Vad är datorfiler och mappar?

0
57
Stokkete/Shutterstock.com

Filer och mappar är en vanlig metafor för lagring av data på en dator. Även en modern enhet som döljer filer från dig så mycket som möjligt använder dem fortfarande under huven. Här är en titt på vilka filer och mappar som är — och hur datorer började på det sättet.

Vad är en fil? < /h2>

När det gäller datorer är en fil en abstrakt idé. Det är ett begreppsobjekt — mer exakt, en grupp relaterade datorposter som behandlas som en enda enhet. Metoden med vilken datoroperativsystem lagrar och hämtar filer från disken kallas ett filsystem.

RELATERAD Vad är ett filsystem och varför finns det så många av dem?

Filer håller ihop relaterad data så att den inte går förlorad eller oorganiserad, så att du kan hitta den när du behöver läsa eller bearbeta den. Vanligtvis representerar varje fil ett enda dokument (t.ex. en bokrapport), ett kalkylblad, en digital bild, en video, en låt eller på annat sätt. En fil kan också vara ett program som berättar för en dator vad de ska göra.

Program använder många filer för att fungera, inklusive körbara programfiler (som innehåller instruktionerna som krävs för att köra programmet), konfigurationsfiler (som programmet hur man kör det) och datafiler som kan lagra extra information på ett modulärt sätt.

Idag, tack vare grafiska operativsystemikoner, tror många att en fil motsvarar ett dokument som ett papper eller kanske ett fotografiskt tryck. Intressant nog är termen “ datorfil ” härstammade på 1950-talet från en annan (men relaterad) metafor.

Filmetafors ursprung

På ett pappersbaserat kontor, en “ fil ” är en uppsättning dokument som lagras tillsammans i en behållare eller en låda, till exempel i ett arkivskåp. En fil kan också vara namnet på själva skåpet. I början av datorerna använde många datorer stansade kort för att lagra data. Varje kort innehöll inte mycket information, så ett program eller en uppsättning rekord sträckte sig vanligtvis över en bunt med stansade kort. När de inte användes lagrades dessa kortbuntar ofta i en fil (en samling relaterade kort grupperade tillsammans) i ett speciellt arkivskåp eller i stora kar som kallas “ tubfiler. ”

< figure style = "width: 650px" class = "wp-caption alignnone"> Arbetare drar ut stansade kort från en karfil, cirka 1960. IBM/Computer History Museum

När det var dags att ladda in data i datorn skulle någon hämta en “ fil med stansade kort ” och ladda den i en maskin för läsning. Så vid denna tidpunkt var en datorfil bara en fysisk samling av poster lagrade på papper. Senare, när magnettejp kom till datoranvändning, “ filer ” var fortfarande typiskt förknippade med själva fysiska mediet (t.ex. en “bandfil”), eftersom data lagrades på ett linjärt sätt och associerades med andra poster genom dess placering på en fysisk bandrulle.

Enligt Encyclopedia of Computer Science av Anthony Ralston (1976), när magnetiska skivor med slumpmässig åtkomst kom på scenen, kom begreppet en “ datorfil ” började bryta sig loss från sina fysiska begränsningar. När hårddiskarna blev tillräckligt stora kunde en datorfil (en samling relaterade poster, kom ihåg) plötsligt leva var som helst på disken, till och med delad i bitar, det vill säga inte nödvändigtvis lagras på ett fysiskt sammanhängande sätt på disken ’ s yta. Vid den tidpunkten blev en datorfil ett logiskt koncept: en samling data som definieras av ett digitalt index snarare än en samling av data som fysiskt grupperas ihop. Den definitionen kvarstår idag.

Vad är en mapp?

En mapp är en samling filer. I moderna operativsystem kan varje mapp vanligtvis innehålla filer, andra mappar eller båda. Mappar är ett bra sätt att organisera filer i grupper som är vettiga för senare hämtning.

En potentiellt förvirrande aspekt av mappar är att de också ibland kallas “ kataloger. ” Det beror på att en “ katalog ” var en tidigare term av en lista med filer på en disk. När PC -operativsystem började stödja underkataloger (kataloger i kataloger) på större diskar på 1980 -talet använde människor kataloger för att gruppera relaterade filer på samma sätt som vi använder mappar idag.

Mega Pixel/Shutterstock.com

Det moderna konceptet med en “ mapp ” på en dator har sitt ursprung från 1981 med Xerox Star -operativsystemet, som representerade kataloger med ikoner som såg ut som manila -filmappar som används med papper i en kontorsmiljö. Senare populariserade Apple Macintosh detta koncept för mappen som katalog, och Windows antog det också.

