Amitav Ghosh: “Det vi ser i Indien och i andra delar av Asien är den politiska och ekonomiska elitens antagande av koloniala koloniala metoder i grossistledet”

0
55

Författare Amitav Ghosh (Foto: Mathieu Genon)

Ungefär vid den tidpunkt då Amitav Ghoshs nya fackbok, The Nutmeg's Curse: Parables for a Planet in Crisis (Penguin Random House, Rs 599), som släpptes i Indien den här veckan, släppte rapporter alarmerande nya uppgifter om den spirande globala klimatkrisen . Månader efter “koden röd för mänskligheten” som löds av FN: s klimatpanel och inför COP26-klimatmötet i Glasgow, Skottland, som börjar den 31 oktober, släppte Paris-baserade International Energy Agency (IEA) sin rapport , ”World Energy Outlook 2021”, den 13 oktober. I den lyftes IEA fram hur budet på ekonomisk återhämtning i en pandemidriven värld har sett ”en stor återhämtning i kol- och oljeanvändning”. “Till stor del av den anledningen ser vi också den näst största ökningen av koldioxidutsläpp i historien”, heter det i rapporten.

I Indien inledde Adivasis i Chhattisgarh en marsch på 300 km till delstatens huvudstad Raipur för att protestera mot markförvärvsprocessen och gruvprojekten i Hasdeo Arand-skogarna i centrala Indien; unionens ministerium för miljö, skog och klimatförändringar föreslog ändringar av skogslagen (Conservation), 1980, som skulle underlätta omläggning av skogsmark och erbjuda undantag från vissa utvecklingsaktiviteter från myndighetsgodkännande, även när statliga regeringar varnade för en överhängande elkris om kollagren inte genast fylls på.

I Ghoshs övertygande berättelse ordnar sådana sprickor sig i ett urskiljbart mönster av våldsamma förökningar som går tillbaka till ankomsten av de första europeiska kolonisatorerna på utländska stränder och som sedan antogs av regeringar och företag runt om i världen. Ghosh börjar med historien om muskotnöt, en krydda som i århundraden hade odlats och handlats på Bandaöarna (nu i Indonesien) vid Indiska oceanen. De nederländska kolonisatorernas ankomst på 1500 -talet och det våldsamma vinstprojekt som tar form förstör öarna och dess inhemska samhälle. Under de närmaste århundradena skulle denna modell av våldsamma tillägnelse, bokstavligt talat, omforma, eller som Ghosh kontextualiserar den, “terraforma” jorden och födelseförvärvskulturer som trivs med berättelser om obegränsad tillväxt.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Ändå skriver Ghosh i boken, ”När vi ser de miljö- och biologiska katastrofer som nu utspelar sig över jorden, blir det ännu svårare att hålla fast vid tron ​​att planeten är en inert kropp som existerar bara för att ge människor med resurser. Istället påminner jordens svar alltmer om den imaginära planeten, varefter den polska science fiction -författaren Stanislaw Lem kallade sin lysande roman Solaris: när den provoceras av människor börjar Solaris slå tillbaka på helt oväntade och otrevliga sätt. ”

The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable, som tog avstamp från sitt facklitteraturarbete från 2016, erbjuder en spännande undersökning av den växande klimatkrisen genom ett prisma av historia, politik, ekonomi och filosofi för att visa hur en Den koloniala, kapitalistiska diskriminerings- och våldskulturen i Asien och Amerika har lett till detta brådskande ögonblick av ekologisk obalans.

I denna e -postintervju talar han om att snubbla över historien om muskotnöt vid ett besök i Banda Islands, länken mellan klimatförändringar och etno-nationalism och den felaktiga principen om klimatisitism. Redigerade utdrag:

Du har skrivit om Indiska oceanen väldigt länge. Kommer du ihåg vad som först väckte ditt intresse för dess historia och geopolitik?

Jag har också ibland undrat varför Indiska oceanen har väckt så stort i min fantasi. Kanske har det något att göra med de år jag tillbringade på Sri Lanka som barn. Sri Lanka kan vara ett litet land men har en central position i Indiska oceanens historia och geografi. Som ni kommer att ha sett i Muskotens förbannelse har små öar, liksom Banda -skärgården, spelat en viktig roll i Indiska oceanens historia.

När blev du först medveten om den tydliga och nuvarande fara som är klimatförändringar?

Jag började bli medveten om effekterna av klimatförändringar när jag skrev om Sundarban i The Hungry Tide (2004). Redan då, för 20 år sedan, var några av effekterna av klimatförändringar, såsom intrång i saltvatten, synliga där. Sedan dess gjorde förödelsen av Sundarban, av en serie cykloner som Aila (2009), klart att farorna verkligen var tydliga och närvarande.

