Snö och regn i stora delar av landet i veckan – SMHI varnar för halka på vägarna

0
54

Fram med vinterdäck och mössa! Det skriver nyhetsbyrån TT inför veckans vinterväder. Snö och regn väntas i stora delar av landet. SMHI varnar för snö och plötslig ishalka i Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. I det sistnämnda länet kan det falla mellan 20 och 30 centimeter snö på tisdagen och onsdagen. – Det blir en bra start på snösäsongen i norra Norrland, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen. Men även längre söderut, där nederbörden faller som regn, kan det bli halt på vägarna och vara läge att ta fram vinterdäcken, enligt SMHI. – Att det kan vara halt kan vara svårt att se som förare och intuitivt kanske man inte förväntar sig ishalka på vägen när det regnar, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI, till TT.