Hoe beïnvloeden verversingssnelheden het gamen?

0
128
sezer66/Shutterstock.com

De verversingssnelheid van een monitor is een belangrijke specificatie waar je goed op moet letten als je een monitor koopt voor pc-gaming of gebruik met een moderne console. Dit geldt vooral als je een competitieve gamer bent die op zoek is naar een voorsprong.

Wat doet “Refresh Rate” Gemiddeld?

De term “vernieuwingsfrequentie” wordt gebruikt om te beschrijven hoe vaak een monitor in één seconde wordt bijgewerkt. Dit wordt gemeten in hertz (Hz), waarbij de meeste reguliere monitoren die zijn ontworpen voor kantoorgebruik een verversingssnelheid van 60 Hz hebben, hoewel hogere verversingsfrequenties steeds gebruikelijker worden.

Alle displays gebruiken deze statistiek, of u deze nu wel of niet op de doos ziet staan. Dit omvat smartphones en tablets, waarvan de meeste 60Hz-schermen gebruiken. Fabrikanten wijzen snel op modellen met een hogere verversingssnelheid die 90 Hz-schermen gebruiken (zoals Google's Pixel 5), hoewel sommige fabrikanten zoals Apple dit aantal verbergen achter marketingtermen zoals 'ProMotion'. die wordt gebruikt om het 120Hz-scherm van de iPad Pro te beschrijven.

Apple

Zelfs televisies hebben nu hogere verversingsfrequenties dankzij een push voor 120 Hz gaming van Microsoft's Xbox-serie consoles en Sony's PlayStation 5. Deze spelmachines gebruiken de ruime bandbreedte die wordt geboden door de HDMI 2.1-standaard om sommige games op 4K met HDR in 120 Hz-modus.

Wat kwalificeert als een “High” Vernieuwingsfrequentie?

Een standaard desktopmonitor, budgetsmartphone of instaptelevisie heeft een verversingssnelheid van ongeveer 60 tot 75 Hz. Dit is prima voor de meeste activiteiten, zoals surfen op internet, door sociale media vegen of games spelen in een niet-competitieve omgeving.

Advertentie

Over het algemeen kwalificeert alles boven 120 Hz als een “hoog” weergave van de verversingssnelheid, aangezien deze hoger is dan de vastgestelde standaard van 60 Hz. Er is geen harde definitie voor wat kwalificeert als “hoog” en sommigen interpreteren dit misschien anders.

120Hz-gaming is in de schijnwerpers gezet met de komst van een nieuwe generatie consoles in 2020. De meeste televisies die rond de lancering worden geproduceerd, worden nog steeds geleverd met 60Hz-panelen, maar verwachten dat er meer modellen zullen worden geleverd met panelen die flikkeren op 120Hz (en HDMI 2.1-poorten die nodig zijn voor 4K-gaming met hogere verversingsfrequenties).

Asus

De volgende stap voor pc-gamers zijn 144Hz-monitoren. De vraag waarom 144Hz het magische getal is, kent veel theorieën, waaronder marketing, het feit dat 144Hz een veelvoud is van 24 (waarbij 24p de filmische framesnelheid is) en bandbreedtebeperkingen van de DVI-verbinding. Veel 144Hz-monitoren kunnen worden “overklokt” naar 165 Hz door simpelweg de verversingssnelheid te forceren onder de weergave-instellingen.

De high-end zijn 240 Hz en 360 Hz monitoren zoals de ASUS ROG Swift PG259QN. In dit stadium kunnen veel gamers het verschil tussen de twee niet zien, hoewel een lagere latentie aan de hogere kant gunstig kan zijn.

High Frame Tarieven vereisen hoge vernieuwingsfrequenties

Aangezien de verversingssnelheid van een monitor bepaalt hoe vaak een verversing elke seconde plaatsvindt, is de verversingssnelheid van een monitor nauw verbonden met de framesnelheid (gemeten in frames per seconde of fps). Als je een game speelt met 120 fps op een 60 Hz-monitor, kan je scherm je maar de helft van de frames weergeven die je GPU produceert.

Om hoge framesnelheden 'de moeite waard' te laten zijn je hebt een scherm nodig dat je GPU kan bijhouden, en dat betekent dat je een scherm moet kopen met een hoge verversingssnelheid. Als je computer geen hoge verversingsfrequenties kan halen in de games die je speelt, is het misschien niet de moeite waard om een ​​monitor met een hoge verversingssnelheid voor gaming aan te schaffen.

Advertentie

Veel gamers verlaag grafische instellingen, waaronder resolutie, textuurkwaliteit en nabewerkingseffecten zoals anti-aliasing om de best mogelijke framesnelheid te krijgen. Dit geldt met name in competitieve gamekringen, waar hogere framesnelheden een voordeel kunnen opleveren ten opzichte van de concurrentie.

Omdat hogere verversingssnelheden normaal gesproken hogere prijskaartjes met zich meebrengen, kiezen veel gamers voor kleinere 24-inch en 27-inch schermen om de prijs laag te houden. Veel van deze monitoren zijn niet hoger dan 1080p of 1440p in termen van resolutie, maar als je een groot budget hebt, kun je ultrabrede 240Hz-monitoren zoals de Samsung Odyssey G9 in handen krijgen.

SAMSUNG 49 Odyssey G9 240hz gamingmonitor

De verversingssnelheid van 240 Hz in combinatie met het gebogen scherm en de QLED-technologie bieden een meeslepende game-ervaring met een concurrentievoordeel.

