober. Under tillbakadragningsfasen orsakar det åskväder och lokaliserad kraftig nederbörd.

I år började dock tillbakadragandet först den 6 oktober mot en normal den 17 september. Hittills har monsunen dragit sig helt ur väst , Norra, centrala och östra Indien regioner. Men den är fortfarande aktiv över den södra halvön. Således har Kerala, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka och Andhra Pradesh haft betydande nederbörd under de senaste 10 dagarna.

Fram till måndagen hade monsunen inte dragit sig tillbaka från Manipur, Mizoram, Tripura, delar av Västbengalen och Odisha och hela södra halvön Indien.

”Eftersom det har skett en fördröjning i tillbakadragandet av den sydvästra monsunen har bra nederbörd fortsatte över Odisha, nordöstra och södra Indien ”, säger Mrutyunjay Mohaptra, generaldirektör, Indien Meteorological Department (IMD).

Normalt, i mitten av oktober, vänder monsunvindarna sin flödesriktning från sydväst i nordost.

”Även om påskarna börjar ersätta västkusten, förstärks förstnämningen och fastställs fullt ut. De östliga vindarna indikerar ankomsten av den nordöstra monsunen ”, säger D Sivanand Pai, chef, Climate Research and Services, IMD, Pune.

I år förväntas förutsättningarna för den nordöstra monsunens början att utvecklas runt den 25 oktober.

Best of Explained

Klicka här för mer

Extrema regn

Under de flesta dagar förra veckan förblev minst två lågtryckssystem aktiva längs öst och västkusten och över centrala Indien, vilket ger regn över stora delar av landet.

Delhi fick 87,9 mm (under en 24-timmarsperiod) mellan söndag och måndag, vilket gör det till den fjärde blötaste oktoberdagen för den nationella huvudstaden sedan 1901. Oktober månad har också varit den fjärde blötaste hittills. Det har hittills fått 94,6 mm regn den här månaden, vilket är näst efter de 238,2 mm det fick 1954, 236,2 mm 1956 och 186,9 mm under hela oktober 1910.

Likaså registrerade Balasore i Odisha 210 mm på en dag och det var bara det andra tillfället på ett decennium för denna månad.

Medan Tamil Nadu normalt får bra nederbörd mellan oktober och december, främst under den nordöstra monsunen, Coimbatore (110 mm) bevittnade sin blötaste oktoberdag på ett decennium redan innan den nordöstra monsunen började.

Western Ghats, nordöstra och centrala Indien är kända som regioner som tar emot mycket regn. Men under de senaste åren har det noterats att intensiva besvärjelser under en kort tidsperiod allt oftare blir frekventa.

”På grund av klimatförändringar finns det definitivt en ökande frekvens under extrema väderhändelser året runt. . Men dessa specifika förekomster av kraftigt till mycket kraftigt regn som vi ser just nu kan hänföras till bildandet av lågtryckssystem, säger Mohaptra.

”När det finns ett lågtryckssystem, beroende på dess styrka, resulterar det i kraftig till mycket kraftig nederbörd. Dessutom, när ett lågtryckssystem interagerar med västerländska störningar, inträffar ytterligare intensiv nederbörd, säger han.

Också i förklarade | Den avtagande monsunregnet i Punjab under de senaste två decennierna

Extrem nederbörd i Kerala

Ett lågtryckssystem som bildades i östra centrala Arabiska havet rörde sig och hölls över Kerala mellan 15 och 17 oktober.

Samtidigt rådde ett annat lågtryckssystem över norra Andhra Pradesh-kusten och södra Odisha. Samspelet mellan dem förstärkte sydvästvindarna som gav extrem nederbörd över centrala och södra Kerala under den senaste helgen.

På vissa ställen i distrikten Idukki, Ernakulam, Kollam och Kottayam var 24-timmarsregnet över 200 mm. Eftersom många av dessa distrikt är kuperade och täckta av täta skogar utlöste vattnet avrinning och jordskred.

Delhis 87,9 mm den 18 oktober är den största endagsnederbörden i oktober, sedan 1956 (111 mm). (Expressfoto: Praveen Khanna)

Regniga dagar framöver

Lågtryckssystemet som påverkade Kerala har försvagats nu. Men ett liknande system är fortfarande aktivt över centrala Indien, varför norra Indien sannolikt kommer att få bra nederbörd denna vecka.

Häftiga nederbördshändelser förutspås över västra Uttar Pradesh, Uttarakhand och Himachal Pradesh för tisdag, med en “röd” varning som har utfärdats av IMD för dessa regioner.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Ett annat lågtryck – beläget över norra Odisha och Gangetic västra Bengal – är aktivt och dess interaktion med de fuktiga östliga vindarna från Bengalsviken förväntas medföra kraftigt regn över Västbengalen, Odisha, Sikkim och Bihar fram till onsdag. Den maximala effekten i termer av extremt kraftigt regn (mer än 204 mm på 24 timmar) är troligen över vissa platser i Västbengalen och Sikkim på tisdag.

Vidare förväntas starka sydostliga vindar från Bengaliska viken att orsaka mycket kraftigt regn över Arunachal Pradesh, Assam och Meghalaya till onsdag.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.