Arméchef i Jammu; jaga efter militanter som fortfarande pågår i Poonch -mötet

0
95

Stabschef general MM Naravane

Arméchefsgeneral MM Naravane anlände i måndags på ett tvådagars besök i Jammu-regionen under vilket han kommer att besöka de främre områdena längs kontrolllinjen där säkerhetsstyrkor har försökt att spåra en grupp militanter i en vecka nu, förlorar nio soldater i processen. Källor sa att det var intensiv skjutning från båda sidor på måndagsmorgonen också.

Som en del av säkerhetsöversynen kommer arméchefen att besöka Bhimber Gali på vägen Rajouri-Poonch, där fyra soldater dödades i oktober 14 i en skottväxling med militanterna, som kan ha varit närvarande i området i så många som två månader, efter att ha infiltrerat över gränsen.

Läs |Efter attacker, J&K till migrantpersonal: gå till jobbet eller ansiktsåtgärd

Det första utbytet mellan de två sidorna var i Dehra ki Gali -området i Poonch -distriktet den 11 oktober, vilket lämnade fem armépersonal, inklusive en JCO, död – vilket gör det till det dödligaste mötet i området under de senaste 17 åren. Inför den åttonde måndagen är Poonch-operationen den längsta i J&K sedan upphävandet av artikel 370 i augusti 2019.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Armén twittrade att general Naravane skulle få en uppdatering om säkerhetsläget och den operativa beredskapen från General Officer Commanding, White Knight Corps, och interagera med trupper och befälhavare på marken i de främre områdena.

Källor sa att polisen har gripit ytterligare fem bybor i Bhata Durian-området misstänkta för att ha tillhandahållit logistik till militanterna. En mor och son hade hållits fängslade tidigare, förutom en annan person.

Operationen för att jaga de militanta har hittills haft liten framgång, med armén utplacerade belysande bomber för att lysa upp den skogsklädda och förrädiska terrängen, liksom parakommandon, drönare och en helikopter. Polisen och armén har spärrat av området för att säkerställa att de militanta inte kommer undan.

En högre polis sa att med tanke på de olika riktningarna som skjutningen kommer från, “verkar de vara en stor grupp”. Tidigare var uppskattningen att gruppen var runt fyra-fem. Källor erkände också att männen var högt utbildade, rörde sig taktiskt och sköt minimalt, utan att visa någon panik.

Läs också | Dödsrörelse fortsätter i J & K: Två arbetare från Bihar sköts ihjäl, 1 skadade

Medan arméns källor sa att det inte var klart om händelserna den 11 och 14 oktober involverade samma grupp, sa en högre polisman att de trodde att de agerade parallellt och hade bytt plats. “Efter intelligensinsatser har vi varit ute efter olika grupper av militanta i området under de senaste två och en halv månaderna,” sa han och tillade att det hade kommit in uppgifter om att en grupp med tio medlemmar har passerat LoC i område i början av augusti.

I augusti-september var styrkor inblandade i tre möten i det allmänna området Rajouri. Den 6 augusti dödades två militanter i Pangai -skogen i Thanamandi; den 19 augusti, i samma område, dödades två soldater inklusive en JCO i ett möte; och den 13 september dödades en militant i Manjakote i Rajouri. Poliskällor tror nu att alla dessa möten var en del av en kedja av händelser.

Ytterligare generaldirektör för polisen för Jammu, Mukesh Singh, besökte Bhimber Gali på söndagen och poliser uttryckte förtroende för att nollställa de militanta snart.

En sträcka av Poonch-Surankote-Rajouri nationella motorvägen som hade varit stängt för civil trafik sedan torsdagskvällen delvis återöppnades på måndagen.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.