RELATERAT: Macintosh System 1: Vad var Apples Mac OS 1.0 gillar?

Mappar kontra kataloger — och kataloghierarki

I de flesta operativsystem, mappar och kataloger är i princip samma sak, även om mappar ibland kan vara speciella behållare för andra saker än filer, till exempel grupper av inställningar eller alternativ i vissa versioner av Windows.

Annonsering

Vad som är viktigt att veta är att kataloger vanligtvis är hierarkiska. Det vill säga att varje katalog kan innehålla andra kataloger, som själva innehåller filer eller kataloger. Om du visuellt kartlägger det resulterande boet i kataloger kommer det att se ut som grenarna på ett träd som kommer från en huvudstam, där stammen representerar huvudkatalogen (eller roten).

Ett illustrerat exempel på ett katalogträd. Martial Red/Shutterstock.com

Hierarkiska filsystem har sitt ursprung i Multics på 1960-talet, och tidiga PC-operativsystem stöder ofta inte kataloghierarki (MS-DOS 1.0 eller det ursprungliga Mac OS, till exempel ) tills hårddiskar (som kan lagra många disketter värda data) blev vanligare i mitten av 1980-talet.

RELATERAT: 40 år senare: Hur var det att använda en IBM -dator 1981?

Vad är en filväg?

En referens till platsen för en fil i kataloghierarkin kallas en sökväg. En sökväg är ungefär som en adress som berättar (eller ett program) hur du hittar en fil. I Windows ser en sökväg, när den skrivs ut, typiskt ut ungefär så här:

C: Users Benj Desktop Photos Photo.jpg

Om du ser det grafiskt i Utforskaren som ikoner ser du denna sökväg som kapslade mappar som finns i varandra. Eller så kanske du ser en ströbröd som läser “ [Användarnamn] & gt; Skrivbord & gt; Foton ” medan du tittar på den aktuella platsen för “ Photo.jpg. ” Men på kommandoraden använder Windows backslash -tecknet (“ ”) för att separera kataloger i en sökväg istället för fönster och ikoner.

RELATERAD Hur man kopierar hela sökvägen till en fil i Windows 10

När du läser Windows -sökvägen går hierarkin från vänster till höger, med de mappar som finns skrivna till vänster om dem inom. Så först ser du “ C: , ” vilket är namnet på hårddisken (“ C: ”) ihopparad med rotkatalogen (“ ”), sedan “ Användare, ” som är en katalog utanför “ C: , ” sedan “ Benj ” katalogen, som finns i “ Användare ” mapp och så vidare. I slutändan kommer du till “ Photo.jpg, ” vilken är filen i fråga, och du vet exakt var den ligger på enheten.

Annonsering

På en Mac kan en sökväg på kommandoraden se ut ungefär så här: < /p>

/Users/Benj/Documents/Photos/Photo.jpg

Som med Windows läser du sökvägen från vänster till höger och ökar i hierarkiskt djup när du flyttar till höger. I stället för snedstrecket i Windows (“ ”) använder macOS och andra Unix-liknande operativsystem ett snedstreck (“/”) för att separera katalogerna i en sökväg.

När du bläddrar i mappar i macOS Finder ser du den aktuella sökvägen som ett brödsmul längst ner i fönstret, till exempel “ Macintosh HD & gt; Användare & gt; [Användarnamn] & gt; Dokument & gt; Foton ” om du har “ Visa sökvägsfält ” aktiverad (tryck på Option+Command+P eller välj Visa & gt; Visa sökfält i menyraden). I så fall representerar varje vinkelparentes (“ & gt; ”) en annan nivå i mapphierarkin som liknar en snedstreck (“/”).

Vad är filformat?

Ett filformat beskriver hur data lagras i en fil. Olika program hanterar data på olika sätt, och för att programmet ska förstå data i en fil måste data formateras på ett visst sätt. Olika filformat och metadata som är kopplade till dem gör att operativsystem (och applikationer) kan skilja mellan olika filtyper.

RELATERAD Vad är en filtillägg?

Filformat är ofta märkta med filtillägg, som vanligtvis är förkortningar med tre eller fyra bokstäver i slutet av ett filnamn bakom en period.

Annonsering

Exempel på filformat och deras tillägg inkluderar “ .JPG ” för JPEG -bildfiler, “ .MP3 ” för MP3 -ljudfiler eller .HTML för HTML -webbsidefiler. Det finns tusentals olika filformat, och att förstå dem är en av de största utmaningarna i datorer idag — särskilt när det gäller läsformat som skapats av föråldrad programvara.

