Experter: Minst tio år innan skjutningarna minskar

0
59

Det kommer att ta minst tio år innan skjutningarna i Sverige börjar minska, tror två experter som DN har pratat med. En av dem, kriminologen Manne Gerell, förklarar de många skjutningarna med att våldskapitalet är mycket viktigt för de kriminella gängen. – Det handlar om att bli respekterad eller fruktad. När konflikten väl har startat så måste man fortsätta, säger han. Både Gerell och Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef vid Fryshuset, varnar för att skjutningarna riskerar att leda till hämndaktioner och en upptrappad våldsspiral. Den bilden håller polisforskaren Stefan Holgersson, som SvD har talat med, med om. – När en skjutning äger rum är sannolikheten större att ytterligare skjutningar inträffar i närtid. Polisen måste jobba mer förebyggande, säger han.