Vad är ett 404 -fel?

0
125
How-To Geek

Vi har alla upplevt ett 404 -fel när vi surfar på webben. Kanske till och med på How-To Geek! Vad exakt betyder siffrorna i detta fel, och varför siffrorna 404 specifikt? Här är varför.

The Dreaded 404 Error Defined

404 är en felkod som visas på webbplatser. Det betyder att en länk är trasig eller inte leder till en giltig sida på en webbplats. Det är det som alla webbplatsägare hatar att se på sin webbplats, vilket kan förstöra en användares onlineupplevelse. En användare kan snubbla på en 404 -sida på olika sätt. Kanske följde de en länk på själva webbplatsen som leder till en 404, eller kanske har de ett bokmärke som leder till en återvändsgränd. Ibland kan 404 länkar också visas på andra webbplatser eller via sökmotorer.

På grund av hur dåligt det är för slutanvändarnas upplevelse avråds webbplatser från att länka till många 404 sidor. Vissa sökmotorer straffar uttryckligen webbplatser som innehåller många trasiga länkar. Ofta förekomster av användare som omdirigeras till 404 sidor kan leda till att en webbplats kategoriseras som “ låg kvalitet ” eller “ opålitlig ” av Googles algoritmer. De flesta innehållshanteringssystem (CMS) har funktioner som försöker minimera 404 omdirigeringar.

Dess förekomst på internet har gjort det till ett av de mest kända felen i webbhistoriken. Det har blivit en egen meme- och slangterm för sig. När du hänvisar till någon som
“ har ett 404 -fel, ” det betyder att de är långsamma att tänka eller okunniga om ett visst ämne.

Varför “ 404? ”

Så varför är det 404? Det första att inse är att det finns andra “ nummer ” relaterat till statusen för att ladda en webbsida. Till exempel, när du laddar en vanlig webbsida är det en “ 200 OK ” begäran, vilket innebär att den laddades utan problem.

Tim Berners-Lee, som anses vara fader till internet, etablerade HTTP-statuskoder under World Wide Web Consortium (W3C) 1992. Dessa koder, som fortfarande används idag, är formaterade i tresiffriga nummer. En kod som börjar med “ 4 ” betyder ett klientfel, vilket innebär att användaren begärde en sida som de inte kan komma åt.

Här är några standardkoder som också börjar med 4 som du kanske känner igen:

  • 400 dålig begäran: Detta dyker normalt upp när det finns en felaktig begäran till webbplatsen.
  • 401 Obehörig/403 förbjuden: Dessa visas när användaren inte har nödvändiga behörigheter för att komma åt en sida, till exempel en inloggning eller en digital autentisering.
  • 404 Hittades inte: Detta visas när resursen eller sidan inte verkar finnas på servern.
  • 408 Begär timeout: Detta visas när servern tog timeout eller nådde sin maximala tid att ladda en sida innan förfrågan är klar.

RELATERAT: Vad är ett 403 förbjudet fel (och hur kan jag åtgärda det)?

Andra vanliga felmeddelanden

Bortsett från att se “ HTTP 404 ” eller “ 404 Hittades inte, ” du kan också stöta på några andra felkoder som förmedlar samma sak. Vanliga varianter inkluderar “ Sidan hittades inte ” eller “ Filen hittades inte. ” Beroende på vilken webbplats du surfar kan du också se meddelanden som “ Produkten hittades inte. ”

En sak att notera är att webbplatser kan anpassa vilken sida en 404 -hyperlänk leder till, så många webbplatsägare utformar en anpassad 404 -sida. Vissa säger att du ska kontakta webbplatsens webbansvariga; andra använder det som en möjlighet för användaren att söka efter något annat på webbplatsen. Exempelvis leder How-to Geeks 404-sida till en sökfält och en bild som läser att sidan är i ett annat slott. ”

Så, vad nu?

Om du stöter på en sida som har ett 404 -fel, men du är säker på att det tidigare hade innehåll, finns det några saker du kan göra. Det ena är att kontrollera om administratören flyttade innehållet någon annanstans. Webbplatser ändrar sina URL -strukturer hela tiden, så det är möjligt att länken omklassificerades eller bytt namn. Om webbplatsen inte har en intern sökmotor kan du göra en webbplatssökning på Google genom att skriva site: websitename.com för att hjälpa dig.

RELATERAD Första webbplatsen: Hur webben såg ut för 30 år sedan

Du kan också använda Wayback Machine, en tjänst som tillhandahålls av Internetarkivet. För att använda den här tjänsten, kopiera och klistra in webbadressen till sidan i rutan. Det kommer att visa en lista över arkiverade versioner av den sidan från tidigare år, och du kan kolla in någon av dem. Även om detta inte alltid fungerar, har många webbplatser arkiverade versioner i denna databas.

Annonsering

Om inget av dessa alternativ verkar fungera kan du behöva leta efter innehållet någon annanstans eller kontakta webbplatsadministratören. Det finns en god chans där ’ sa Kontakta oss -sidan någonstans på webbplatsen, så meddela dem att de har en trasig länk.

Om inget av tipsen ovan fungerar bör du kolla in vår ingående guide för att åtgärda ett 404-fel.

RELATERAT: Hur man åtgärdar ett 404-fel hittades inte

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här slår du på och av Raspberry Pi
  • & rsaquo; Så här tar du bort en Discord Server
  • & rsaquo; Så här gör du gäster valfria för Google Kalenderhändelser
  • & rsaquo; Så här avföljer du människor på Instagram
  • & rsaquo; Så här inaktiverar du gästsökning på en Chromebook