Amazon

$ 1.399,99

Hogere verversingssnelheden betekenen een responsiever scherm

Een monitor die ververst op 60 Hz kan elke 1/60 seconde een nieuw beeld weergeven. Als u de verversingssnelheid verdubbelt, kunt u elke 1/120 seconde een nieuw beeld produceren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het vermogen van uw computer of console om een ​​consistente framesnelheid te leveren.

Hogere framesnelheden betekenen lagere frametijden (of de tijd die nodig is om een ​​nieuw frame weer te geven). Een monitor van 60 Hz met 60 fps geeft elke 16,667 milliseconden een nieuw frame weer (dit komt omdat er 1000 milliseconden in een seconde zitten en 1000/60 = 16,667). Een 120Hz-monitor met 120fps halveert dit, met elke 8,333 milliseconden een nieuw frame.

Het verdubbelen van de zichtbare framesnelheid en het halveren van de frametijd heeft een merkbaar verschil in hoe soepel de actie op het scherm verschijnt. Inderdaad, niet iedereen kan het voordeel onmiddellijk zien of voelen, maar de meeste mensen merken het wel wanneer ze teruggaan naar een 60Hz-monitor, vooral na het spelen op 144Hz of hoger.

GERELATEERD1440p vs 1080p monitoren voor gaming en voor werk

Stel je voor dat je een competitieve shooter speelt. Je krijgt elke 1/60 seconde feedback over wat er op het scherm gebeurt, inclusief alle acties die jij of je concurrenten ondernemen. U moet ook rekening houden met de responstijd van uw monitor, die enkele milliseconden kan zijn. Een 240 Hz-monitor zou in theorie elke seconde vier keer zoveel frames kunnen leveren, waardoor je meer feedback krijgt over wat er gebeurt en een soepelere speelervaring om op te starten.

Advertentie

De Linus Tech Tips YouTube-kanaal heeft dit fenomeen bekeken in hun video over het effect van 240 Hz op gaming.

Er zijn natuurlijk andere factoren, zoals hoe lang het duurt voordat je computer je invoer verwerkt en hoe snel je GPU een nieuw frame klaar kan maken. De verversingssnelheid van de monitor is slechts een deel van de vergelijking, maar het is ook een van de gemakkelijkste veranderingen die je kunt maken om de ervaring van de speler te verbeteren.

Dit is de reden waarom competitieve gamers zo graag hun framerates willen maximaliseren, zelfs als dit ten koste gaat van de grafische betrouwbaarheid. Hoe meer feedback je ontvangt en hoe vloeiender je acties op het scherm verschijnen, hoe beter.

Dit heeft natuurlijk niet alleen invloed op gaming, alles voelt beter aan bij hogere verversingssnelheden. Zelfs het slepen van vensters over uw bureaublad of het schrobben door een tijdlijn in een video-editor zal merkbaar soepeler verlopen, met minder “wiebelen” en flikkeren.

Variabele vernieuwingsfrequentie is nu standaard

Variabele verversingssnelheid (VRR)-technologie zoals NVIDIA's G-SYNC, AMD's FreeSync en de HDMI 2.1 VRR-standaard is ontwikkeld om screen tearing te elimineren. Tearing treedt op wanneer de GPU niet in staat is om binnen de vereiste frametijd een frame te tekenen, dus in plaats daarvan wordt een half frame verzonden. Dit betekent dat de helft van het oude frame op het scherm blijft staan, wat resulteert in een lelijke scheur.

Advertentie

Door de monitor opdracht te geven te wachten (en indien nodig frames te dupliceren), worden er nooit halve frames verzonden en treedt er geen tearing meer op. Gelukkig is technologie met variabele verversingssnelheid nu standaard op de overgrote meerderheid van monitoren, of ze nu hoge verversingsfrequenties ondersteunen of niet.

VRR werkt in combinatie met doelverversingsfrequenties zoals 120Hz of 240Hz door de verversingssnelheid on-the-fly aan te passen. Zorg ervoor dat u de VRR-technologie in uw monitor afstemt op de mogelijkheden van uw grafische kaart om teleurstelling te voorkomen.

Een monitor met hoge vernieuwingsfrequentie kiezen

h2>

U moet de vernieuwingsfrequentie van uw monitor afstemmen op de prestaties van uw computer. Tenzij u van plan bent uw computer binnenkort te upgraden, kan het kopen van een monitor met een verversingssnelheid die uw computer nooit zal halen, geldverspilling zijn (tenzij u leeft voor de zijdezachte desktopinterface).

Je kunt onze handleiding voor het kopen van een gamingmonitor bekijken en meer lezen over de functies waar je op moet letten bij een gaming-tv.

De beste gaming monitoren voor Holiday 2021: Game Your Way Beste algemene gamingmonitor Asus ROG Strix XG27UQ Amazon

$929,00
&nbsp ;

Beste budgetgamingmonitor Acer Nitro XF243Y Amazon

$ 229.99
& nbsp;

Beste 4K-gamingmonitor LG C1 Amazon

$ 1.296,99
& nbsp;

Beste gebogen gamingmonitor Samsung Odyssey Neo G9 Amazon

$ 1.399,99
& nbsp;

Beste 144Hz Gaming Monitor Gigabyte M27Q Amazon

$ 309.99
$ 359.99 Bespaar 14%

Beste 240Hz gamingmonitor Samsung Odyssey G7 Amazon

$ 636,69
$ 699.99 Bespaar 9%

LEES NEXT

  • & rsaquo; Ontvang e-mailmeldingen van Outlook in Chrome met deze extensie
  • › De beste 4K-tv's voor de feestdagen 2021: voor elk wat wils
  • › Wat is E-Ink en hoe werkt het?
  • › Wat zijn computerbestanden en -mappen?
  • › Hoe te trick-or-treat in ‘Animal Crossing: New Horizons’ voor Halloween