Wat zijn computerbestanden en -mappen?

0
67
Stokkete/Shutterstock.com

Bestanden en mappen zijn een veelgebruikte metafoor voor het opslaan van gegevens op een computer. Zelfs een modern apparaat dat bestanden zoveel mogelijk voor u verbergt, gebruikt ze nog steeds onder de motorkap. Hier ziet u wat bestanden en mappen zijn en hoe computers om te beginnen op die manier zijn gekomen.

Wat is een bestand?< /h2>

Als het om computers gaat, is een bestand een abstract idee. Het is een conceptueel object — meer precies, een groep gerelateerde computerrecords die als een enkele eenheid worden behandeld. De methode waarmee computerbesturingssystemen bestanden van schijf opslaan en ophalen, wordt een bestandssysteem genoemd.

GERELATEERDWat is een bestandssysteem en waarom zijn er zo veel?

Bestanden houden gerelateerde gegevens bij elkaar, zodat ze niet verloren gaan of ongeorganiseerd zijn, en zodat u ze kunt vinden wanneer u ze moet lezen of verwerken. Gewoonlijk vertegenwoordigt elk bestand een enkel document (zoals een boekverslag), een spreadsheet, een digitale afbeelding, een video, een nummer of iets anders. Een bestand kan ook een programma zijn dat een computer vertelt wat hij moet doen.

Toepassingen gebruiken veel bestanden om te werken, inclusief uitvoerbare programmabestanden (die de instructies bevatten die nodig zijn om het programma uit te voeren), configuratiebestanden (die vertellen het programma hoe te draaien), en databestanden die extra benodigde informatie op een modulaire manier kunnen opslaan.

Tegenwoordig beschouwen veel mensen, dankzij grafische pictogrammen van het besturingssysteem, een bestand als gelijkwaardig aan een document, zoals een stuk papier, of misschien een fotografische afdruk. Interessant is dat de term “computerbestand” is ontstaan ​​in de jaren vijftig van een andere (maar verwante) metafoor.

De oorsprong van de bestandsmetafoor

In een op papier gebaseerd kantoor wordt een “bestand” is een set documenten die samen zijn opgeslagen in een container of een lade, zoals in een archiefkast. Een bestand kan ook de naam van de kast zelf zijn. Aan het begin van de informatica gebruikten veel computers ponskaarten om gegevens op te slaan. Elke kaart bevatte niet veel informatie, dus een programma of een reeks records omvatte meestal een stapel ponskaarten. Wanneer ze niet in gebruik waren, werden deze stapels kaarten vaak bewaard in een map (een verzameling van verwante kaarten die bij elkaar waren gegroepeerd) in een speciale archiefkast of in grote bakken genaamd “tub files”.

< figure style="width: 650px" class="wp-caption alignnone">Werknemers trekken ponskaarten uit een kuipmap, circa 1960. IBM/Computer History Museum

Als het tijd was om de gegevens in de computer te laden, zou iemand een 'bestand met ponskaarten' ophalen. en laad het in een machine om te lezen. Dus in die tijd was een computerbestand slechts een fysieke verzameling records die op papier waren opgeslagen. Later, toen magneetband in gebruik werd genomen door computers, werden “files” waren nog steeds typisch geassocieerd met de fysieke media zelf (zoals een “bandbestand”), aangezien de gegevens op een lineaire manier werden opgeslagen en aan andere records werden gekoppeld door de locatie op een fysieke bandspoel.

Volgens de Encyclopedia of Computer Science door Anthony Ralston (1976), toen random access magnetische schijven op het toneel verschenen, was het concept van een “computerbestand” begon los te komen van zijn fysieke beperkingen. Toen harde schijven groot genoeg werden, kon een computerbestand (een verzameling gerelateerde records, weet je nog) plotseling overal op de schijf staan, zelfs in stukken worden gebroken, dat wil zeggen niet noodzakelijkerwijs fysiek aaneengesloten op de schijf worden opgeslagen. s oppervlak. Op dat moment werd een computerbestand een logisch concept: een verzameling gegevens gedefinieerd door een digitale index in plaats van een verzameling gegevens die fysiek zijn gegroepeerd. Die definitie blijft vandaag bestaan.

Wat is een map?

Een map is een verzameling bestanden. In moderne besturingssystemen kan elke map doorgaans bestanden, andere mappen of beide bevatten. Mappen zijn een geweldige manier om bestanden in groepen te ordenen die zinvol zijn om later weer op te halen.

Een mogelijk verwarrend aspect van mappen is dat ze soms ook 'directories' worden genoemd. Dat komt omdat een “directory” was een eerdere term van een lijst met bestanden op een schijf. Toen pc-besturingssystemen in de jaren tachtig submappen (mappen binnen mappen) op grotere schijven begonnen te ondersteunen, gebruikten mensen mappen om gerelateerde bestanden te groeperen op dezelfde manier als we tegenwoordig mappen gebruiken.