Hitta en fils plats

Så du letar efter en fil. Hur hittar du det – och hur hittar du dess plats (sökväg)? Det beror på vilket operativsystem du använder.

 • Windows 10: Tryck på Windows+s på tangentbordet och skriv in namnet på filen du vill hitta. I resultaten högerklickar du på filen och väljer “ Öppna filplats. ” Utforskaren öppnar filens plats i ett fönster, och du hittar dess sökväg i adressfältet högst upp i fönstret. Eller så kan du högerklicka på filen i Utforskaren och välja “ Kopiera som sökväg, ” klistra sedan in sökvägen var du än behöver den.
 • Windows 11: Precis som med Windows 10, tryck på Windows+s på tangentbordet och skriv in namnet på filen du vill hitta. I resultaten kommer du att se sökvägen i informationsfönstret under “ Location. ” Du kan också högerklicka på filen i resultaten och välja “ Kopiera som sökväg ” för att få hela systemvägen till filen, som du sedan kan klistra in i valfri app eller dokument.
 • macOS: För att göra en snabb sökning, använd Spotlight: Tryck på Command+Space eller klicka på den lilla förstoringsglasikonen i menyraden högst upp på skärmen. Skriv in filnamnet du letar efter och klicka sedan på “ Visa alla i Finder ” längst ner i resultatlistan. Väl i Finder högerklickar du på filen och väljer “ Visa i slutande mapp. ” När filplatsen öppnas i ett fönster, visar sökvägsfältet genom att trycka på Alternativ+Kommando+P (eller välj Visa & gt; Visa sökvägsfält i menyraden) och du kommer att se sökvägen i brödsmulor längst ner av fönstret. Om du högerklickar på filen i ströbrödssökvägen kan du välja “ Kopiera som sökvägsnamn, ” klistra sedan in sökvägen i vad du vill.
 • iPhone/iPad: På dessa plattformar kommer du aldrig att se rågatans sökväg för någon fil eftersom den är dold för användaren. Men du kan söka efter appar och dokument som sveper ner med ett finger på startskärmen och skriver ett namn. Om du laddade ner en fil kan du också oftast hitta den i “ Nedladdningar ” katalog i appen Filer. I appen Filer kan du trycka på sökfältet, skriva ett filnamn, sedan trycka länge på det och välja “ Hämta information. ” Om du rullar ner ser du dess väg inom Filer i “ Where ” avsnitt.
 • Android: Precis som iOS ser du vanligtvis inte den råa systemvägen för filer i Android när du använder appar, men det är möjligt när du använder en filhanterare (t.ex. Files by Google). I Files By Google, tryck till exempel på förstoringsglasikonen och skriv in filnamn för att söka efter. I resultatlistan, tryck på knappen med tre prickar och välj “ Filinfo. ” I popup-fönstret som öppnas ser du hela systemvägen listad.
 • ChomeOS: I likhet med Android försöker ChromeOS på Chomebooks i allmänhet att dölja filsystemet för användare, även om du kan hantera filer i appen Filer. För att hitta en fils sökväg, starta appen Filer och klicka sedan på förstoringsglasikonen i verktygsfältet. Skriv in ett filnamn och högerklicka på en fil i resultatlistan och välj “ Hämta information. ” Du kommer att se filens sökväg i informationsrutan som dyker upp under Filplats. ”

The Verge rapporterade nyligen att pga. ökningen av operativsystem som för det mesta döljer filsystemet för användare (t.ex. iOS på iPhone), har vissa studenter svårt med konceptet att lagra eller lokalisera filer i en viss sökväg eller plats. Men nu vet du att även om ett operativsystem döljer begreppen filväg eller kataloghierarki från dig, finns det alltid en sökväg någonstans om du kikar bakom gardinen. Lycka till!

RELATERAD: 3 sätt att se den aktuella mappvägen på Mac

LÄS NÄSTA

 • & rsaquo; Få Outlook -e -postaviseringar i Chrome med denna tillägg
 • & rsaquo; De bästa 4K -TV -apparaterna för semester 2021: Något för alla
 • & rsaquo; Vad är E-Ink och hur fungerar det?
 • & rsaquo; Hur påverkar uppdateringspriser spel?
 • & rsaquo; Hur man lurar eller behandlar i ‘ Animal Crossing: New Horizons ’ för Halloween