Förklaras: World T20 -format, och varför det är Papua Nya Guinea vs Oman på dag 1

0
55

Omans Khawar Ali-skålar under Cricket Twenty20 World Cup första omgångsmatch mellan Oman och Papua Nya Guinea i Muscat, Oman, söndag, 17 oktober, 2021. (AP Photo/Kamran Jebreili)

Officiellt startade T20 -VM på söndagen, med matchen mellan Papua Nya Guinea och Oman. För att se de stora vapnen spela måste fansen vänta till 23 oktober när Super 12 -lag tar plats, med början i Australien och Sydafrika. Internationella cricketrådets format för årets T20-VM är ett av en långsam bränning.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vilket är turneringens format?

Femdagarsperioden fram till den 23 oktober är faktiskt ett förlängt kval. T20 -VM spelas med 16 lag. De har delats in i två grupper och åtta lag av 16 kommer att spela Round Robin -matcher, med de fyra bästa i Super 12.

Grupperna valdes ut på grundval av ICC T20I -rankingen som i mars 20, 2021. Av de åtta lagen är Sri Lanka och Bangladesh automatiska kval och resten har bokat sina platser via kvalomgångarna.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Så småningom skulle hela poolen vara kontrakterad till 12 och när Super 12 är avgjord, uppdelad i grupp 1 och grupp 2, skulle de fyra bästa lagen i de två grupperna kvalificera sig för semifinal. De två finalisterna skulle mötas i Dubai den 14 november.

Hur många lag finns det i Super 12?

Åtta lag har direkt anmält sig till Super 12s – Indien, Australien, England, New Zeeland, Västindien, Sydafrika, Pakistan och Afghanistan. Återigen gjordes detta på grundval av ICC: s T20I -rankningar.

Läs | T20 VM -gruppmatcher: Allt du behöver veta

Hur skiljer sig formatet från 2016 års upplaga?

Den sista upplagan av ICC World T20 spelades i ett Super 10 -format. Super 10 hade åtta direkta deltagare, medan Bangladesh och Afghanistan kvalificerade sig från grupp A respektive grupp B. ICC denna gång har utvidgat poolen.

Varför spelas en 16-lagsturnering i nära en månad?

På det hela taget är 28 dagar för en 16-lagsturnering som har 45 matcher förmodligen lite för långa. För bara några månader sedan organiserade Uefa Euro 2020, som spelades i flera länder i Europa. Turneringen, med 24 lag och 51 matcher, spelades från 11 juni till 11 juli. FIFA-VM 2018 i Ryssland, med 32 lag och 64 matcher, spelades från 14 juni till 15 juli. Varaktighet, 17 oktober till 14 november matchar T20 -VM nästan de större fotbollsturneringarna (när det gäller antalet deltagare).

”Det är 45 matcher”, säger en ICC -insider och håller med om att ”turneringens början är en brist på evenemanget ”och” det ska finnas fyra grupper om fyra (lag var) ”.

För att vara rättvis har T20-VM: s Covid-forcerade byte från Indien till Mellanöstern minskat antalet arenor, eftersom Förenade Arabemiraten bara har tre centra-Dubai, Abu Dhabi och Sharjah-för att vara värd för Super 12-matcherna. Återigen har lag fått långsträckta pauser mellan matcherna. Till exempel är Indiens första match mot Pakistan den 24 oktober. Virat Kohlis trupper skulle dyka upp för sin nästa match mot Nya Zeeland sju dagar senare, den 31 oktober. Ett T20-spel är en tre timmars tävling.

Ska ett VM ha en lågmäld öppnare?

Papua Nya Guineas T20I -rankning är 15: e, medan Oman rankas som 18: e. De är inte heller traditionella cricket -nationer. Frågad om detta pekade en ICC -talesman mot Fifa -VM: s öppningsspel 2018. “Baserat på din åsikt var öppningsspelet för FIFA-VM 2018 också dåligt-Ryssland kontra Saudiarabien, två av de lägst rankade lagen i evenemanget,” sade talesmannen till Indian Express och tillade: “Värd är ( in) öppningsspelet, vilket är hur det ska vara. ” Oman är en värd för T20-VM, tillsammans med Förenade Arabemiraten.

Det är en poäng om FIFA -VM -analogin håller vatten i det här fallet. Ryssland, värd för FIFA -VM 2018, är en traditionell fotbollsnation med legender som Lev Yashin och Igor Netto. Landet har gamla europeiska klubbar som Spartak Moskva, Zenit Sankt Petersburg och Lokomotiv Moskva. När vi återvänder till cricket och T20 -VM, är både Oman och Papua Nya Guinea inte ICC: s fullständiga medlemmar.

Hur är det från fansens perspektiv?

< p>En glesbefolkad Al Amerat Cricket Ground i Oman för T20 -VM -öppnaren föreslog ett bristande intresse från lokala fans, som liksom gränsade till likgiltighet. ICC: s talesperson var dock oense om den lågmälda uppfattningen. ”Det är ett VM, så varje match är viktig. Jag tror att lagen som tar sig till fältet i dag skulle vara våldsamt oense (med lågmälda föreställningen). ”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Varför har ICC utvidgat poolen den här gången?

Tillbaka i juni 2018 gav ICC T20 International status till alla sina 104 medlemmar. Spelets globala karaktär driver också hårt för att cricket ska vara med i OS 2028 i Los Angeles och T20 anses vara det allmänt godkända formatet i fyrkantiga showstycket. Utbyggnaden görs med tanke på detta. I själva verket avbröt ICC Champions Trophy 2021 för att införliva back-to-back T20-VM 2021 och 2022 (ursprungligen planerat för 2020 och 2021).

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste förklarade nyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.