Banda Islands i Indonesien (Foto: Amitav Ghosh)

Du skriver i den här boken hur du blev fördjupad i historien om decimering av ursprungsbefolkningen i Banda under pandemin. Hur kom du fram till själva historien, med tanke på hur lite som var känt om denna händelse?

Min medvetenhet om den här historien kom från mitt besök på Bandaöarna 2016. Innan det besöket visste jag nästan ingenting om vad som hade hänt där, eftersom det har skrivits väldigt lite om det. En av anledningarna till detta är kanske att Bandaöarna kom att absorberas i det nederländska riket, vars historia tenderar att bli mycket mindre diskuterad än britterna, eller till och med de portugisiska och spanska imperierna.

< p> Hur hjälpte det dig att koppla ihop prickarna mellan marknadsfundamentalism och kolonialism?

Att skriva boken var verkligen en process för att ansluta prickar. Och i detta måste jag säga att öarna själva spelade en betydande roll. Det var genom att tänka på de hemska händelserna som dömde folket på Bandaöarna – i huvudsak för att jorden hade gett dem ett träd av oändligt värde – som jag började förstå sambandet mellan koloniala erövringar, ras, extraktivism och kapitalism.

En av de mest fascinerande berättelserna i boken är historien om ekomigreringar. Jag kommer ihåg vid Gun Island (2019) att du nämnde hur du under dina resor i Italien stötte på ett migrantläger i Caltanissetta dit de många pakistanska invandrarna hade flyttat på grund av de olika översvämningarna som hade tagit plats i sitt land. Men på något sätt, när vi tänker på flyktingkrisen, brukar vi titta på det från en politisk lins och sällan ur ett ekologiskt perspektiv.

Ekologiska effekter är naturligtvis mycket viktiga drivkrafter för de migrationer som för närvarande pågår runt planeten. Men jag tror att vi måste vara försiktiga med att inte vara reducerande när vi överväger orsakerna till dessa migrationer. Som jag har sagt i Muskotens förbannelse, på mina resor träffade jag inte en enda migrant som var villig att beskriva sig själv som en ”klimatmigrant”. Deras resor drevs av många faktorer varav ekologiska effekter bara var en. Det är viktigt att komma ihåg att kommunikationsteknik spelar en mycket viktig roll i dagens migreringar. Befintliga nätverk spelar också en mycket viktig roll för att möjliggöra dessa rörelser. Så till exempel bland de migranter som korsar Medelhavet och Balkan finns det många Bangladeshier och pakistanier, men väldigt få indianer. Detta är, tror jag, till stor del för att de hemliga nätverk som gör det möjligt för migranter att flytta inte är lika omfattande eller så djupt rotade i Indien som i Bangladesh och Pakistan. Både Bangladesh och Punjab har en lång historia av att skicka unga arbetarkläder till utlandet, så de redan existerande migranternätverken i dessa regioner är mycket starka. I Indien däremot tenderar utländska migranter i allmänhet att vara medelklass, förutom i Punjab, som är mer likt det pakistanska och bangladeshiska mönstret. Jag tror dock att detta kommer att förändras och liknande nätverk kommer snart att spridas genom Indien.

I en av hans första intervjuer efter Nobelpriset i litteratur i år talade Abdulrazak Gurnah om hur migrationsvästern i väst begränsas av en tro att “det inte finns tillräckligt att gå runt” och att det kan finnas en väg runt det om man kan tänka sig att dessa människor har något av värde att erbjuda i gengäld. Denna begränsning av den västerländska fantasin är något du också tar upp i ditt skrivande. Men du serverar en varningsanmärkning när du säger att det kan stimulera ekofascism eller etno-nationalism om det inte är markerat.

Migration tenderar att skapa en konstig typ av dubbel tänkande på platser som blir destinationer för migranter. När väl migranter börjar arbeta inom en viss sektor händer det ofta att lokalbefolkningen slutar göra de jobben. Så till exempel i Italien är vårdgivarna som tar hand om äldre nästan alla migranter; infödda italienare gör bara inte den typen av arbete längre. Det gäller också vissa typer av jordbruksarbete. Även i USA har infödda amerikaner (inklusive barn till migranter) slutat göra vissa typer av jordbruksarbete. Jag träffade nyligen en bonde i Mellanvästern som berättade historier om hur han i tonåren skulle arbeta på en gård för fickpengar. Han sa att det idag är nästan omöjligt att få amerikanska tonåringar att göra den typen av arbete, även om du betalar dem bra. De skulle hellre arbeta inomhus, som kassörer i en stormarknadskedja. Jag har sett detta mönster utvecklas också i Goa, där arbetarna och arbetarna nu främst kommer från Bengal, Chhattisgarh och Odisha. Många infödda Goans är ovilliga att göra vissa typer av arbete nu, som trädgårdsarbete, murverk eller väntar på restauranger. Men just dessa regioner, som har blivit helt beroende av migrerande arbetskraft, genererar också ofta nativistiska rörelser och kräver uteslutning av migranter. Storbritannien är ett bra exempel: nativisterna trodde att britterna efter Brexit skulle skynda sig för att ta de jobb som migranter en gång hade. Men detta har inte visat sig vara fallet, eftersom de har funnit sin kostnad.

