Hur påverkar uppdateringspriser spel?

0
57
sezer66/Shutterstock.com

En bildskärms uppdateringsfrekvens är en viktig specifikation du bör vara mycket uppmärksam på om du köper en bildskärm för PC -spel eller använder med en modern konsol. Detta gäller särskilt om du är en konkurrenskraftig spelare som letar efter en fördel.

Vad gör “ Uppdateringsfrekvens ” Medel?

Termen “ uppdateringsfrekvens ” används för att beskriva hur många gånger en bildskärm uppdateras på en enda sekund. Detta mäts i hertz (Hz), med de flesta vanliga bildskärmar som är avsedda för kontorsbruk med en uppdateringsfrekvens på 60Hz, även om högre uppdateringsfrekvenser blir allt vanligare.

Alla skärmar använder detta mått, oavsett om du ser det citerat på rutan eller inte. Detta inkluderar smartphones och surfplattor, varav de flesta använder 60Hz -skärmar. Tillverkare är snabba med att påpeka modeller med högre uppdateringsfrekvens som använder 90Hz -skärmar (som Googles Pixel 5), även om vissa tillverkare som Apple döljer detta nummer bakom marknadsföringsvillkor som “ ProMotion ” som används för att beskriva iPad Pro ’ s 120Hz-skärm.

Apple

Även tv -apparater har nu högre uppdateringshastigheter tack vare ett tryck på 120Hz -spel från Microsofts Xbox Series -konsoler och Sonys PlayStation 5. Dessa spelautomater använder den stora bandbredd som tillhandahålls av HDMI 2.1 -standarden för att köra vissa spel på 4K med HDR i 120 Hz-läge.

Vad kvalificerar sig som en “ High ” Uppdateringsfrekvens?

En vanlig stationär bildskärm, budgetmarttelefon eller TV på instegsnivå har en uppdateringsfrekvens på cirka 60 till 75 Hz. Detta är bra för de flesta aktiviteter, inklusive att surfa på nätet, svepa genom sociala medier eller spela spel i en icke-konkurrenskraftig miljö.

Annonsering

Generellt sett är allt över 120 Hz kvalificerat som en “ hög ” uppdateringsfrekvensvisning, eftersom den är högre än den etablerade standarden på 60Hz. Det finns ingen hård definition för vad som kvalificerar sig som “ hög ” och vissa kanske tolkar detta annorlunda.

120Hz -spel har dragits i rampljuset med ankomsten av en ny generation konsoler 2020. Majoriteten av tv -apparater som tillverkas vid lanseringen levereras fortfarande med 60Hz -paneler men förväntar sig att se fler modeller levereras med paneler som flimrar vid 120Hz (och HDMI 2.1 portar som är nödvändiga för 4K-spel med högre uppdateringshastigheter).

Asus

Nästa steg för PC -spelare är 144Hz -skärmar. Frågan om varför 144Hz är det magiska numret har många teorier, inklusive marknadsföring, det faktum att 144Hz är en multipel av 24 (med 24p är den filmiska bildfrekvensen) och begränsningar i bandbredd för DVI -anslutningen. Många 144 Hz -skärmar kan “ överklockas ” till 165Hz genom att helt enkelt tvinga uppdateringsfrekvensen under skärminställningar.

På high-end finns 240Hz och 360Hz-skärmar som ASUS ROG Swift PG259QN. I det här skedet kan många spelare inte se skillnaden mellan de två, även om lägre latens i den högre änden kan vara fördelaktig.

High Frame Priser kräver höga uppdateringspriser

Eftersom en bildskärms uppdateringsfrekvens avgör hur många gånger en uppdatering sker varje sekund, är uppdateringshastigheten för en bildskärm nära knuten till bildhastigheten (mätt i bildrutor per sekund eller fps). Om du spelar ett spel med 120 bilder per sekund på en 60Hz -skärm kan din skärm bara visa dig hälften av bildramarna som din GPU producerar.

För att höga bildfrekvenser ska vara “ värda det ” du behöver en bildskärm som kan hålla jämna steg med din GPU, och det innebär att du köper en bildskärm med hög uppdateringsfrekvens. Om din dator inte kan släppa ut höga uppdateringshastigheter i de spel du spelar, är det kanske inte värt att köpa en höguppdateringsfrekvens för spel.

Annonsering

Många spelare skruva ner grafiska inställningar inklusive upplösning, texturkvalitet och efterbehandlingseffekter som antialiasing för att få bästa möjliga bildhastighet. Detta gäller särskilt i konkurrenskraftiga spelkretsar, där högre bildhastigheter kan ge en fördel jämfört med konkurrenterna.

Eftersom högre uppdateringshastigheter normalt kräver högre prislappar väljer många spelare mindre 24-tums och 27-tums skärmar för att hålla priset nere. Många av dessa bildskärmar överstiger inte 1080p eller 1440p när det gäller upplösning, men om du har en stor budget kan du få tag på ultrabreda 240Hz -skärmar som Samsung Odyssey G9.

SAMSUNG 49 Odyssey G9 240hz Gaming Monitor

Uppdateringsfrekvensen på 240 Hz i kombination med den böjda skärmen och QLED-tekniken erbjuder en uppslukande spelupplevelse med en konkurrensfördel.

Amazon

$ 1399,99

Högre uppdateringsfrekvenser innebär en mer responsiv skärm.

