Vad är en 2-i-1-dator?

0
63
Andrey_Popov/Shutterstock.com

En “ 2-i-1-dator ” brukar hänvisa till PC -formfaktorer som kan fungera som både en surfplatta och en traditionell dator. Windows 10, Windows 11 och Chrome OS har alla surfplattaoptimerade pekfunktioner, så det är en bra tid att ha det på båda sätten.

2-i-1-datorer kan vara bärbara datorer eller surfplattor

Per definition kan en 2-i-1-dator användas som både en bärbar dator eller en surfplatta, men det är inte exakt vad vi menar .

Det finns två huvudtyper av 2-i-1-bärbara datorer: Konvertibler som omvandlas från bärbar dator till surfplatta och baksida, och enheter med en löstagbar skärm som förvandlas till en surfplatta när den dras från tangentbordets bas.

Konvertibla 2-i-1-system

Zern Liew/Shutterstock.com

Konvertibla 2-i-1-datorer är först och främst bärbara datorer. De konverterar från den bärbara datorns formfaktor till surfplatteläge med hjälp av en mekanisk metod. Till exempel har vissa bärbara datorer gångjärn som gör att användaren kan böja den bärbara datorn bakåt så att baksidan av skärmen och undersidan av den bärbara datorn rör.

Ett bra exempel på detta är Lenovo Yoga C740, och faktiskt hela Yoga -sortimentet. Förmodligen så namngivet tack vare deras flexibilitet i ryggen. Dessa bärbara datorer vet vilken position gångjärnet befinner sig i och datorns programvara kan därför utlösa olika gränssnittslägen. Tangentbordet och styrplattan är i allmänhet också inaktiverade i surfplatteläge. När du håller enheten i surfplatteläge måste du ju vidröra knapparna och styrplattan på baksidan!

Annonsering

Det finns flera fördelar med konvertibla system. För det första har de mycket mer utrymme för komponenter. Precis som en vanlig bärbar dator finns interna komponenter i den nedre halvan av enheten medan skärmen har sin egen separata del av enheten.

I allmänhet är gångjärnsmekanismen på cabriolet också mer mångsidig. De tillåter inte bara för bärbara eller surfplattor, utan för “ tält ” lägen som många användare föredrar när de helt enkelt förbrukar media handsfree.

Det finns också en hel del nackdelar med denna design. Storlek och vikt är de viktigaste problemen. Att använda ett konvertibelt system som en surfplatta är inte optimalt. Även om det här är tunna och små enheter, är det fortfarande inte en matchning för en unibody -surfplatta.

Som med alla traditionella bärbara datorer finns det alltid en oro för mekaniskt fel i gångjärnet. Detta kan vara en större oro för konvertibla system som använder mer innovativa mekanismer. Vissa konvertibler viker inte bara tillbaka utan vrider sig så att tangentbordet döljs i surfplatteläge. Glidmekanismer har använts tidigare, men de har inte riktigt fattat.

Avtagbara 2-i-1-system

Chesky/Shutterstock.com

Avtagbara 2-i-1-datorer kan delas upp i två delar; skärmen och tangentbordet. När du vill använda den som en bärbar dator fäster du de övre och nedre delarna av enheten. Om du vill byta till surfplatteläge drar du helt enkelt bort skärmsektionen och använder det som surfplatta.

Ett framstående exempel är Microsoft Surface Book. Trots att den har en helt avtagbar surfplatta, erbjuder Surface Book en snabb Intel fyrkärnig CPU och diskret NVidia GPU.

Annonsering

Denna design syftar till att ta itu med några av de viktigaste kritikerna av konvertibla datorer. Du behöver inte bära hela enhetens vikt i surfplatteläge. Du behöver inte oroa dig heller för mekaniskt gångjärn, eftersom det inte finns någon.

Du ger dock upp styrkan hos ett permanent gångjärn. Så dessa enheter kanske inte stöder eller är lika tillförlitliga i tältläge. Eftersom alla kärnkomponenter måste finnas i enhetens surfplatta, kan det leda till balansproblem i bärbart läge. Alternativt kan konstruktörerna välja att sätta vikter i tangentbordssektionen eller lägga till vikt med hjälp av ett extrabatteri.