Muskotträdet (Foto: Amitav Ghosh)

Hur ser du på denna etno-nationalism spela ut inom nationer när det gäller klimatförändringar?

Den dynamiken syns överallt, även i Indien, där Bangladesh ständigt förtalas i samband med migration. Ändå har Bangladesh nu en högre BNP per capita än Indien, och har också bättre sociala indikatorer. Faktum är att Indien knappast är en attraktiv destination för migranter från Bangladesh. I Europa (och även i Indien) läggs ofta fiendskap mot migranter på religiösa splittringar, vilket skapar en riktigt giftig blandning.

Länder som Indien, med sin traditionellt animistiska inställning till naturen, kunde ha valt ett annat sätt att bevara. Var vacklade vi?

I Indien, liksom på andra håll, har vitalistiska övertygelser i stort sett hållits vid liv av människor som har en nära anknytning till landet. Dessa människor är i allmänhet de som bor i skog eller tillhör missgynnade kaster. I Indien är många av dessa människor absolut attackerade av medelklassstadsbor som har för avsikt att inte bara förstöra deras sätt att leva utan också att gripa deras land. Vad vi ser, i huvudsak, i Indien och i andra delar av Asien, är den politiska och ekonomiska elitens grossistanpassning av koloniala koloniala metoder.

Ser du våldshistorien som formade Amerika spela ut i en ny form men med liknande slutresultat i Asien, nu när kolonisatorns fokus på “terraforming” har antagits av företag och regeringar?

Ja, tyvärr är det absolut så. I hela Asien nu finns det en mani för att bygga dammar, till exempel. Men i Amerika, där dammar har använts i stor utsträckning för att terraforma terrängen, blir det nu klart att dammar kommer att förvärra effekterna av klimatförändringar. Faktum är att många dammar nu demonteras i USA. Tyvärr har den här lektionen inte absorberats allmänt.

Två saker som har uppstått ur denna pandemi är erosionen av allmänhetens förtroende för institutioner och en ökad medvetenhet om den djupa ojämlikhet som finns i samhället idag. I Indien, till exempel, är synen på migranterna som gick tillbaka till sina byar när avstängningen förklarades fortfarande symbolisk för den första fasen av pandemin. Vad bedömer du som dess inverkan under de kommande dagarna, med tanke på att klimatisitism bygger på tron ​​på de rikas överlevnad?

Det som hände i Indien i förhållande till migrerande arbetare var helt fruktansvärt: det var en heltäckande förklaring om ett klasskrig, som fördes av eliter mot de fattiga. De långsiktiga effekterna kommer att vara fruktansvärda när det gäller klimatresistens. En av de saker som denna pandemi har visat är att avsaknad av socialt förtroende skapar fruktansvärda resultat. Så till exempel har USA, som ledde vägen för vaccinering, inte kunnat vaccinera stora delar av sin befolkning, helt enkelt på grund av bristande socialt förtroende. I allmänhet är de länder som har drabbats värst av pandemin de med hög ojämlikhet och lågt socialt förtroende – framför allt USA, Brasilien och Indien.

Kryddan som stimulerade till en kolonial invasion (Foto: Wikimedia Commons)

I The Great Derangement hade du skrivit att framtida generationer inte bara skulle ställa ledare och politiker till svars för deras misslyckande med att ta itu med klimatkrisen, utan också konstnärer och författare för att ”föreställa sig möjligheter trots allt inte är politikers uppgift och byråkrater. ”Ser du författare som hanterar denna synskris bättre sedan?

Ja, jag tror att det har skett en betydande förändring i den litterära och konstnärliga världen under de senaste åren. Många fler författare och artister uppmärksammar klimatförändringarna. Numera får jag böcker och manuskript varje dag där det står ”den här boken var inspirerad av The Great Derangement.” Jag önskar att jag kunde läsa dem alla men den stora volymen är överväldigande.

Att gå bort Muskotens förbannelse, hur var det att skriva vers om Bon Bibi -legenden i Jungle Nama (HarperCollins)? Har du alltid varit en garderobpoet?

Att arbeta med Jungle Nama var helt underbart, en ny upplevelse på många sätt. Att skriva vers var en del av det, men en annan samarbetade med en konstnär och en musiker. Det var också en helt ny upplevelse för mig. Som ni kanske vet är ljudboken för Jungle Nama ute nu, och jag tycker att den är helt fantastisk, med musik speciellt komponerad av (pakistanska artisten) Ali Sethi.

Indian Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste Eye News.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.