Hur man testar datorns RAM -minne för problem

0
57
daniiD/Shutterstock.com

Kraschar, fryser din dator eller bara är instabil? Det kan vara ett problem med dess RAM -minne. För att kontrollera kan du använda ett dolt systemverktyg som ingår i Windows 11, 10 och 7 — eller ladda ner och starta ett mer avancerat verktyg.

Innehållsförteckning

Hur RAM -testverktyg fungerar
Alternativ 1: Kör Windows Memory Diagnostic
Alternativ 2: Starta och kör MemTest86
Vad ska jag göra om ett minnestest hittar fel

Hur RAM -testverktyg fungerar

Datorn är slumpmässigt åtkomstminne (RAM) är dess arbetsminne. Din dators operativsystem och applikationer skriver kontinuerligt data till RAM och läser tillbaka dem. Till exempel, när du laddar en webbsida som den här, lagrar din webbläsare den i RAM -minne medan du läser den. När du startar ett PC-spel laddar spelet information från långsammare systemlagring (som en SSD-enhet eller hårddisk) till mycket snabbare RAM.

Om din dators RAM -minne är felaktigt kan detta orsaka problem. Din dator sparar data i RAM -minnet och hittar olika data när det läser RAM -minnet. Detta kan leda till programkrascher, systemstopp, dödsblå skärmar (BSOD), datakorruption och andra problem.

RELATERAD Vad är RAM? Allt du behöver veta

Dessa verktyg fungerar genom att skriva data till varje sektor i din dators RAM -minne och sedan läsa tillbaka dem i tur och ordning. Om verktyget läser ett annat värde indikerar detta att ditt RAM -minne är felaktigt.

De bästa RAM -testverktygen kräver att du startar om datorn till ett speciellt startbart system. Detta får Windows (eller ett annat operativsystem) ur vägen och säkerställer att verktyget har fullständig lågnivååtkomst till ditt RAM-minne. Det finns verktyg du kan köra från Windows, som HCI Design MemTest, men de kommer inte att vara lika tillförlitliga. Vi rekommenderar dem inte.

Alternativ 1: Kör Windows Memory Diagnostic

Windows har ett inbyggt RAM-minne testverktyg. Den ingår i Windows 10, Windows 11, Windows 7 och alla andra moderna versioner av Windows.

Annonsering

För att starta Windows Memory Diagnostic -verktyget, öppna Start -menyn, skriv & #8220; Windows Memory Diagnostic &#8221 ;, och tryck på Retur.

Du kan också trycka på Windows -tangenten+R, skriva “ mdsched.exe ” i dialogrutan Kör som visas och tryck på Enter.

Du måste starta om din dator för att utföra testet. Medan testet pågår kommer du inte att kunna använda din dator.

Klicka på “ Starta om nu och kontrollera om det finns problem (rekommenderas). ” Var noga med att spara ditt arbete först. Din dator startar omedelbart.

Din dator startas om och skärmen Windows Memory Diagnostics Tool visas. Låt det bara vara och låt det utföra testet. Det här kan ta flera minuter. Under den här processen ser du en förloppsindikator och en “ Status ” meddelande informerar dig om några problem har upptäckts under processen.

Annonsering

Du behöver dock inte titta på testet. Du kan lämna datorn ensam och komma tillbaka för att se resultaten senare.

När det är klart startar datorn automatiskt om och återgår till Windows skrivbord. När du har loggat in visas testresultaten.

Det är åtminstone vad verktyget säger ska hända. Resultaten visades inte automatiskt för oss på Windows 10. Men här hittar du dem om Windows inte visar dig.

Öppna först Event Viewer. Högerklicka på Start-knappen och välj “ Event Viewer &#8221 ;. Om du använder Windows 7, tryck på Windows -tangenten+R, skriv “ eventvwr.msc ” i dialogrutan Kör och tryck på Retur.

Navigera till Windows -loggar & gt; Systemet. Du kommer att se en lista med ett stort antal evenemang. Klicka på “ Hitta ” i den högra rutan.

Annonsering

Skriv “ MemoryDiagnostic ” i sökrutan och klicka på “ Hitta nästa. ” Du kommer att se resultatet som visas, liksom ytterligare information om ditt RAM -minne, längst ner i fönstret.

Alternativ 2: Starta och kör MemTest86

Om du letar efter ett mer kraftfullt testverktyg kan du ladda ner och använda MemTest86. Den utför ett större antal tester och kan hitta problem som det medföljande Windows -testet inte kommer att göra. De senaste versionerna av det här verktyget erbjuder en betald version med fler funktioner, även om gratisversionen borde göra allt du behöver. Du behöver inte betala för någonting. MemTest86 är signerat av Microsoft, så det fungerar även på system med Secure Boot aktiverat.

RELATERAT: Hur man startar och installerar Linux på en UEFI -dator med Secure Boot

Om du letar efter ett annat alternativ kan du också prova gratis och öppen källkod MemTest86+. Vi har dock använt MemTest86 länge.

Båda dessa är startbara, fristående verktyg. MemTest86 har en USB -bild som du kan kopiera till en USB -enhet. Kör bara EXE -filen som ingår i nedladdningen och tillhandahåll en extra USB -enhet för att skapa en startbar USB -enhet.

Varning: Skriva MemTest86 -bilden till en USB enheten raderar dess innehåll. Se till att du har säkerhetskopierat alla viktiga filer på enheten först.

RELATERAD: Så här startar du Din dator från en skiva eller USB -enhet

När du har skapat startbar media startar du om datorn och ber den starta från USB -enheten du kopierade minnetestverktyget till. < /p>

Verktyget startar och automatiskt börjar skanna ditt minne, kör igenom test efter test och informerar dig om det upptäcker ett problem. Det kommer att fortsätta testa tills du väljer att stoppa det, så att du kan testa hur minnet beter sig under en längre tid. Information om eventuella fel visas på din skärm. När du är klar kan du bara trycka på “ Esc ” nyckel för att avsluta den och starta om datorn.

Vad ska jag göra om ett minnestest hittar fel

Om minnestester ger dig fel är det mycket möjligt att ditt RAM -minne minst en av pinnarna är felaktigt och måste bytas ut. Vi rekommenderar att du kontaktar din PC: s tillverkare för service om det fortfarande är garanti.

RELATERAT Så här ser du hur mycket RAM -minne som finns i din dator (och dess hastighet)

Om du har lite ledigt RAM -minne kvar kan du byta ut dina nuvarande RAM -pinnar och se om din dator körs på ett tillförlitligt sätt med annat RAM -minne. Eller, om din dator har flera RAM -pinnar, kan du försöka ta bort en och se om det hjälper — du kanske kan avgöra RAM -komponenten som misslyckas och ersätta den.

Annonsering

Om du har byggt din egen dator eller bara har installerat RAM själv är det också möjligt att RAM -minnet inte är kompatibelt med ditt moderkort av någon anledning. Det är också möjligt att ditt RAM -minne inte kan köras på ett tillförlitligt sätt med nuvarande hastigheter, så du kanske vill justera RAM -hastigheten till en lägre inställning på skärmen för UEFI- eller BIOS -inställningar.

När du har gjort en ändring kan du köra RAM -testet igen för att se om det finns ett problem.

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Få Outlook -e -postaviseringar i Chrome med denna tillägg
  • & rsaquo; De bästa 4K -TV -apparaterna för semester 2021: Något för alla
  • & rsaquo; Vad är E-Ink och hur fungerar det?
  • & rsaquo; Hur påverkar uppdateringspriser spel?
  • & rsaquo; Vad är datorfiler och mappar?