Löstagbara system kan också ha svårare att matcha prestandan hos konvertibla system eftersom de inte har lika mycket utrymme att hantera värme. I en cabriolet kan värmegenererande komponenter spridas mellan enhetens båda halvor.

2-i-1-datorer är datorer

< p>När termen 2-i-1-dator används, hänvisar det i allmänhet till en bärbar dator som också kan fungera som en surfplatta. Dessa är i allmänhet PC -enheter med x86 -chips som kör Windows, men de kan också ha ARM -chips, det finns faktiskt en version av Windows som körs på ARM -enheter. Det finns också 2-i-1 Chromebooks, och du kan till och med köra Linux på en 2-i-1-dator.

Apples nya ARM-baserade bärbara datorer använder en mjukvarulösning som heter Rosetta 2 för att köra programvara avsedd för x86-processorer och gör det med imponerande prestanda, så det är inte orimligt att förvänta sig att det så småningom vann ’ oavsett vilken specifik processortyp som är förpackad i din 2-i-1-dator.

Detta är en av deras stora fördelar jämfört med Android-surfplattor eller iPads. Det betyder att vilken datorprogramvara du än kör för närvarande kommer att fungera på surfplattformatet eller det bärbara formatet, förutsatt att 2-i-1-datorn naturligtvis uppfyller minimikraven.

Hur är det med surfplattor med tangentbord?

HUT Design/Shutterstock.com < /figur>

Moderna surfplattor som iPad Pro har inbyggda tangentbordslösningar som låter dig använda dem mycket som löstagbara 2-i-1-datorer. Om din främsta anledning till att du vill ha en 2-i-1-dator helt enkelt är formfaktoralternativen, fyller en surfplatta med ett löstagbart tangentbord ungefär samma nisch. Detta gäller särskilt högpresterande surfplattor som marknadsförs som ersättare för bärbara datorer.

Annonsering

Huvudproblemet här handlar om operativsystemet och programvaran som stöds. Tablet -operativsystem som iPadOS och Android är fortfarande något begränsade jämfört med stationära operativsystem. På Apples sida har övergången till en icke-x86-processor i bärbara enheter förvirrat vattnet, eftersom samma programvara sakta börjar visas på både Mac och iPad.

Med hjälp av översättningsprogrammet Rosetta 2 som nämns ovan kan en modern ARM-baserad macOS-dator köra praktiskt taget vilken programvara som helst som är avsedd för äldre Intel-baserade Mac-datorer. Eftersom traditionell stationär programvara är portad för ARM-baserade Mac-datorer ser vi dem också komma till iOS-enheter. Till exempel har hela kärnan i Adobe Photoshop nu överförts till iPad.

Vem ska köpa 2-i-1-datorer?

Som du antagligen har dragit slutsatsen är den typ av kund som är bäst lämpad att köpa en 2-i-1-dator en som behöver kraft och flexibilitet hos en stationär dator i surfplattform, men inte alla tiden. Om du är nöjd med att bara använda mobilappar för att få ditt arbete eller fritid gjort, är det förmodligen bättre att använda en äkta mobilplatta tillsammans med kringutrustning. Surfplattor som använder mobilteknologi har längre batteritider, är tunnare, lättare och håller på att komma ikapp i råprestanda.

Glöm inte att du också har möjlighet att köra en fjärr virtuell maskin eller komma åt ditt hemskrivbord på distans med en internetanslutning, från din surfplatta. Så behovet av surfplattformade datorer på resande fot är kanske inte lika starkt som det en gång var.

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Hur man lurar eller behandlar i ‘ Animal Crossing: New Horizons ’ för Halloween
  • & rsaquo; Så här rensar du upp någon på Discord
  • & rsaquo; Så här använder du flera konton på Instagram
  • & rsaquo; Så här aktiverar du Snapchats mörka läge på iPhone
  • & rsaquo; Så här tar du bort ett Gmail -konto från iPhone och iPad