Earthshot -prisen: Hva handler prins William om en million pund?

0
62

Prins William og Kate, hertuginnen av Cambridge, deltar på Earthshot Prize Awards Ceremony på Alexandra Palace i London på søndag. (Foto: AP)

Da stjerner begynte å ankomme på et grønt teppe, ringte meldingen høyt og tydelig – miljøutfordringer krever samme type oppmerksomhet som Oscar -utdelingen.

The Earthshot Prize, kalt “Eco Oscars”, er en pris som ble opprettet av prins William og Royal Foundation, veldedigheten som ble grunnlagt av hertugen og hertuginnen av Cambridge, og historikeren David Attenborough for å hedre fem finalister mellom 2021 og 2030 for å utvikle løsninger for å bekjempe klimakrisen.

Best of Explained

Klikk her for mer

Stiftelsesutgaven er fortsatt spesiell for India som Vidyut Mohans teknologi som resirkulerer landbruksavfall for å lage drivstoff ble kåret blant vinnerne av den ettertraktede prisen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Etablert i 2020, 2021 var det første året da priser ble delt ut til finalistene for deres bidrag til de fem FN-målene for bærekraftig utvikling-restaurering og beskyttelse av naturen, luftrenhet, vekkelse av havet, avfallsfri livsstil og klimahandlinger.

Prins William fikk selskap av stjerner inkludert Emma Watson, Dame Emma Thompson og David Oyelowo for seremonien på Alexandra Palace.

Ed Sheeran, Coldplay og KSI var blant handlingene som utførte – og i tråd med miljømeldingen ble musikken drevet av 60 syklister som tråkket på sykler.

Britisk skuespiller Emma Watson deltar på Earthshot Prize Awards Ceremony på Alexandra Palace i London søndag. (Foto: AP)

Ingen kjendiser fløy til London for seremonien, ingen plast ble brukt til å bygge scenen og gjestene ble bedt om å “ta hensyn til miljøet” når de skulle velge antrekk – med Watson iført en kjole laget av 10 forskjellige kjoler fra Oxfam.

Hva handler premiene om?

Inspirert av USAs tidligere president John F Kennedys Moonshot – da presidenten hadde satt seg et mål om å nå månen på mindre enn et tiår – håper Earthshot -prisen å oppmuntre og støtte utviklingen av løsninger for jordens miljøproblemer.

Fem individer eller organisasjoner som har kommet med effektive løsninger på problemer som plager planeten, vil bli tildelt en million euro. Hvert år blir fem vinnere kåret, en for hver av FNs målgrupper for SDG, med totalt 50 millioner euro tildelt innen 2030.

Vinnerne vil bli valgt blant 15 finalister, tre for hver kategori, av Earthshot Prize Council. Rådet består av globale talspersoner som streber etter å iverksette effektive tiltak med forskjellige muligheter.

Rådet inkluderer prins William, David Attenborough, Jordans dronning Rania, skuespiller Cate Blanchett, tidligere FNs klimasjef Christiana Figueres, fotballspiller Dani Alves, miljøaktivist Hindou Oumarou Ibrahim, bedriftsfigurer Indra Nooyi, Jack Ma, tidligere astronaut Naoko Yamazaki, Verdens handelsorganisasjon (WTO) Generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala, sanger Shakira, basketballlegenden Yao Ming, klimaaktivistene Luisa Neubauer og Ernest Gibson, og Michael Bloomberg som global rådgiver. Hannah Jones, den tidligere sjefen for bærekraft for Nike, ble også kunngjort som programmets administrerende direktør.

For å sikre at løsninger implementeres i en reell brukstilfelle, har organisasjonen samarbeidet med flere globale organisasjoner for å skalere opp løsningene fra de første 15 finalistene.

Selskaper som Arup, Bloomberg LP, Deloitte, Herbert Smith Freehills, Hitachi, INGKA Group, Microsoft, MultiChoice, Natura & amp; Co, Safaricom, Salesforce, Unilever, Vodacom og Walmart utgjør Earthshot Global Alliance som vil være involvert i skalering av løsningene.

Aga Khan Development Network, Bloomberg Philanthropies, DP World i samarbeid med Dubai Expo 2020, Jack Ma Foundation, Marc og Lynne Benioff, Paul G. Allen Family Foundation, WWF, Green Belt Movement, Greenpeace og Conservation International er noen av organisasjonene og filantropiske instituttene som er med på å finansiere premiene.

Vinnerne i år

Beskytt og gjenopprett naturen

Republikken Costa Rica: Costa Rica var et land som en gang ryddet de fleste skogene, men det har nå doblet antall trær og blir sett på som et forbilde for andre å følge. Vinnerprosjektet er en ordning som betaler lokale innbyggere for å gjenopprette naturlige økosystemer som har ført til en gjenopplivning av regnskogen.

Clean our Air

Takachar, India: En bærbar maskin laget for å gjøre landbruksavfall til gjødsel, slik at bønder ikke brenner åkrene sine og forårsaker luftforurensning.

Takachar vinner Clean Our Air-prisen. (Foto: AP)

Gjenoppliv våre hav

Coral Vita, Bahamas: Et prosjekt drevet av to beste venner som vokser koraller på Bahamas, designet for å gjenopprette verdens døende korallrev. Ved hjelp av spesialtanker har de utviklet en måte å dyrke koraller opptil 50 ganger raskere enn de normalt tar i naturen.

Bygg en avfallsfri verden

City of Milan Food Waste Hubs, Italy: En annen utfordring er avfall – og byen Milano i Italia vinner en premie for å samle ubrukt mat og gi den til folk som trenger det mest. Initiativet har redusert avfallet dramatisk mens du takler sult.

Fix our Climate

AEM Electrolyser, Thailand/Tyskland/Italia: En smart design i Thailand som bruker fornybar energi til å lage hydrogen ved å dele vann i hydrogen og oksygen. Hydrogen er en ren gass, men den produseres vanligvis ved å brenne fossilt brensel.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklarere i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.