Mega Pixel/Shutterstock.com

Het moderne concept van een “map” op een computer ontstond in 1981 met het Xerox Star-besturingssysteem, dat mappen met pictogrammen vertegenwoordigde die eruitzagen als manilla-bestandsmappen die in een kantooromgeving met papier werden gebruikt. Later maakte de Apple Macintosh dit concept van de map-als-directory populair en Windows nam het ook over.

GERELATEERD: Macintosh Systeem 1: Wat was de Mac van Apple OS 1.0 Vind ik leuk?

Mappen versus mappen—en directoryhiërarchie

In de meeste besturingssystemen zijn mappen en mappen zijn in principe hetzelfde, hoewel mappen soms speciale containers kunnen zijn voor andere dingen dan bestanden, zoals groepen instellingen of opties in bepaalde versies van Windows.

Advertentie

Wat belangrijk is om te weten, is dat mappen doorgaans hiërarchisch zijn. Dat wil zeggen, elke map kan andere mappen bevatten, die zelf bestanden of mappen bevatten. Als je het resulterende nest van mappen visueel in kaart brengt, ziet het eruit als de takken van een boom die uit een hoofdstam komen, waarbij de stam de hoofdmap (of root) vertegenwoordigt.

Een geïllustreerd voorbeeld van een mappenboom. Martial Red/Shutterstock.com

Hiërarchische bestandssystemen zijn ontstaan ​​met Multics in de jaren zestig, en vroege pc-besturingssystemen ondersteunden vaak geen directoryhiërarchie (MS-DOS 1.0 of het originele Mac OS, bijvoorbeeld ) totdat harde schijven (die veel diskettes aan gegevens konden opslaan) halverwege de jaren tachtig gebruikelijker werden.

GERELATEERD: 40 jaar later: hoe was het om in 1981 een IBM-pc te gebruiken?

Wat is een bestandspad?

Een verwijzing naar de locatie van een bestand in de directoryhiërarchie wordt een pad genoemd. Een pad is een soort adres dat u (of een programma) vertelt hoe u een bestand kunt vinden. In Windows ziet een bestandspad er, als het is uitgeschreven, er ongeveer zo uit:

C:UsersBenjDesktopPhotosPhoto.jpg

Wanneer u dit pad grafisch bekijkt in Verkenner als pictogrammen, ziet u dit pad als geneste mappen die in elkaar zijn opgenomen. Of misschien ziet u een broodkruimel met de tekst “[Gebruikersnaam] > Bureaublad > Foto's” tijdens het bekijken van de huidige locatie van “Photo.jpg.” Maar op de opdrachtregel gebruikt Windows het backslash-teken (“”) om mappen in een pad te scheiden in plaats van vensters en pictogrammen.

GERELATEERDHet volledige pad van een bestand kopiëren op Windows 10

Tijdens het lezen van het Windows-pad gaat de hiërarchie van links naar rechts, met de mappen die erin staan ​​geschreven aan de linkerkant van de mappen erin. Dus eerst zie je “C:,” wat de naam is van het schijfstation (“C:”) gekoppeld aan de hoofdmap (“”), dan “Users,” wat een directory is van “C:,” dan de “Benj” directory, die zich in de “Users” map, enzovoort. Uiteindelijk kom je bij “Photo.jpg,” wat het bestand in kwestie is, en je weet precies waar het zich op de schijf bevindt.

Advertentie

Op een Mac kan een pad op de opdrachtregel er ongeveer zo uitzien:< /p>

/Users/Benj/Documents/Photos/Photo.jpg

Net als bij Windows lees je het pad van links naar rechts, en neemt de hiërarchische diepte toe naarmate je naar rechts gaat. In plaats van de backslash in Windows (“”), gebruiken macOS en andere Unix-achtige besturingssystemen een schuine streep (“/”) om de mappen in een pad te scheiden.

Terwijl u door mappen bladert in de macOS Finder, ziet u het huidige pad als een broodkruimel onderaan het venster, zoals “Macintosh HD > Gebruikers > [Gebruikersnaam] > Documenten > Foto's” als u “Toon padbalk” ingeschakeld (Druk op Option+Command+P of selecteer View > Show Path Bar in de menubalk). In dat geval vertegenwoordigt elke punthaak (“>”) een ander niveau in de mappenhiërarchie, vergelijkbaar met een schuine streep (“/”).

Wat zijn bestandsindelingen?

Een bestandsindeling beschrijft hoe gegevens in een bestand worden opgeslagen. Verschillende programma's gaan op een andere manier om met gegevens en om het programma de gegevens in een bestand te laten begrijpen, moeten die gegevens op een bepaalde manier worden geformatteerd. Verschillende bestandsformaten en de bijbehorende metadata stellen besturingssystemen (en applicaties) in staat om onderscheid te maken tussen verschillende soorten bestanden.

GERELATEERDWat is een bestandsextensie?

Bestandsindelingen worden vaak aangeduid met bestandsextensies, dit zijn meestal afkortingen van drie of vier letters die aan het einde van een bestandsnaam achter een punt staan.

