Serieroman och samiskt nomineras till Augustpriset

0
123

När nomineringarna till Augustipriset presenteras återfinns verk om exilens trauma, inlandsskildringar och om hur det är att vara jude i Sverige. Mats Jonsson blir med sitt verk ”När vi var samer” den första att nomineras i Augustpriset skönlitterära kategori för en serieroman, rapporterar TT. – Det är något som vi i seriebranschen har arbetat för i decennier. Det har kommit så många bra serieromaner år efter år och till slut har vi brutit igenom, säger han. Johnssons verk är inte den enda samiska berättelsen som nomineras i år. Moa Backe Åstots ”Himlabrand”, som handlar om att vara ung same och gay i dagens Sverige finns också med bland nomineringarna. Se alla nomineringar i listan nedan. Årets svenska skönlitterära bok: ”Eufori. En roman om Sylvia Plath” av Elin Cullhed ”Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet” av Kjell Espmark ”Europa” av Maxim Grigoriev ”När vi var samer” av Mats Jonsson ”Singulariteten” av Balsam Karam ”Den svarta månens år” av Ellen Mattson Årets svenska fackbok: ”Judarnas historia i Sverige” av Carl Henrik Carlsson ”Dante – den fö̈rste fö̈rfattaren” av Anders Cullhed ”Dolda gudar. En bok om allt som inte går fö̈rlorat i en översättning” av Nils Håkanson ”Knäböj” av Sara Martinsson ”Mönstersamhä̈llet” av Anneli Rogeman ”Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII” av Magnus Västerbro Årets svenska barn- och ungdomsbok: ”Furan” av Lisen Adbåge ”Himlabrand” av Moa Backe Åstot ”Ett rum till Lisen” av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge ”Om du möter en björn” av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam ”Nattkorpen” av Johan Rundberg ”Min mamma är snabbare än din!” av Emma Virke och Joanna Hellgren Lilla Augustpriset: ”Stelnat vatten” av Daniella Ahlbin Berg, Ängelholm ”Min ursäkt” av Mirja Flodin, Nästansjö ”Bykefloa” av Matilda Modig, Lund ”Tystnadens tankar” av Mary Pope, Johanneshov ”Det lovas inte vackert väder” av Vilja Slagbrand, Årsta ”Gråten i halsen och jag ler” av Vilma Strandvik, Stockholm