En bildskärm som uppdateras vid 60Hz kan visa en ny bild var 1/60 sekund. Om du fördubblar uppdateringsfrekvensen kan du skapa en ny bild var 1/120 sekund. Detta förlitar sig på din dator eller konsolens förmåga att leverera en konsekvent bildhastighet, naturligtvis.

Högre bildhastigheter betyder lägre bildtider (eller den tid det tar att visa en ny bildruta). En 60Hz -skärm som körs med 60fps visar en ny bildram var 16.667 millisekund (detta beror på att det finns 1000 millisekunder på en sekund och 1000/60 = 16.667). En 120 Hz-bildskärm med 120 fps skär upp detta på mitten, med en ny ram var 8,333 millisekund.

Att fördubbla den synliga bildhastigheten och halvera bildtiden har en märkbar skillnad när det gäller hur smidig åtgärden ser ut på- skärm. Faktum är att inte alla direkt kan se eller känna nyttan, men de flesta märker det när de går tillbaka till en 60Hz -skärm, särskilt efter att ha spelat på 144Hz eller längre.

RELATED 1440p vs 1080p Monitorer för spel och arbete

Tänk dig att du spelar en tävlingsskytt. Du får feedback om vad som händer på skärmen var 1/60 sekund, inklusive alla åtgärder du eller dina konkurrenter gör. Du har också din bildskärms svarstid för att faktorera, vilket kan vara några millisekunder. En 240 Hz -bildskärm kan teoretiskt leverera fyra gånger så många bildrutor varje sekund, vilket ger dig mer feedback om vad som händer och en smidigare spelupplevelse att starta.

Annonsering

Linus Tech Tips YouTube -kanalen tittade på detta fenomen i sin video om 240Hz -hastighetens effekt på spel.

Det finns naturligtvis andra faktorer, till exempel hur lång tid det tar för din dator att bearbeta din input och hur snabbt din GPU kan göra en ny ram klar. Bildskärmens uppdateringsfrekvens är bara en del av ekvationen, men det är också en av de enklaste ändringarna du kan göra för att förbättra spelarens upplevelse.

Det är därför konkurrenskraftiga spelare är så angelägna om att maximera sina bildfrekvenser, även på bekostnad av grafisk trohet. Ju mer feedback du får och desto mer flytande dina handlingar visas på skärmen, desto bättre.

Naturligtvis påverkar detta inte bara spel, allt känns bättre med högre uppdateringshastigheter. Även att dra fönster runt skrivbordet eller skrubba igenom en tidslinje i en videoredigerare blir märkbart mjukare, med mindre “ wobble ” och flimmer.

Variabel uppdateringsfrekvens är nu standard

Variabel uppdateringsfrekvens (VRR) -teknologi som NVIDIA G-SYNC, AMDs FreeSync och HDMI 2.1 VRR-standarden har utvecklats för att eliminera skärmar. Rivning uppstår när GPU: n inte kan rita en ram inom den önskade bildtiden, så en halv ram skickas istället. Det betyder att hälften av den gamla ramen fortsätter på skärmen, vilket resulterar i en ful reva.

Annons

Genom att instruera monitorn att vänta (och duplicera bildrutor om det behövs) skickas aldrig halva bildrutor och rivning sker inte längre. Lyckligtvis är variabel uppdateringshastighetsteknik nu standard på de allra flesta bildskärmar, oavsett om de stöder höga uppdateringsfrekvenser eller inte.

VRR fungerar tillsammans med måluppdateringsfrekvenser som 120Hz eller 240Hz genom att justera uppdateringsfrekvensen i farten. Se till att du matchar VRR-tekniken i din bildskärm med grafikkortets funktioner för att undvika besvikelse.

Välja en höguppdateringshastighetsmätare

Du bör matcha bildskärmens uppdateringsfrekvens med datorns prestanda. Om du inte planerar att uppgradera din dator snart kan det vara slöseri med att köpa en bildskärm med en uppdateringsfrekvens som din dator aldrig kommer att uppnå (om du inte lever för det silkeslena skrivbordet).

Du kan kolla in vår guide för att köpa en spelmonitor och läsa mer om vilka funktioner du ska leta efter på en spel -TV.

Den bästa spel bildskärmar för Holiday 2021: Game Your Way Bästa spelmonitor övergripande Asus ROG Strix XG27UQ Amazon

$ 929,00
& nbsp ;

Bästa budgetspelmonitor Acer Nitro XF243Y Amazon

$ 229,99
& nbsp;

Bästa 4K-spelmonitor LG C1 Amazon

$ 1296,99
& nbsp;

Bästa krökt spelmonitor Samsung Odyssey Neo G9 Amazon

$ 1399,99
& nbsp;

Bästa 144 Hz spelmonitor Gigabyte M27Q Amazon

$ 309,99
$ 359,99 Spara 14%

Bästa 240Hz spelmonitor Samsung Odyssey G7 Amazon

$ 636,69
$ 699,99 Spara 9%

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här aktiverar du mörkt läge i Google Maps på iPhone och iPad
  • & rsaquo; Fördröjd: Universal Control kommer inte att startas med macOS Monterey
  • & rsaquo; Din Mac får macOS Monterey den 25 oktober 2021
  • & rsaquo; Så här får du din Windows 11 -dator aldrig att gå i viloläge
  • & rsaquo; Vad är skillnaden mellan Apples M1, M1 Pro och M1 Max?