Advertentie

Voorbeelden van bestandsindelingen en hun extensies zijn onder meer “.JPG” voor JPEG-beeldbestanden, “.MP3” voor MP3-audiobestanden of .HTML voor HTML-webpaginabestanden. Er zijn duizenden verschillende bestandsindelingen en het begrijpen ervan is een van de grootste uitdagingen op computers van tegenwoordig, vooral als het gaat om leesindelingen die zijn gemaakt door verouderde software.

De locatie van een bestand zoeken

Dus u zoekt een bestand. Hoe vind je het en hoe vind je de locatie (pad)? Het hangt af van welk besturingssysteem u gebruikt.

 • Windows 10:Druk op Windows+s op je toetsenbord en typ de naam van het bestand dat je wilt vinden. Klik in de resultaten met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer “Bestandslocatie openen.” Verkenner opent de locatie van het bestand in een venster en u kunt het pad vinden in de broodkruimeladresbalk bovenaan het venster. Of u kunt met de rechtermuisknop op het bestand klikken in Verkenner en “Kopieer als pad,” plak het pad waar je het nodig hebt.
 • Windows 11:Net als bij Windows 10, drukt u op Windows+s op uw toetsenbord en typt u de naam van het bestand dat u wilt zoeken. In de resultaten ziet u het pad vermeld in het infovenster onder “Locatie.” U kunt ook met de rechtermuisknop op het bestand in de resultaten klikken en 'Kopieer als pad' selecteren. om het volledige systeempad van het bestand te krijgen, dat u vervolgens in een app of document kunt plakken.
 • macOS:Gebruik Spotlight om snel te zoeken: druk op Command+Space of klik op het kleine vergrootglaspictogram in de menubalk boven aan het scherm. Typ de bestandsnaam die u zoekt en klik vervolgens op 'Alles weergeven in Finder'. onderaan de resultatenlijst. Klik in de Finder met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer 'Toon in bijgevoegde map'. Wanneer de bestandslocatie in een venster wordt geopend, geeft u de padbalk weer door op Option+Command+P te drukken (of door View > Show Path Bar te selecteren in de menubalk), en u ziet het pad in broodkruimels onderaan van het raam. Als u met de rechtermuisknop op het bestand in het broodkruimelpad klikt, kunt u “Kopieer als padnaam,” plak dan het pad in wat je maar wilt.
 • iPhone/iPad:Op deze platforms ziet u nooit het onbewerkte systeempad van een bestand omdat het voor de gebruiker verborgen is. Maar u kunt zoeken naar apps en documenten door met één vinger op het startscherm naar beneden te vegen en een naam te typen. Als u een bestand hebt gedownload, kunt u het ook meestal vinden in de “Downloads” map in de app Bestanden. In de app Bestanden kunt u op de zoekbalk tikken, een bestandsnaam typen, deze lang ingedrukt houden en 'Info ophalen' selecteren. Als u naar beneden scrolt, ziet u het pad in Bestanden in de “Waar” sectie.
 • Android:Net als bij iOS zie je meestal niet het onbewerkte systeempad van bestanden in Android tijdens het gebruik van apps, maar het is mogelijk tijdens het gebruik van een Bestandsbeheer (zoals Files by Google). Tik in Bestanden van Google bijvoorbeeld op het vergrootglaspictogram en typ de bestandsnaam om naar te zoeken. Tik in de resultatenlijst op de knop met de drie stippen op het bestand en selecteer “Bestandsinfo.” In de pop-up die wordt geopend, ziet u het volledige systeempad vermeld.
 • ChomeOS:Net als Android probeert ChromeOS op Chomebooks over het algemeen het bestandssysteem voor gebruikers te verbergen, hoewel u bestanden kunt beheren in de app Bestanden. Om het pad van een bestand te vinden, start u de app Bestanden en klikt u vervolgens op het vergrootglaspictogram in de werkbalk. Typ een bestandsnaam en klik in de resultatenlijst met de rechtermuisknop op een bestand en selecteer 'Info ophalen'. U ziet het pad van het bestand in het infovenster dat verschijnt onder 'Bestandslocatie'.

The Verge meldde onlangs dat vanwege de opkomst van besturingssystemen die het bestandssysteem meestal verbergen voor gebruikers (zoals iOS op iPhone), hebben sommige studenten moeite met het concept van het opslaan of lokaliseren van bestanden in een bepaald bestandspad of -locatie. Maar nu weet je dat zelfs als een besturingssysteem concepten van bestandspad of directoryhiërarchie voor je verduistert, er altijd ergens een pad is als je achter het gordijn gluurt. Veel succes!

GERELATEERD: 3 manieren om het huidige mappad op Mac te zien

LEES VOLGENDE

 • › Ontvang e-mailmeldingen van Outlook in Chrome met deze extensie
 • › De beste 4K-tv's voor de feestdagen 2021: voor elk wat wils
 • › Wat is E-Ink en hoe werkt het?
 • › Hoe beïnvloeden verversingssnelheden het gamen?
 • › Hoe te trick-or-treat in ‘Animal Crossing: New Horizons’ voor Halloween