Wat is E-Ink en hoe werkt het?

0
320
A. Aleksandravicius/Shutterstock.com

Als je al een tijdje fysieke boeken leest en je wilt overstappen op digitale kopieën, wil je misschien een E-Ink-apparaat proberen. Lees verder voor meer informatie over E-Ink, de voordelen ervan en waar de technologie naartoe gaat.

E-Ink en hoe het werkt

E-ink, ook wel bekend als “elektronische inkt” of “elektronisch papier,” is een type displaytechnologie die bekend staat om zijn lage stroomverbruik en visuele gelijkenis met inkt op papier. Deze functies maken hem perfect geschikt voor veel e-readers, zoals Amazon Kindle- en Kobo-apparaten.

In tegenstelling tot traditionele weergaveapparaten zoals LED en TN, die vaak uit afzonderlijke pixels bestaan ​​die elk een kleur weergeven, zijn e-ink-apparaten veel meer afhankelijk van fascinerende chemie. E-Ink-displays zijn gemaakt van een dunne film bovenop miljoenen kleine capsules gevuld met een hoop deeltjes die in een heldere vloeistof drijven. Deze deeltjes zijn allemaal gekleurd met een specifiek pigment: in grijswaardendisplays zijn die pigmenten zwart of wit.

E Ink

Deze deeltjes zijn ingesteld om te bewegen, afhankelijk van het type elektrische lading dat ze ontvangen. Zwart zal bijvoorbeeld stijgen wanneer het wordt blootgesteld aan een negatieve lading en wit zal stijgen wanneer het wordt blootgesteld aan een positieve lading. Daarom werkt een E-Ink-display door deze kleine elektrische signalen naar al deze capsules te sturen. Als een bepaalde plek zwart zou moeten zijn, stuurt het apparaat een negatieve lading om zwart naar de top te verplaatsen. Als je meer wilt lezen over dit proces, bekijk dan deze handige gids over Visionect.

Dat is de reden waarom apparaten die met deze schermen zijn uitgerust, over het algemeen een fenomenale levensduur van de batterij hebben. In tegenstelling tot een LED-display, dat altijd gekleurd licht gebruikt, verbruiken E-Ink-displays alleen stroom wanneer de opstelling van de kleuren op het display moet worden gewijzigd. Het scherm neemt vrijwel geen stroom in beslag als u gewoon de woorden op het scherm leest.

Een snelle geschiedenis over E-Ink

Hoewel het de generieke naam is geworden die voor deze schermen wordt gebruikt, is E-Ink een commerciële technologie die eigendom is van de E-Ink Corporation. Een groep wetenschappers en ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab ontwikkelde het in 1996. In 1997 richtten deze onderzoekers het bedrijf op dat eigenaar is van het patent op e-inkt. Ze werden uiteindelijk in 2016 opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.

Advertentie

E-Ink werd later algemeen geaccepteerd dankzij de opkomst van e-books, met name bij grote digitale boekverkopers zoals Amazon, Kobo en Barnes & Edele. Deze bedrijven hebben hun e-ink-lezers, of eReaders, uitgebracht als aanvulling op de digitale boeken die ze verkopen. E-Ink heeft ook enig nut in andere apparaten, zoals digitale tablets, mobiele telefoons en notebooks.

E-Ink heeft vele iteraties gekend sinds de lancering van de eerste generatie E-Ink Vizplex in 2007. In 2010 werd de E-ink Pearl het eerste e-ink display dat op grote schaal werd gebruikt in de markt. Veel van de meest gebruikte eReaders gebruiken deze technologie nog steeds. Sindsdien zijn er veel herhalingen geweest, zoals de E-Ink Carta, die gebruikmaakte van een scherm met hoog contrast en hoge resolutie, en de E-Ink Kaleido, die een kleurenfilter gebruikt om een ​​reeks kleuren weer te geven.

Makkelijker voor de ogen?

We hebben in het verleden enkele voordelen van E-Ink besproken door E-Ink te vergelijken met LCD-technologie. Afgezien van het enorme verschil in stroomverbruik, waar eReaders vaak weken mee kunnen zonder opladen, zijn er nog andere significante verschillen.

E-Ink is oneindig veel beter als je in direct daglicht leest, omdat er geen schittering op de schermen is. Je krijgt ook een deel van de esthetische waarde van het lezen van iets dat op papier lijkt, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die overstappen van traditioneel lezen. Ten slotte is er de prijs: E-Ink-apparaten zijn meestal een van de meest betaalbare op de markt vanwege hun niet-veeleisende specificaties en omdat hun fabrikanten uiteindelijk inkomsten zullen genereren met de verkoop van boeken.

GERELATEERD: E Ink versus LCD: welk scherm is het beste om te lezen?

E-Ink-apparaten gaan vooruit

reMarkable

Een van de meest opwindende alternatieve toepassingen van e-inkt is het maken van aantekeningen. Hoewel het scherm niet volledig is gebouwd om dit te ondersteunen, biedt het nog steeds een ervaring om aantekeningen te maken die totaal anders is dan bij elke traditionele tablet. Dat is de reden waarom sommige bedrijven het waagden om ermee te experimenteren als een primair touchscreen.

Advertentie

In 2020 bracht een Noors bedrijf genaamd reMarkable hun tweede versie van een e-inkttablet uit die speciaal bedoeld was voor het maken van aantekeningen. De reMarkable had vrij bescheiden specificaties, een kleine body en een aangepaste versie van Linux. Het bevatte ook een pen voor het maken van aantekeningen. Hoewel tech-enthousiastelingen de prestaties als vrij matig vonden voor de prijs, bood het nog steeds een fascinerende kijk op hoe het gebruik van e-ink-technologie als invoerapparaat eruit zou zien.

Voorlopig lijkt het erop dat e-ink een blijvertje is. Het gebruik van e-books blijft groeien en e-readers van bedrijven als Amazon en Kobo worden steeds aantrekkelijker geprijsd. Ook zet het bedrijf achter e-ink zich in om zijn technologie voortdurend te verbeteren, met nieuwe versies die om de paar jaar verschijnen.

Als je geïnteresseerd bent in een eReader met een e-ink-display, misschien wil je een van de tablets bekijken die we hebben genoemd in onze verzameling van de beste eReaders.

GERELATEERD: De beste eReaders voor de feestdagen 2021 om altijd en overal te lezen

LEES VOLGENDE

  • › Ontvang e-mailmeldingen van Outlook in Chrome met deze extensie
  • › De beste 4K-tv's voor de feestdagen 2021: voor elk wat wils
  • › Hoe beïnvloeden verversingssnelheden het gamen?
  • › Wat zijn computerbestanden en -mappen?
  • › Hoe te trick-or-treat in ‘Animal Crossing: New Horizons’ voor Halloween