Analys: Åkesson är elefanten i rummet på M-stämman

0
64

Det kommer att finnas en elefant i rummet på Moderaternas stämma i helgen, men ingen kommer att nämna SD-ledaren Jimmie Åkesson vid namn. Det skriver Sydsvenskans Olle Lönnaeus i en analys. ”Men alla vet att i slutändan är det honom allt hänger på: Ska Ulf Kristersson få chansen att genomföra all den moderata politik som läggs fast i Helsingborg så måste man få SD-ledarens välsignelse.” Även SvD:s politiska reportrar Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson konstaterar i ett reportage att M inte vill låtsas om att makten över svensk höger står på spel, men att partiet på många sätt förändrats av att ”öppna sitt hjärta för Jimmie”. Partiet har ägnat de senaste fem åren åt att förflytta sig högerut, skriver de. Samtidigt beskrivs hur M-ledaren Ulf Kristersson fortfarande anklagas för att vara för mesig – i tonläget av vissa, i sakpolitiken av andra.