Farmers rail roko protest: Blockader påverkar 50 tåg, 130 platser i Punjab, Haryana

0
133

Bönder protesterar vid Amritsar järnvägsstation. (Express foto/Rana Simranjeet Singh)

Fler än 130 platser i norra Indien, särskilt Punjab och Haryana, drabbades på måndag på grund av ‘ järnvägs roko ’ Protest som uppmanas av agiterande bönder som kräver avskedande och gripande av unionsminister Ajay Mishra i samband med våldet i Uttar Pradeshs Lakhimpur Kheri, har järnvägarna sagt.

Blockaderna har påverkat tidtabellerna för 50 tåg sedan morgonen, en Northern Railway talesman sade.


“De drabbade platserna finns mestadels i Ferozepur-divisionen i Punjab och Ambala-divisionen i Haryana. Divisionerna Moradabad och Lucknow i Uttar Pradesh är normala, säger han. Bland de berörda tågen var Shatabdi Express till Katra och Amritsar och Vande Bharat Express till Katra.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

En talesman för North Western Railway sa att områden i Bikaner-divisionen, som Bhiwadi, Bathinda, Hanumangarh, är drabbade för vilka ett par tåg måste ställas in, ungefär ett dussin kortavslutat avledt.

Bönder sitter på järnvägsspåret vid byn Raipur Kalan i Chandigarh (Express foto av Jaipal Singh)

Den Allahabadbaserade North Central Railway sade att dess tågtjänster förblev opåverkade hittills.

Men trots dessa störningar är situationen nu långt ifrån förra årets tågtjänster till och från Punjab förblev avstängd i två månader på grund av agitation som ledde till en kris utan motstycke.

Ambala-divisionen är avgörande för att utbilda tjänster i norra Indien eftersom Ambala Cantonment Junction i Haryana fungerar som huvudporten till Punjab för den breda linjen. (Expressfoto/Rana Simranjeet Singh)

Alla tågtjänster avbröts i Punjab den 24 september 2020. Senast den 6 november omdirigerades eller ställdes cirka 2 200 godståg och över 1300 persontåg med den totala förlusten för järnvägen uppskattas till cirka 1 300 miljoner kronor, hade järnvägarna sagt.

Ambala-divisionen är avgörande för att utbilda tjänster i norra Indien eftersom Ambala Cantonment Junction i Haryana fungerar som huvudporten till Punjab för den breda linjen. Från Ambala går den breda linjen in i hjärtat av Punjab som berör viktiga städer Ludhiana, Jalandhar och upp till Amritsar. Detta går nästan parallellt med den gamla Grand Trunk Road och efterliknar ett historiskt mönster för rörelse för handel, män och material.

Den Allahabadbaserade North Central Railway sade att dess tågtjänster förblivit opåverkade hittills. .I ett uttalande sa SKM “protester kommer bara att intensifieras tills rättvisan är säkerställd” i Lakhimpur Kheri -fallet. SKM sa under “rail roko” -protesten att all tågtrafik kommer att stoppas i sex timmar från klockan 10 till 16 på måndagen.

SKM -ledare från Haryana sa att uppmaningen till protest möttes med uppmuntrande svar i staten, med bönder som sitter på järnvägsspåren från kl. 10 till 16.

BKU (Chaduni) talesperson Rakesh Bains berättade för Indian Express att bönder blockerade järnvägsspår i Sonipat, Ambala, Kurukshera, Hisar, Jind, Karnal, Kaithal, Bhiwani, Dadri, Fatehabad, Sirsa, Yamunanagar och Rewari. ”Vi ville uttrycka vår ångest över våldshändelsen i Lakhimpur Kheri. Men vi försökte också se till att järnvägspassagerare möter minsta möjliga olägenhet. Vi gjorde arrangemang för längre (gemensam mat), snacks och te för passagerarna som fastnade på grund av upprördhet, säger Bains.

Bains sa att två tåg också tvingades stanna vid Kurukshetra. En annan bondeledare sa att järnvägsspåren var blockerade på tre platser i Panipat -distriktet.

BKU -ledaren Azad Palwa sa att i Jind -distriktet var järnvägsspärrar blockerade på fem platser – Narwana, Uchana, Barsola, Julana och Jind. ”Två godståg stoppades på spåret Delhi-Bathinda vid Uchana. Protester hölls i alla distrikt, ” sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.